Ιοί που ενσωματώθηκαν στο ανθρώπινο γονιδίωμα πριν εκατομμύρια χρόνια δείχνουν να καταστέλλουν την εμφάνιση καρκινικών όγκων.
Οι λεγόμενοι «ενδογενείς ρετροϊοί» που κρύβονται στα ανθρώπινα χρωμοσώματα βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει και να χτυπά τον καρκίνο του πνεύμονα, διαπιστώνει βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο Nature.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου «Φράνσις Κρικ» ελπίζουν μάλιστα να αναπτύξουν εμβόλια που ενισχύουν την αντικαρκινική δράση των ενδογενών ιών.
Οι ενδογενείς ρετροϊοί, κατάλοιπα εξελικτικών ατυχημάτων, κληροδοτούνται από γενιά σε γενιά και αντιστοιχούν σήμερα γύρω στο 5% του ανθρώπινου γονιδιώματος.
Οι ιοί που εξετάζει η μελέτη φαίνεται ότι παραμένουν αδρανείς στους περισσότερους ανθρώπους, μπορούν όμως να ξυπνούν τοπικά στον καρκινικό ιστό. Προκαλούν τότε την αντίδραση των Β κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία παράγουν αντισώματα που στοχοποιούν τους ιούς και μαζί τον καρκίνο.
«Το ανοσοποιητικό σύστημα ξεγελιέται και νομίζει ότι τα καρκινικά κύτταρα είναι μολυσμένα, οπότε προσπαθεί να εξαλείψει τον ιό» δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Τζορτζ Κασσιώτης, επικεφαλής του Εργαστηρίου Ανοσολογίας Ρετροϊών στο Ινστιτούτο «Κρικ».
Η παρουσία αντισωμάτων που παράγουν αντισώματα εναντίον ενδογενών ιών βελτίωσε την πιθανότητα επιβίωσης σε ποντίκια με καρκίνο του πνεύμονα που υποβλήθηκαν σε ανοσοθεραπεία, αναφέρουν οι ερευνητές.
Τα ευρήματα, λένε, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες αντικαρκινικές θεραπείες..
«Με περαιτέρω έρευνες θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε αντικαρκινική θεραπεία με ενεργοποιημένα γονίδια ενδογενών ρετροϊών ώστε να αυξήσουμε την παραγωγή αντισωμάτων στη θέση του καρκίνου και να βελτιώσουμε την έκβαση της ανοσοθεραπείας» ανέφερε ο Κασσιώτης σε δελτίο Τύπου του Ινστιτούτου «Κρικ».