Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Κρας – τεστ στα κείμενα Αθήνας και Βρυξελλών

    Κρας - τεστ στα κείμενα Αθήνας και Βρυξελλών

    [quote font=”tahoma” font_size=”18″ color=”#3a3a3a” arrow=”yes” align=”left”]Θρίλερ μετά το «όχι» Τσίπρα στο σκληρό πακέτο των δανειστών[/quote]

    Με όλα τα δεδομένα να μένουν ανοιχτά και πάνω στο τραπέζι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε «όχι» στο σκληρό και επώδυνο πακέτο των δανειστών που του παρουσίασε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ξεκαθάρισε ότι η μόνη ρεαλιστική λύση είναι αυτή που προτείνει η Ελλάδα.

    Το πακέτο των δανειστών είναι πεντασέλιδο και περιλαμβάνει πλήθος σκληρών μέτρων και η κυβερνητικοί βουλευτές εκτιμούν ότι στόχος των δανειστών είναι να οδηγήσουν την Αθήνα στη ρήξη.

    Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η πρόταση των δανειστών δεν αφήνει περιθώρια ελιγμών στον Αλέξη Τσίπρα και τονίζουν ότι πρόκειται για μια πρόταση συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) η οποία επαναφέρει μέτρα που είχαν τεθεί εκτός συζήτησης στις διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Brussels Group.

    Το χάσμα που συνεχίζει να χωρίζει την Αθήνα και τους θεσμούς, είναι ολοφάνερο μετά τη σχεδόν πεντάωρη συνάντηση που είχε χθες ο Ελληνας πρωθυπουργός, αρχικά με τον πρόεδρο της Επιτροπής και στη συνέχεια με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ.

    Μάλιστα αύριο Παρασκευή, θα υπάρξει νέα συνάντηση σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία. «Ηταν μια καλή, εποικοδομητική συνάντηση. Σημειώθηκε πρόοδος στην κατανόηση των θέσεων των δύο πλευρών, στη βάση διαφόρων προτάσεων. Συμφωνήθηκε ότι θα συναντηθούν εκ νέου. Θα συνεχιστεί η εντατική δουλειά», ανέφερε ανακοίνωση της Κομισιόν μετά το πέρας της συνάντησης.

    Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι παρά τη φιλική και εποικοδομητική συνάντηση, «η μόνη ρεαλιστική πρόταση στο τραπέζι είναι η ελληνική πρόταση». Από τη μια, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε θετική τη συζήτηση για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά συγχρόνως τόνισε ότι μία χώρα που τα τελευταία 5 χρόνια έχει χάσει 25% του ΑΕΠ της δεν μπορεί να αποδεχτεί προτάσεις που κόβουν το ΕΚΑΣ σε χαμηλοσυνταξιούχους ή να ανέβει ο ΦΠΑ στο ρεύμα κατά 10 μονάδες. «Αυτές δεν είναι προτάσεις αποδεκτές για συζήτηση», τόνισε. Πάντως ο πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την πληρωμή δόσης 300 εκατ. προς το ΔΝΤ την Παρασκευή και τόνισε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την Παρασκευή για μία κοινά αποδεκτή λύση», όπως τη χαρακτήρισε.

    Οι εταίροι ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση πρωτογενή πλεονάσματα χαμηλότερα από αυτά που είχε η Ελλάδα μέχρι τώρα, αλλά τα οποία οδηγούν στην ανάγκη για νέα μέτρα, ύψους 3 δισ. ευρώ. Στην πρόταση περιλαμβάνονται περικοπές στο συνταξιοδοτικό σύστημα και καμιά ανατροπή των μέτρων που έχουν αποφασιστεί για ασφαλιστικό και εργασιακά, ενώ δεν γίνεται καμία αναφορά στο θέμα του χρέους.

    [ad id=”6783″]

    Η σύγκρουση των δύο προτάσεων

    Πρωτογενές πλεόνασμα

    – Δανειστές: 1% για το 2015, 2% το 2016, 3% το 2017 και 3,5% το 2018

    – Κυβέρνηση: 0,6% του ΑΕΠ φέτος, 1,5% του ΑΕΠ το 2016
    Να σημειωθεί ότι το μνημόνιο προβλέπει 3% πλεόνασμα το 2015, 4,5% το 2016 και το 2017, και 4,2% του ΑΕΠ το 2018

    Εισφορά αλληλεγγύης

    – Η κυβέρνηση προτείνει αύξηση σε εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ:
    2% (αντί 1,4%) για 30.001 έως 50.000 ευρώ
    4% (αντί 2,1%) για 50.0001 έως 100.000 ευρώ
    6% (αντί 2,8%) για 100.001 έως 500.000 ευρώ
    8% (αντί 2,8%) για 500.001 ευρώ και άνω

    -Οι δανειστές δεν περιλαμβάνουν στην πρόταση τους αύξηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης

    ΦΠΑ – 100 δόσεις

    – Η πρόταση των δανειστών προβλέπει 11% (φάρμακα, τρόφιμα και ξενοδοχεία) και 23% όλα τα άλλα και το ηλεκτρικό ρεύμα. Στόχος είναι επιπλέον έσοδα 1,8 δισ. ευρώ. Οι δανειστές ζητούν να επανεξεταστεί η ρύθμιση των 100 δόσεων και να βγουν εκτός οι μεγοοφειλέτες.

    – Η κυβέρνηση προτείνει τρεις συντελεστές 6%, 11%, 23%. Τα φάρμακα στο 6% και τα τρόφιμα στο 11%. Στο 11% και ο ηλεκτρισμός.

    Ασφαλιστικό

    -Οι δανειστές στην πρότασή τους ζητούν περικοπές δαπανών στον ασφαλιστικό τομέα κατά 1% του ΑΕΠ και κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος του 2015. Ζητούν να παραμείνει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και η μη εφαρμογή να αντικατασταθεί με ισοδύναμα.

    Η πρόταση των δανειστών προβλέπει πως η χώρα μας θα πρέπει να μειώσει τη συνταξιοδοτική δαπάνη από τον Ιούλιο, με στόχο να εξοικονομήσει 450 έως 900 εκατομμύρια ευρώ φέτος (0,25% έως 0,5% του ΑΕΠ) και περίπου 1,8 δισ. (1% του ΑΕΠ) το 2016.

    Εργασιακά

    –Η πρόταση των δανειστών προβλέπει ότι δεν θα υπάρξει ανατροπή μνημονιακών νόμων και μπλόκο στην επαναφορά του κατώτατου μισθού.

    -Η κυβέρνηση θέλει την εφαρμογή των ευρωπαϊκών προτύπων και σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού.

    Ιδιωτικοποιήσεις

    –Οι δανειστές ζητούν να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση σε ΑΔΜΗΕ, Ελληνικό και περιφερειακά αεροδρόμια

    Πηγή: newsbeast.gr

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
    spot_img
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ