Με τη λέξη «καρκίνος» χαρακτηρίζουμε ένα σύμπλεγμα νόσων που σχετίζονται με τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό και την ανοργάνωτη ανάπτυξη των προσβεβλημένων κυττάρων. Ένα νόστιμο μπαχαρικό, το οποίο χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για τη θεραπεία προβλημάτων όπως η δυσπεψία, η διάρροια και οι πονοκέφαλοι, μπορεί να έχει ακόμη πιο ισχυρά οφέλη για την υγεία, όπως ο περιορισμός του κινδύνου για καρκίνο και η μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.
Το Νο1 μπαχαρικό που μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου και ρίχνει τα επίπεδα χοληστερόλης
Η έρευνα έχει δείξει ότι οι σπόροι κύμινου, οι οποίοι είναι δημοφιλείς σε πολλά ασιατικά και μεξικανικά πιάτα, έχουν τη δυνατότητα να προστατεύσουν το σώμα από τον καρκίνο, καθώς και να μειώσουν τη χοληστερόλη.
Θεωρείται ότι ορισμένα από τα οφέλη του για την υγεία οφείλονται στο γεγονός ότι περιέχει ενώσεις που ονομάζονται φλαβονοειδή, τα οποία λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά στο σώμα. Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών και προκαλούν βλάβη στα κύτταρα.
Το WebMD εξηγεί ότι αυτή η διαδικασία σημαίνει ότι τα αντιοξειδωτικά μπορούν να «βοηθήσουν στην πρόληψη ασθενειών όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και η υψηλή αρτηριακή πίεση». Επιπλέον, οι σπόροι, οι οποίοι μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν στο μαγείρεμα ως αλεσμένο μπαχαρικό, είναι πηγή βιταμίνης Α, ασβεστίου και σιδήρου.
Κύμινο: Τι δείχνουν μελέτες για τη δράση αυτού του μπαχαρικού κατά του καρκίνου
Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Oncology το 2023, δοκίμασε τη χρήση εκχυλισμάτων κύμινου σε κύτταρα που επηρεάζονται από καρκίνο των οστών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι βοήθησαν τα κύτταρα να «θεραπευτούν».
Ενώ άλλες έρευνες έχουν συνδέσει το κύμινο με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος, του στομάχου και του εντέρου. Το WebMD αναφέρει: «Ο καρκίνος αναπτύσσεται όταν τα κύτταρα του σώματος αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται εκτός ελέγχου. Οι όγκοι είναι συλλογές αυτών των ανώμαλων κυττάρων.
Σε διάφορες μελέτες σε ζώα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι σπόροι κύμινου μπορεί να εμποδίσουν την ανάπτυξη διαφορετικών τύπων όγκων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκαλούνται από καρκίνο του ήπατος, του στομάχου και του παχέος εντέρου».
Ωστόσο, αναγνωρίζεται ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να «καθοριστεί εάν το κύμινο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου στους ανθρώπους».
Έρευνα έχει συνδέσει το κύμινο με μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης
Ξεχωριστή έρευνα έχει συνδέσει το κύμινο με μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης. Η υψηλή χοληστερόλη αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για έναν αριθμό θανατηφόρων παθήσεων, όπως οι καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Συνήθως εμφανίζεται όταν έχετε περίσσεια μιας λιπαρής ουσίας γνωστής ως χοληστερόλη στο αίμα σας.
Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Health Sciences, δοκίμασε την κατανάλωση κύμινου σε μια ομάδα συμμετεχόντων. Ως μέρος του πειράματος, 3 έως 5 σταγόνες εκχυλίσματος κύμινου προστέθηκαν στη διατροφή του ασθενούς 3 φορές την ημέρα για περίπου 45 ημέρες.
Οι ερευνητές σημείωσαν μια «σημαντική» μείωση της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας, γνωστής και ως «κακή» χοληστερόλη, μετά τη δοκιμή. «Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπήρξε σημαντική μείωση των επιπέδων οξειδωμένης λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας μετά τη λήψη κύμινου», σημείωσαν.
Και σε μια άλλη μελέτη σε παχύσαρκες και υπέρβαρες γυναίκες, μια ομάδα έτρωγε 3 γραμμάρια σκόνης κύμινου με γιαούρτι δύο φορές την ημέρα για τρεις μήνες και η άλλη ομάδα έτρωγε γιαούρτι χωρίς κύμινο.
Οι γυναίκες που έτρωγαν το κύμινο είχαν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων και λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας, καθώς και αυξημένη χοληστερόλη υψηλής πυκνότητας («καλή» χοληστερόλη).
Άλλα οφέλη από την κατανάλωση κύμινου
Εκτός από αυτά τα οφέλη, το WebMD προσθέτει ότι η κατανάλωση κύμινου θα μπορούσε:
- Να έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες
- Να διαχειριστεί τον διαβήτη
- Να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους
- Να βελτιώσει την πέψη.