Σάββατο, 19 Οκτωβρίου, 2024
More

    Κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή δείχνει η επίθεση με drone «καμικάζι» της Χεζμπολάχ με στόχο κατοικία του Νετανιάχου

    Κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή δείχνει η επίθεση με drone «καμικάζι» της Χεζμπολάχ με στόχο κατοικία του Νετανιάχου

    Ερωτηματικά προκύπτουν για το περιβόητο σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ το οποίο διαπεράστηκε για μία ακόμη φορά – Η εκτίμηση πρώην πρέσβη των ΗΠΑ σε χώρες της Μέσης Ανατολής για το τι μέλλει γενέσθαι 

    Κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή αντί μιας πολυαναμενόμενης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός προδίδει η ενέργεια της Χεζμπολάχ να επιτεθεί με τρία drone «καμικάζι» στο βόρειο Ισραήλ, με στόχο μεταξύ άλλων κατοικία του ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπένιαμιν Νετανιάχου, στην Καισάρεια.

    Τρία 24ωρα μετά το θάνατο του εκ των ηγετών της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, η φιλοϊρανική σιιτική οργάνωση απάντησε με εκτόξευση drone στην κατοικία του ισραηλινού πρωθυπουργού, κάτι που η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών χαρακτήρισε ως «απόπειρα δολοφονίας» του Μπενιαμίν Νετανιάχου, αν και ούτε ο ίδιος, ούτε η σύζυγός του βρισκόντουσαν εκεί. Διεθνή πρακτορεία μετέδωσαν εικόνα βίντεο ντοκουμέντο, που απαθανάτισε την πτήση ενός εκ των τριών μη επανδρωμένων αεροσκαφών –«καμικάζι», ενώ σε κοντινή απόσταση στον εναέριο χώρο του Ισραήλ πετούσε ένα επιθετικό ελικοπτερο Apache. Tο drone δεν έπληξε την πρωθυπουργική οικία, αλλά εκτιμάται ότι η ενέργεια αυτή δείχνει προσανατολισμό κλιμάκωσης από τη Χεζμπολάχ.

    Σε πολλές πόλεις του βόρειου Ισραήλ ήχησαν οι σειρήνες, αλλά όχι στην Καισάρεια, όπως καταγγέλουν κάτοικοι. Στο συγκρότημα κατοικιών που είναι και το σπίτι του Νετανιάχου, οι έρευνες συνεχιζονται από τις αρχές ασφαλειας, οι οποίες εξετάζουν κάθε κομμάτι από το σημείο που χτυπήθηκε από το drone της Χεζμπολαχ. Την ίδια ώρα, τα ερωτηματικα για τους αισθητήρες έγκαιρης προειδοποίησης εναέριων απειλών επανέρχονται, σχεδόν μια εβδομάδα μετά το πρώτο αιματηρό πλήγμα της Χεζμπολαχ στην ταξιαρχία Γκολάνι.

    Την ίδια ώρα, ο πρώην πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών σε Λίβανο, Κουβέιτ, Συρία, Ιράκ και Αφγανιστάν, Ράιαν Κρόκερ, ο οποίος εκ της θέσης του έχει βαθιά γνώση των θεμάτων της Μέσης Ανατολής, μιλώντας στο Politico εκτιμά, ότι οι εχθροπραξίες του Ισραήλ με την Χαμάς και την Χεζμπολάχ, καθώς και με το Ιράν, δεν θα τελειώσουν. Ο ίδιος εκτιμά, ότι οι δολοφονίες ηγετικών στελεχών των δύο γιλοϊρανικών οργανώσεων, θα οδηγήσουν κυρίως στη συνέχιση ενός ανταρτοπόλεμου, εκτός εάν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ εργαστούν σκληρά για την κατάπαυση του πυρός, ενώ αυξάνεται η πιθανότητα να ενισχύσει το Ιράν το πρόγραμμα των πυρηνικών του όπλων.

    Σύμφωνα με τον βετεράνο διπλωμάτη στη Μέση Ανατολή, η παρούσα κατάσταση θυμίζει πολύ αυτή πριν από τέσσερις δεκαετίες, όταν οι Ισραηλινοί εισέβαλαν στον Λίβανο, επισημαίνοντας ότι «αυτή η εισβολή και η επακόλουθη ισραηλινή κατοχή δημιούργησαν τη Χεζμπολάχ. Αυτή η εισβολή δεν πρόκειται να εξοντώσει την οργάνωση». Τόνισε ακόμη, ότι «ένα πράγμα που έχω μάθει εδώ και χρόνια, ειδικά στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, είναι ότι η έννοια της ήττας ενός αντιπάλου, έχει νόημα μόνο στο μυαλό του αντιπάλου. Αν αυτός ο αντίπαλος νιώθει ηττημένος, είναι ηττημένος. Αν δεν το κάνει, δεν είναι».

    Χαμάς Ισραήλ Χεζμπολάχ



    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ