Οι καλλιεργητές του κρόκου Κοζάνης βρίσκονται αντιμέτωποι με τις σκληρές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, βλέποντας την παραγωγή τους να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών, Βασίλης Μητσόπουλος, η φετινή συγκομιδή, που ξεκίνησε στις 25 Οκτωβρίου, αναμένεται να είναι ελάχιστα καλύτερη από τις προηγούμενες, με την παραγωγή να μην ξεπερνά τον έναν τόνο.
Κύρια αιτία του προβλήματος είναι οι μεταβολές του κλίματος. Οι παρατεταμένες ξηρασίες του καλοκαιριού, οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ανομβρίες του φθινοπώρου «στρεσάρουν» το φυτό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αδυνατίζει ο βολβός και τελικά να χάνεται. Πολλοί παραγωγοί βλέπουν τους μισούς βολβούς σε νέα χωράφια να χάνονται, με αποτέλεσμα να απογοητεύονται και να εγκαταλείπουν την καλλιέργεια.
Την ήδη δύσκολη κατάσταση επιδεινώνει η έλλειψη εργατικού δυναμικού. Η συγκομιδή είναι εξαιρετικά επίπονη (απαιτούνται 150.000 λουλούδια για 1 κιλό κρόκου) και οι εργάτες λιγοστοί. Ο κ. Μητσόπουλος απέδωσε την έλλειψη στη δημογραφική συρρίκνωση αλλά και στην απολιγνιτοποίηση, που ανάγκασε πολλές οικογένειες, κυρίως αλλοδαπών, να φύγουν από την περιοχή.
Την ήδη δύσκολη κατάσταση επιδεινώνει η έλλειψη εργατικού δυναμικού. Η συγκομιδή είναι εξαιρετικά επίπονη (απαιτούνται 150.000 λουλούδια για 1 κιλό κρόκου) και οι εργάτες λιγοστοί. Ο κ. Μητσόπουλος απέδωσε την έλλειψη στη δημογραφική συρρίκνωση αλλά και στην απολιγνιτοποίηση, που ανάγκασε πολλές οικογένειες, κυρίως αλλοδαπών, να φύγουν από την περιοχή.


