Παρατείνεται η θητεία της προσωρινής διοίκησης στην οργάνωση «Κιβωτός του κόσμου» σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).
Της Άννας Κανδύλη
Οι ανώτατοι δικαστές, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, απέκλεισαν το ενδεχόμενο να επιτρέψει η «Κιβωτός» στα μέλη της οικογένειας του πατέρα Αντωνίου, ο οποίος πρόσφατα καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 51 μηνών, εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ την ημέρα, για σωματική κακοποίηση ανηλίκων φιλοξενούμενων σε δομές της Οργάνωσης.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τον Νοέμβριο του 2022 όταν με υπουργική απόφαση ορίστηκε η προσωρινή διοίκηση μετά τις καταγγελίες σε βάρος του ιερέα για σωματική και σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, η «Κιβωτός» είχε ένα Διοικητικό Συμβούλιο που απαρτιζόταν από δύο μόνο μέλη και έναν επίτιμο πρόεδρο, τον πατέρα Αντώνιο.
Το ένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και πρόεδρός του, ήταν η πρεσβυτέρα, Σταματία Γεωργαντή η οποία κατείχε το 50% και το υπόλοιπο 50% ήταν στο όνομα της μητέρας του πατέρα Αντώνιου, Δέσποινα Παπανικολάου.
Μετά την παράταση του διορισμού της προσωρινής διοίκησης στην «Κιβωτό του Κόσμου» οι δύο γυναίκες με την ιδιότητα των μοναδικών εταίρων της Οργάνωσης , προσέφυγαν τον περασμένο Ιανουάριο στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθούν οι δύο υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες διορίστηκε προσωρινή διοίκηση και παρατάθηκε η θητείας της.
Το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή κρίνοντας πως οι προσβαλλόμενες αποφάσεις είναι «νόμιμες και επαρκώς αιτιολογημένες».
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης η παράταση της προσωρινής διοίκησης κρίθηκε αναγκαία καθώς η καταστατική διάρθρωσή της με δύο μόνο εταίρους «δεν επιτρέπει την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου με εκλογή, παρά μόνο με επί της ουσίας απευθείας διορισμό των μελών από τις δύο μοναδικές εταίρους, γεγονός το οποίο δεν εξασφαλίζει την ύπαρξη αντικειμενικότητας και διαφάνειας στην λήψη αποφάσεων».
Επιπρόσθετα, η παλαιά οικογενειακή διοίκηση λόγω της «εσωστρεφούς οργανωτικής δομής της, δεν παρέχει τα εχέγγυα για εύρυθμη λειτουργίας της ως φορέα προνοιακών υποδομών», ενώ οι δύο μοναδικοί εταίροι της οι οποίοι είναι μέλη της ίδιας οικογένειας «εγκυμονεί τον κίνδυνο κατάχρησης της αυτοτέλειας ως νομικού προσώπου και θεσμού και εν τέλει τον κίνδυνο κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης».