Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
More

    Κορωνοϊός -Σταϊκούρας: Διατηρούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού, αναστολή οφειλών και έκπτωση ενοικίου

    Κορωνοϊός -Σταϊκούρας: Διατηρούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού, αναστολή οφειλών και έκπτωση ενοικίου


    Το έκτακτο επίδομα που εισπράττουν οι εργαζόμενοι θα συνεχιστεί και το Μάιο για τις επιχειρήσεις που πλήττονται και παραμένουν κλειστές για όσο διάστημα γίνει αυτό, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

    Εξακολουθούν δε να υφίστανται οι αναστολές πληρωμών προς την Εφορία. Παράλληλα, συνεχίζεται και το Μάιο η έκπτωση 40% στην πληρωμή ενοικίου για επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

    Για τις εταιρείες που θα ανοίξουν κάποια στιγμή το Μαϊο δεν θα συνεχιστεί τον αμέσως επόμενο μήνα. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει δεύτερος γύρος για την «επιστρεπτέα προκαταβολή».

    Για την επιστρεπτέα προκαταβολή ανέφερε πως θα καταβληθεί σε περισσότερες από 90.000 επιχειρήσεις και μάλιστα άμεσα με 1 δισ. ευρώ. Το 99% των επιχειρήσεων αυτών απασχολεί πάνω από 50 εργαζόμενους και θα εισπράξουν ποσά τουλάχιστον 2.000, 4.000, 8.000 και 15.000 ευρώ αναλόγως των εργαζομένων τους.

    Συγκεκριμένα, ο υπουργός ανακοίνωσε:

    1ον. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού θα συνεχιστεί για όσους εργαζόμενους παραμείνουν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής της σύμβασής τους, σε συνάρτηση με το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η αναστολή.

    Οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του μέτρου αυτού υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις του προσωπικού τους, ώστε να διασφαλίζεται η διατήρηση των θέσεων εργασίας και του είδους της σύμβασης εργασίας.

    2ον. Οι αναστολές βεβαιωμένων οφειλών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία εξακολουθούν να υφίστανται, τον μήνα Μάιο, για το σύνολο των μέχρι σήμερα πληττόμενων επιχειρήσεων.

    3ον. Η έκπτωση 40% επί του ενοικίου της επιχείρησης, όπως και της πρώτης κατοικίας και της φοιτητικής κατοικίας τέκνων των εργαζομένων της, συνεχίζει να υφίσταται και τον μήνα Μάϊο, για το σύνολο των μέχρι σήμερα πληττόμενων επιχειρήσεων.

    Για τις επιχειρήσεις που θα ανοίξουν τον Μάιο, το συγκεκριμένο μέτρο δεν θα επαναληφθεί για τους επόμενους μήνες.

    4ον. Θεσπίζεται, ανάλογα και με τη χρονική στιγμή υλοποίησης των σχετικών ευρωπαϊκών αποφάσεων, μηχανισμός υποστήριξης της απασχόλησης με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης της εργασίας, με στόχο την τόνωση των εισοδημάτων των εργαζομένων.

    Για τον σκοπό αυτό θα αξιοποιηθεί, πρωτίστως, το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE.

    5ον. Δρομολογείται, εντός των επόμενων δύο μηνών, μία δεύτερη επιστρεπτέα προκαταβολή, όπου μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι επιχειρήσεις.

    6ον. Υλοποιούνται εντός του Μαΐου, στοχευμένες κλαδικές πολιτικές, σε τομείς που υφίστανται τα μεγαλύτερα οικονομικά πλήγματα, όπως είναι, ενδεικτικά, ο τουρισμός, οι μεταφορές και τμήματα του πρωτογενούς τομέα.

    7ον. Παρατείνεται η προστασία της πρώτης κατοικίας, με τα χαρακτηριστικά του υφιστάμενου Νόμου, για 3 ακόμη μήνες, έως το τέλος Ιουλίου 2020.

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
    spot_img
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ