Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου, 2024
More

    «Κοντά στο 130%» του ΑΕΠ το χρέος έως το τέλος του 2028

    «Κοντά στο 130%» του ΑΕΠ το χρέος έως το τέλος του 2028

    Ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας στο Bloomberg προέβλεψε ότι οι κρατικές δανειακές υποχρεώσεις θα μειωθούν «κοντά στο 130%» του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ)

    Η Ελλάδα στοχεύει να μειώσει το δημόσιο χρέος της κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε τέσσερα χρόνια, σημειώνοντας άλλο ένα ορόσημο στην προσπάθεια εξόδου από την δεκαετή οικονομική κρίση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του στο Bloomberg.


    Στη συνέντευξή του, ο κ. Χατζηδάκης προέβλεψε ότι οι κρατικές δανειακές υποχρεώσεις θα μειωθούν «κοντά στο 130%» του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) έως το τέλος του 2028, υποβοηθούμενες από την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη που έχει ξεπεράσει αυτή άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

    «Αυτή είναι μια πραγματικά σημαντική μείωση», τόνισε ο υπουργός, μιλώντας από το γραφείο του στο κέντρο της Αθήνας.

    Το χρέος της Ελλάδας έφτασε στο 207% του ΑΕΠ το 2020 και σύμφωνα με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις αναμένεται να μειωθεί στο 152,7% φέτος. Μια τέτοια μείωση θα μπορούσε να οδηγήσει στο να έχει η Ελλάδα μικρότερο χρέος από την Ιταλία, εκτός αν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στα δημόσια οικονομικά της τελευταίας.


    Μαζί με την έξοδο της χώρας από την κατηγορία «junk» πέρυσι, η προοπτική να μην θεωρείται πλέον η Ελλάδα το πιο υπερχρεωμένο κράτος της Ευρωζώνης αποτελεί μια αξιοσημείωτη ανατροπή για μια χώρα που άλλοτε βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ.

    Οι νέες προβλέψεις θα συμπεριληφθούν στο δημοσιονομικό σχέδιο που θα κατατεθεί στην Κομισιόν στις αρχές Οκτωβρίου.

    Την τρέχουσα περίοδο, η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές. Στο δεύτερο τρίμηνο του 2024, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,1%, ενώ ο μέσος όρος ανάπτυξης της Ευρωζώνης ήταν μόλις 0,2%.


    Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε επίσης ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού – που αποτελεί το μέτρο εσόδων μείον δαπανών χωρίς τους τόκους – θα φτάσει στο 2,4% του ΑΕΠ για το 2024, αντί της αρχικής εκτίμησης για 2,1%. Αυτό δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να αυξήσει τις δαπάνες.

    «Χάρη στην καλύτερη από την αναμενόμενη απόδοση του προϋπολογισμού, μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερη αύξηση των δαπανών σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις», σημείωσε ο υπουργός.

    Η Ελλάδα θα μπορέσει να αυξήσει τις καθαρές δαπάνες της «λίγο πάνω από 3%» το 2025, και θα συνεχίσει να τις αυξάνει κατά μέσο όρο στο ίδιο ποσοστό έως το τέλος του 2028, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη.


    Η κυβέρνηση προχωρά επίσης στην πρόωρη αποπληρωμή δανείων διάσωσης ύψους 8 δισ.ευρώ, καλύπτοντας δόσεις από το 2026 έως το 2028. Αυτή θα είναι η τρίτη φορά που η Ελλάδα επιταχύνει την αποπληρωμή των δανείων που έλαβε στο πρώτο πακέτο διάσωσης το 2010.

    Όλες αυτές οι αποφάσεις υπογραμμίζουν τη δύναμη της οικονομίας και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει με μια πορεία δημοσιονομικής σύνεσης, σημείωσε ο υπουργός.

    «Αυτό το μήνυμα γίνεται πλήρως κατανοητό από τους οίκους αξιολόγησης, τους διεθνείς οργανισμούς και τους επενδυτές στο εξωτερικό», πρόσθεσε.

    Παράλληλα, το πρακτορείο αναφέρει πως η κυβέρνηση ολοκληρώνει μια ταχεία πορεία ιδιωτικοποιήσεων στον τραπεζικό τομέα, που ξεκίνησε πριν από περίπου ένα χρόνο με την πλήρη έξοδο του κράτους από την Eurobank, την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς.

    Στις αρχές Οκτωβρίου, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) σχεδιάζει να προχωρήσει σε περαιτέρω πώληση ποσοστού στην Εθνική Τράπεζα.

    «Μια πρόσθετη πώληση μετοχών του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα είναι πιθανό να γίνει τον Οκτώβριο, εφόσον φυσικά οι συνθήκες της αγοράς είναι ευνοϊκές», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, χωρίς να αποκαλύπτει περισσότερες λεπτομέρειες για το ακριβές χρονοδιάγραμμα ή το μέγεθος της πώλησης.

    Για να μην έχει η Εθνική Τράπεζα ανταγωνιστικό μειονέκτημα σε σχέση με τις άλλες τρεις μεγάλες τράπεζες της χώρας, «είναι πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει τα ειδικά δικαιώματα που έχει το κράτος πάνω στην τράπεζα», πρόσθεσε ο υπουργός.

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ