Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
More

    «Κληρώνει» σήμερα για τα κομμένα Δώρα – Συγκέντρωση συνταξιούχων στο ΣτΕ

    «Κληρώνει» σήμερα για τα κομμένα Δώρα – Συγκέντρωση συνταξιούχων στο ΣτΕ

    Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο θα κρίνει τη χορήγηση ή μη των δώρων (Χριστουγέννων και Πάσχα) συνταξιούχων

    Τα «κομμένα» δώρα των συνταξιούχων, για τη χρονική περίοδο μετά το 2012, κρίνονται σήμερα στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ).


    Το θέμα θα συζητηθεί σήμερα Τετάρτη 17 Απριλίου στη συνεδρίαση του ΑΕΔ, η οποία έχει οριστεί για την έδρα του Συμβουλίου της Επικράτειας (ΣτΕ) στην οδό Πανεπιστημίου.

    Συγκέντρωση έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας πραγματοποιούν οι συνταξιούχοι, μετά από κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ-ΟΑΕΕ-Δημοσίου-ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ-ΕΛΤΑ-ΟΣΕ-ΠΕΣ ΝΑΤ-ΠΣΣ Δικηγόρων-ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ-ΕΣΤΑΜΕΔΕ. Στη συνέχεια, οι συνταξιούχοι θα κατευθυνθούν με πορεία προς την απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

    Να σημειωθεί ότι μέχρι να εκδοθεί η απόφαση για τα Δώρα, παγώνει η εκδίκαση των προσφυγών που έχουν ασκηθεί από περίπου 370.000 συνταξιούχους, οι οποίοι διεκδικούν αναδρομικά Δώρων και επιστροφή των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις για το 11μηνο Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016.

    Διαφωνία Αρειου Πάγου – ΣτΕ

    Η δίκη γίνεται αυτή τη φορά από το Ειδικό Δικαστήριο, μετά τη διαφωνία του Αρείου Πάγου με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (2287-2288/2015) που έκριναν ότι η κατάργηση των Δώρων είναι αντισυνταγματική και οι συνταξιούχοι δικαιούνται να πάρουν από τα Δώρα τους αναδρομικά 11 μηνών.


    Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ, με μια νέα απόφασή του (την 1342/2023), έκρινε ότι τα Δώρα για τις επικουρικές έχουν καταργηθεί πλήρως για τους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ μετά τον νόμο Κατρούγκαλου. Η απόφαση αυτή δεν ακυρώνει τα αναδρομικά Δώρων του 11μήνου Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016, και κυρίως δεν εμπόδισε την έκδοση θετικών αποφάσεων από τα Πρωτοδικεία, μέχρι που έγινε η παραπομπή των Δώρων από τον Αρειο Πάγο στο Ειδικό Δικαστήριο και τα Πρωτοδικεία ανέστειλαν την έκδοση νεότερων αποφάσεων.

    Ο λόγος που ο Αρειος Πάγος με την 1509/2023 απόφασή του ήρθε σε πλήρη αντίθεση με την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι επειδή απέρριψε αγωγή συνταξιούχου της Τραπέζης της Ελλάδος ο οποίος διεκδικεί από τον ασφαλιστικό οργανισμό της ΤτΕ την επιστροφή όλων των Δώρων από το 2013 και μετά, συνολικό ποσό 16.162 ευρώ. Με αφορμή αυτή την υπόθεση ο Α.Π. παρέπεμψε το θέμα της κατάργησης των Δώρων για νέα κρίση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

    Στην απόφασή του πάντως, ο Α.Π. αναφέρει ότι η κατάργηση των Δώρων από τις επικουρικές μπορεί να είναι επιτρεπτή εφόσον «δεν τίθεται σε κίνδυνο η αξιοπρεπής διαβίωση των συνταξιούχων», ενώ ειδικά για τους συνταξιούχους της ΤτΕ παρατηρεί ότι, μετά την κατάργηση των Δώρων, το ύψος της σύνταξης των συνταξιούχων της Τραπέζης της Ελλάδος που πλήττονται από την επίμαχη ρύθμιση εξακολουθεί να είναι μεγαλύτερο από αυτό της μέσης κύριας και επικουρικής σύνταξης που χορηγεί το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και δεν τίθεται ζήτημα διακινδύνευσης της αξιοπρεπούς διαβίωσής τους.

     

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ