X
Τρίτη, 3 Ιουνίου, 2025
More

    Κινητοποιήσεις από τους μικρούς επενδυτές στα φωτοβολταϊκά

    Κινητοποιήσεις από τους μικρούς επενδυτές στα φωτοβολταϊκά

    Σε δύσκολη θέση έχουν περιέλθει πλέον οι επενδυτές σε μικρά φωτοβολταϊκά, καθώς οι περικοπές παραγωγής και οι μηδενικές τιμές περιορίζουν δραστικά τα έσοδά τους. Όπως υποστηρίζουν οι φορείς, η διαμόρφωση όλο και περισσότερων μηδενικών ή αρνητικών τιμών στην αγορά σημαίνει ότι δεν αμείβονται για εκείνες τις ώρες. Ορισμένοι παραγωγοί, μάλιστα, προτιμούν να κλείνουν τα πάρκα τους έτσι κι αλλιώς, ασχέτως του αν υπάρχει εντολή από τον ΔΕΔΔΗΕ για να το πράξουν.

    Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι οι υποχρεωτικές περικοπές από ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ ωφελούν το δίκτυο, κατ’ επέκταση πρέπει οι διαχειριστές να επωμισθούν το κόστος που προκαλείται, αλλά και να υπάρξουν αποζημιώσεις. Σε κάθε περίπτωση, όλα τα παραπάνω συνιστούν στρέβλωση για τους μικρούς ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών και προχωρούν σε οργανωμένη κοινή δράση για να διεκδικήσουν το δίκιο τους.

    Η αρχή θα γίνει στις 5 Ιουνίου στη Λάρισα, όπου ο νεοσυσταθείς Σύνδεσμος Φωτοβολταϊκών Ελλάδος (ΣΥ.ΦΩ.ΕΛ) καλεί τους παραγωγούς με έργα έως 500 kW από όλη τη χώρα να λάβουν μέρος.

    Στόχος του ΣΥΦΩΕΛ είναι μέσα από τεκμηριωμένο λόγο, θεσμικές διεκδικήσεις και διαρκή πίεση προς τους αρμόδιους φορείς, να συμβάλλει ενεργά στη διασφάλιση της βιωσιμότητας των επενδύσεων και στην προώθηση ενός δίκαιου και σταθερού ενεργειακού πλαισίου για όλους.

    Δεύτερη συνάντηση προγραμματίζεται από το σύλλογο Ήλιος στις 13 Ιουνίου στη Λαμία, για ιδιοκτήτες έργων με ισχύ από 100 έως 1000 kW. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, θα συζητηθούν αναλυτικά οι δυνατότητες για νομική διεκδίκηση αποζημιώσεων και αλλαγών στην αγορά.

    Συνέχεια θα δοθεί στις 14 Ιουνίου από τον ΣΠΗΕΦ, όπου παραγωγοί από Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Κιλκίς θα λάβουν μέρος στην έκτακτη Γ.Σ. που τελεί υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΠΟΣΠΗΕΦ)

    Τέλος, να σημειώσουμε ότι πραγματοποιήθηκε ήδη μια πρώτη συνάντηση από τους αγρότες με φωτοβολταϊκά, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την επιβολή περικοπών ακόμα και σε πολύ μικρά έργα των 50 kW του προγράμματος Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι.

    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    spot_img

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ