Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
More

    Κορκίδης: Η αγορά περιμένει τα μέτρα για τον περιορισμό της ακριβείας

    Κορκίδης: Η αγορά περιμένει τα μέτρα για τον περιορισμό της ακριβείας

    Στην Ελλάδα ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο στο 3,2%, στα επίπεδα των δύο μεγάλων οικονομιών της Γερμανίας και Γαλλίας

    Στη διαπίστωση ότι οι τιμές στα τρόφιμα, παρά την υποχώρηση του πληθωρισμού και τη ταχεία μείωση του κόστους ενέργειας, παραμένουν υψηλές καταλήγει με ανακοίνωση του ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης.


    Δεδομένου μάλιστα  ότι «η ακρίβεια παραμένει και το 2024 το Νο 1 πρόβλημα για την κυβέρνηση και τους πολίτες», αναδεικνύει την αναμονή της αγοράς των μέτρων για τον περιορισμό της ακριβείας που θα ισχύσουν από την 1η Μαρτίου, με το όφελος να μεταφέρεται στους καταναλωτές. Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ αναφέρει ότι τα τρόφιμα εξακολουθούν και στις αρχές του 2024 να είναι αυτά που οδηγούν τις ανατιμήσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, καθώς στην Ευρωζώνη ήταν αυτά με τον μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης με 5,7% από 6,1%. Στην Ελλάδα, η επιβράδυνση μισής ποσοστιαίας μονάδας σίγουρα δεν επαρκεί για να διορθώσει την εκτίναξη των τιμών της τελευταίας διετίας που προστίθεται σε μία σειρά μεγάλων ανατιμήσεων χωρίς να διαφαίνεται στον άμεσο ορίζοντα προοπτική αποκλιμάκωσης. Αξίζει να σημειωθεί, πως σύμφωνα με τα στοιχεία από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ-27, η Ελλάδα έχει από τους μεγαλύτερους ρυθμούς αύξησης στα τρόφιμα με 8,3%.

    Ο πληθωρισμός «καλπάζει» στην ΕΕ και στην Ελλάδα

    Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ε.Ε. τον Ιανουάριο του 2024 διαμορφώθηκε στο 3,1% από 3,4% που ήταν τον Δεκέμβριο, ενώ ένα χρόνο πριν ήταν στο 10%, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat. Στην Ευρωζώνη ο ετήσιος πληθωρισμός τον Ιανουάριο επιβραδύνθηκε στο 2,8% από 2,9% που ήταν τον Δεκέμβριο. Χαμηλότερο ετήσιο πληθωρισμό εμφάνισαν οι Δανία και Ιταλία με 0,9% και ακολούθησαν η Λετονία, η Λιθουανία και η Φινλανδία με 1,1%. Τις υψηλότερες μεταβολές είχαν οι τιμές στη Ρουμανία με 7,3%, στην Εσθονία με 5% και στην Κροατία με 4,8%.

    Στην Ελλάδα ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο στο 3,2%, στα επίπεδα των δύο μεγάλων οικονομιών της Γερμανίας και Γαλλίας που κινήθηκαν με ρυθμό 3,2% και 3,4% αντίστοιχα. Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα ο ετήσιος πληθωρισμός τον Ιανουάριο υποχώρησε σε 15 κράτη-μέλη της ΕΕ, ενισχύθηκε σε 11 κράτη-μέλη και παρέμεινε σταθερός σε ένα. Τον Ιανουάριο την μεγαλύτερη επίπτωση στον πληθωρισμό της ΕΕ είχαν οι υπηρεσίες με +1,73 μονάδες βάσης, ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό με +1,13 μονάδες βάσης, τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά με +0,53% και η ενέργεια με -0,62%.

    Η θέση του ΕΒΕΠ για την «τιθάσευση» της ακρίβειας

    Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης τόνισε πως ο Εναρμονισμένος ΔΤΚ παρουσίασε στη χώρα μας αύξηση 3,2% σε ετήσια βάση με τον σχετικό δείκτη τροφίμων να επιμένει ξανά τον Ιανουάριο στις υψηλές ανατιμήσεις με 8,3%, παρά την δίμηνη προσωρινή πτώση του ρυθμού αύξησης από 7,6% σε 7,1%. Το γεγονός πως οι τιμές των τροφίμων εξακολουθούν να κυμαίνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα και να αυξάνονται μήνα το μήνα επιβαρύνουν δυσανάλογα το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών. Πάντως, η επιβράδυνση του γενικού δείκτη επαναφέρει την Ελλάδα σε τροχιά αποκλιμάκωσης μετά από μία σύντομη ανάπαυλα τον Δεκέμβριο, όπου είχε παρατηρηθεί επιτάχυνση σε ρυθμό 3,7% από 2,9% προηγουμένως, τάση η οποία ήταν πανευρωπαϊκή και εν πολλοίς αναμενόμενη, καθώς, κατά την ευρωπαϊκή σύσταση, αποσύρθηκαν σταδιακά τα ενεργειακά μέτρα στήριξης των κυβερνήσεων που συγκρατούσαν εν μέρει τις τιμές.

    Επίσης επισήμανε πως είμαστε εν αναμονή των μέτρων για τον περιορισμό της ακριβείας που θα ισχύσουν από την 1η Μαρτίου, όπως πλαφόν στο βρεφικό γάλα, καθαρές τομές από τα χωράφι στο ράφι και μείωση των παροχών στα σούπερ μάρκετ κατά 30% από τους προμηθευτές με το όφελος να μεταφέρεται στους καταναλωτές. Μένει λοιπόν να δούμε εάν αποδώσουν αυτά τα μέτρα ή εάν πρέπει να παρθούν και αλλά που θα οδηγήσουν στην πιο γρήγορη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Σε κάθε περίπτωση τα ελληνικά νοικοκυριά δαπανούν ένα σημαντικό ποσοστό του οικογενειακού τους προϋπολογισμού για την αγορά βασικών αγαθών και η ακρίβεια παραμένει και το 2024 το Νο 1 πρόβλημα για την κυβέρνηση και τους πολίτες.

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ