Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
More

    Καταδικάστηκε αστυνομικός για διακίνησης παράνομων μεταναστών μέσω του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης

    Καταδικάστηκε αστυνομικός για διακίνησης παράνομων μεταναστών μέσω του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης

    Ένας ακόμη αστυνομικός αθωώθηκε, ενώ ένας Σύρος συγκατηγορούμενος τους καταδικάστηκε ερήμην σε φυλάκιση 13 μηνών

    Ένοχοι κρίθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων οι δύο από τους τρεις κατηγορούμενους για την υπόθεση διακίνησης παράνομων μεταναστών, μέσω του αεροδρομίου «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

    Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισαν μόνο οι δύο αστυνομικοί, ενώ ο Σύρος που φέρεται προσπάθησε να ταξιδέψει εκτός Ελλάδας, δεν εμφανίστηκε και δικάστηκε σαν να ήταν παρών. Ο 45χρονος αστυνομικός που ήταν βασικός κατηγορούμενος και παρέμενε προφυλακισμένος από τον περασμένο Ιούνιο αποδέχτηκε μέρος των κατηγοριών. Καταδικάστηκε με συνολική κάθειρξη 7 ετών και 8 μηνών, ενώ το δικαστήριο αποφάσισε η έφεση του να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην εκτέλεση της ποινής. Έτσι θα αποφυλακιστεί και θα παραμείνει ελεύθερος μέχρι το Εφετείο.

    «Άλλοι επέλεγαν τις συγκεκριμένες χώρες που ήταν πιο χαλαροί οι έλεγχοι (Ζυρίχη, Βενετία, Βρυξέλλες κ.α.) Θεωρητικά δεν γίνονταν καθόλου έλεγχοι. Δεν το επέλεγα εγώ αυτό αλλά μου το έλεγε ο Σύρος συγκατηγορούμενος μου. Αυτός μου ζήτησε να βρω έναν αστυνομικό και να τον πείσω να μην κάνει έλεγχο. Αποδέχομαι ότι προσέγγισα τον καταγγέλλοντα αστυνομικό. Του είπα ότι δέχομαι πιέσεις από πολιτικά πρόσωπα, για να τον πείσω. Ήταν το μεγάλο μου λάθος. Δεν κέρδιζα τίποτα. Ζητώ συγγνώμη ξανά που χρησιμοποίησα το όνομα του κουμπάρου μου (σ.σ. 2ου κατηγορούμενου αστυνομικού). Δεν έχει καμία σχέση» ισχυρίστηκε κατά την απολογία του ο καταδικασθείς τελικά αστυνομικός.

    «Δεν αποδέχομαι περιστατικά (σ.σ. διευκολύνσεις εξόδου αλλοδαπών) του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου. Παραδέχομαι μόνο τη απόπειρα διευκόλυνσης δύο αλλοδαπών τον Ιούνιο 2023. Δεν έγινε ποτέ η συμφωνία με τον αστυνομικό (σ.σ. που έκανε την καταγγελία), άρα δεν έγιναν οι διακινήσεις. Αποδέχομαι την προτροπή προς αυτόν. Μου είπε να μην τον μπλέξω» επισήμανε.

    Αντιμέτωπος με το αδίκημα της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης που μετατράπηκε σε συμμορία ήταν ο δεύτερος αστυνομικός, ο οποίος αθωώθηκε. Φυλάκιση 13 μηνών και χρηματική ποινή επιβλήθηκε στον Σύρο, ο οποίος δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο, ενώ έχει συλληφθεί μαζί με την ανήλικη αδελφή του, καθώς επιχειρούσαν να ταξιδέψουν αεροπορικώς με τη βοήθεια του πρώτου αστυνομικού.

    Κατά την έναρξη της απολογίας του, ο δεύτερος κατηγορούμενος αστυνομικός ανέφερε, ότι υπηρετεί επί 30 χρόνια στην ΕΛ.ΑΣ . «Δεν έχω καμία σχέση. Δεν είχα ποτέ καμία σχέση. Ήταν να γίνουμε κουμπάροι (σ.σ. με τον πρώτο κατηγορούμενο). Δεν του ζήτησα ποτέ εξηγήσεις. Ήταν κρατούμενος. Δεν μου ανέφερε ποτέ κάτι. Γνωριζόμαστε χρόνια, γνωρίζω τη γυναίκα του, τα παιδιά του. Μου είπαν ότι το όνομα μου είναι σε μια δικογραφία. Παρουσιάστηκα μόνος μου στην ανακρίτρια»είπε.

    «Εγκληματική ομάδα»

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο πρώτος κατηγορούμενος τουλάχιστον από τις 15 Σεπτεμβρίου 2022, ενεργώντας από κοινού με τον δεύτερο αστυνομικό, έναν Σύρο κι άλλους άγνωστους δράστες, συγκρότησαν ιεραρχικά δομημένη εγκληματική ομάδα με σκοπό τη διευκόλυνση εξόδου από τη χώρα αλλοδαπών χωρίς νόμιμες διατυπώσεις, αποκομίζοντας οικονομικά οφέλη. Η μέθοδος δράσης αφορούσε την επιβίβαση τους σε αεροπλάνα από τον Διεθνή Κρατικό Αερολιμένα Θεσσαλονίκης, για την προώθηση τους σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης και της Βαλτικής.

    Όπως αναγράφεται στη δικογραφία, οι ρόλοι των μελών ήταν διακριτοί, ενώ η συμβολή του πρώτου ήταν ιδιαίτερα σημαντική λόγω της ιδιότητας του ως αστυνομικού, της θέσης και των καθηκόντων του (επόπτης αξιωματικός βάρδιας). Ο 45χρονος φέρεται ότι παρείχε την απαραίτητη πληροφόρηση στα λοιπά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης για την επικρατούσα κατάσταση στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» ενώ επιχειρούσε παράλληλα να στρατολογήσει κι άλλους αστυνομικούς.

    Ο δεύτερος κατηγορούμενος αστυνομικός μαζί με άλλον άγνωστο συνεργό έρχονταν σε επαφή με τους διακινητές αλλοδαπούς και συνέλλεγαν τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τα στοιχεία των πλαστών εγγράφων, τις εθνικότητες των προς διακίνηση πολιτών τρίτων χωρών και την επίμαχη πτήση στην οποία επρόκειτο να επιβιβαστούν. Ακόμη φέρεται πως έδινε πληροφορίες στον συνάδελφο του ο οποίος εκτελούσε υπηρεσία στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης για να δράσει ανάλογα.

    Τηλεφωνικές παρακολουθήσεις

    Όπως προέκυψε από παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνομιλιών και άλλα στοιχεία που συγκέντρωσε η Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βόρειας Ελλάδας, ο 45χρονος αστυνομικός και οι συγκατηγορούμενοι του, το δίμηνο Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου 2022 και τον Ιούνιο του 2023 οργάνωσαν την επιχείρηση εξόδου 9 αλλοδαπών έναντι χρηματικού ανταλλάγματος, το οποίο ανερχόταν σε 1.000 ευρώ για κάθε μεταφερόμενο. Χαρακτηριστικά είναι τα παρακάτω περιστατικά, που αναγράφονται στο κατηγορητήριο:

    «Στις 25 Σεπτεμβρίου 2022, μεσημβρινές ώρες, ο πρώτος αστυνομικός εντοπίστηκε να βρίσκεται δίπλα σε έναν ύποπτο για κατοχή πλαστού διαβατηρίου και ζήτησε να κάνει ο ίδιος έλεγχο. Έκρινε ότι τα ταξιδιωτικά έγγραφα του εν λόγω ατόμου ήταν γνήσια και του επέτρεψε να ταξιδέψει προς Βενετία. Διαπιστώθηκε ότι ο επιβάτης έφερε τσέχικο διαβατήριο ενώ τα χαρακτηριστικά του παρέπεμπαν σε άτομο αραβικής καταγωγής και το διαβατήριο του ήταν προφανώς πλαστό, γεγονός που δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει έτερος αστυνομικός λόγω της απόστασης. Ο συγκεκριμένος άνδρας τελικά επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο και “πέταξε” για τον προορισμό του. Ο 45χρονος φέρεται πως παραδέχτηκε σε άλλον ελεγκτή αστυνομικό, ότι δέχεται πολιτικές πιέσεις, ώστε να περνά άτομα με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

    Το βράδυ της 9ης Οκτωβρίου 2022, σε πτήση για Ζυρίχη όταν ο ίδιος κατηγορούμενος αντιλήφθηκε, ότι ο έλεγχος διαβατηρίων γίνεται από δύο αστυνομικούς, άρχισε να πραγματοποιεί επικοινωνίες με το κινητό του τηλέφωνο. Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου, διαπιστώθηκε ότι δεν εμφανίστηκε καθόλου ένας επιβάτης με βουλγαρικά ταξιδιωτικά έγγραφα. Στη συνέχεια, στα Duty Free εντοπίστηκε ένας ύποπτος, ο οποίος έφερε πλαστό διαβατήριο Βουλγαρίας με αναγραφόμενα στοιχεία που ταυτίζονταν με αυτά του ατόμου που δεν εμφανίστηκε καθόλου στην προαναφερόμενη πτήση και προέκυψε ότι ήταν έναν 23χρονος Σύρος. Μετά από λίγες μέρες ο ίδιος επιχείρησε να ταξιδέψει με πλαστό διαβατήριο Μάλτας, μέσω του αεροδρομίου “Μακεδονία” και πάλι».

    παράνομοι μετανάστες Θεσσαλονίκη



    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ