Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου, 2021
More

  Κρίσιμα ερωτήματα για το μέλλον της Τηλεθέρμανσης Κοζάνης.

  Newsroomhttp://refreshnews.gr/
  Ενημέρωση | Ψυχαγωγία. Στείλε μας το άρθρο σου στο [email protected]

  Η Τηλεθέρμανση Κοζάνης κινδυνεύει, δυστυχώς, να υποστεί τις συνέπειες της βίαιης απολιγνιτοποίησης, συνέπειες που θα είναι οδυνηρές για όλους.

  Κι αυτό γιατί για το σύστημα θέρμανσης που λειτουργεί με επιτυχία από το 1993 εξυπηρετώντας 29.000 διαμερίσματα και 70.000 κατοίκους στον μεγαλύτερο Δήμο της Δυτικής Μακεδονίας, υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες και αναπάντητα ερωτήματα, για το τι πρόκειται να γίνει όχι στο μακρινό μέλλον, άλλα στο πολύ κοντινό.

  Κι αυτό γιατί, το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει πως μέχρι τα τέλη του 2023:

  1. θα είναι έτοιμη για να λειτουργήσει η Μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (Σ.Η.Θ.Υ.Α), και
  2. θα έχουν γίνει οι απαραίτητες μελέτες και θα έχουν κατασκευαστεί και τα έργα για την σύνδεση του συστήματος τηλεθέρμανσης με την Μονάδα Σ.Η.Θ.Υ.Α.

  δεν μπορεί να υλοποιηθεί.

  Για να συμβούν όλα θα έπρεπε να είχε εξασφαλιστεί η ανάλογη χρηματοδότηση. Μέχρι σήμερα, όμως, υπάρχουν μόνο υποσχέσεις. 

  Έτσι προκύπτει το βασικό ερώτημα, πώς και με τι θα τροφοδοτείται η Τηλεθέρμανση Κοζάνης, μετά το κλείσιμο των λιγνιτικών σταθμών;

  Η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. όμως, πληρώνει ήδη ακριβά το τίμημα της απολιγνιτοποίησης καθώς:

  • λόγω των προβλημάτων που υπήρξαν τα τελευταία χρόνια στην λειτουργία του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου υποχρεώθηκε να δαπανήσει ένα ποσό της τάξης των τριών εκατομμυρίων ευρώ σε πετρέλαιο για να διασφαλίσει την σωστή λειτουργία του συστήματος θέρμανσης.
  • Το 2020 η ΔΕΗ την χρέωσε για τα δικαιώματα χρήσης ρύπων με 1,5 εκατομμύριο ευρώ και το 2021 εκτιμάται ότι το ποσό αυτό θα φτάσει στα 3,6 εκατομμύρια ευρώ!

  Το Σωματείο Εργαζομένων στην Δ.Ε.Υ.Α.Κ. αντιλαμβανόμενο την κρισιμότητα της κατάστασης και τα στενά χρονικά περιθώρια που υπάρχουν ανέλαβε την πρωτοβουλία και ενημέρωσε επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς της περιοχής μας, καθώς το θέμα της Τηλεθέρμανσης δεν είναι ζήτημα αποκλειστικά της Επιχείρησης αλλά αφορά όλη την κοινωνία.

  Αφορά, επίσης, το μεγαλύτερο σύστημα από τις Τηλεθερμάνσεις που λειτουργούν στην Περιφέρεια μας, γεγονός που δεν μπορούν να το αγνοούν ή να το προσπερνούν οι αρμόδιοι και γι’ αυτό θα πρέπει να δώσουν άμεσα λύση.

  Μέχρι σήμερα, 28 ολόκληρα χρόνια, η Τηλεθέρμανση Κοζάνης ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις των πολιτών, επεκτάθηκε, εκσυγχρονίστηκε και διατήρησε την αποτελεσματική λειτουργία της στηριζόμενη σε δικές της δυνάμεις.

  Τώρα, όμως, βρίσκεται μπροστά σ’ ένα τεράστιο πρόβλημα που δεν δημιούργησε η ίδια και ζητά το δίκαιο, το λογικό και το αυτονόητο. Οι 70.000 πολίτες που θερμαίνονται με τηλεθέρμανση θα πρέπει να συνεχίσουν να απολαμβάνουν αυτό το κοινωνικό αγαθό.

  Γι’ αυτό οι τελευταίες προτάσεις σχετικά με τον τρόπο διανομής των κονδυλίων του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, που αποκλείουν απ’ τις  χρηματοδοτήσεις την Τηλεθέρμανση Κοζάνης, την ώρα που χρηματοδοτούν τα λειτουργικά έξοδα άλλων, δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να γίνουν αποδεκτές καθώς εκτός απ’ το ότι είναι εντελώς άδικες ουσιαστικά δυναμιτίζουν και το μέλλον όλων των Τηλεθερμάνσεων, γιατί όταν δεν ισχύουν οι ίδιοι όροι και τα ίδια κριτήρια για όλες πώς θα κληθούν να συνεργαστούν όλες μαζί στα πλαίσια του ΣΗΘΥΑ;

  Για την συγκέντρωση των κονδυλίων του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης η ΔΕΥΑΚ θα συνεισφέρει μέχρι και το 2024 το ποσό των 18,5 εκατ. ευρώ, από τις επιχορηγήσεις του οποίου προς το παρόν έχει αποκλειστεί!

  Ζητάμε να υπάρξει άμεση μέριμνα έτσι ώστε να στηριχθεί οικονομικά η Τηλεθέρμανση Κοζάνης, λαμβάνοντας αυτά που πρέπει και που δικαιούται.

  Δεν είναι μια χάρη που θα κάνουν προς την Δ.Ε.Υ.Α.Κ. , αλλά θα είναι αυτό που πραγματικά δικαιούνται οι 70.000 πολίτες του Δήμου Κοζάνης.

  Ψυχαγωγια

  spot_img
   

  Enel: Επενδύει 55 εκατ. ευρώ για φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοζάνη

  Νέο φωτοβολταϊκό έργο στο Μαυροδένδρι Κοζάνης, συνολικής επένδυσης 55...

  Τελευταία Νέα

  Επίσκεψη του Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Χρήστου Σπίρτζη, στην Καστοριά

  Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συζητά με την τοπική κοινωνία για τη...

  Ξεπέρασαν τους 700 οι διασωληνωμένοι, 89 νέοι θάνατοι

  Περισσότερα από 6.200 κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Πέμπτη...

  Το Fashion City Outlet φωταγωγεί το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου σε μια γιορτή γεμάτη εκπλήξεις

  Τα φώτα του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου του ανάβει το ερχόμενο...

  Δώρο Χριστουγέννων: Η ημερομηνία πληρωμής για χιλιάδες ανέργους του ΟΑΕΔ

  Την επόμενη Τρίτη 7 Δεκεμβρίου θα αρχίσει να καταβάλλεται...

  «Πράσινο φως» για τον εμβολιασμό των παιδιών 5 -11 ετών

  Πράσινο φως για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5...

  Αποτελέσματα ελέγχων μαζικών δειγματοληψιών από τις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ (1/12)

  Την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκαν 175 δράσεις δωρεάν...

  Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αιγοπροβατοτροφίας Περιοχής Αμυνταίου ζητά Αποθηκάριο πλήρους Απασχόλησης

  Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αιγοπροβατοτροφίας Περιοχής Αμυνταίου ζητά Αποθηκάριο πλήρους Απασχόλησης Περιγραφή...

  Προκύρηξη ΣΟΧ 1 : Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Εορδαίας

  Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Εορδαίας ανακοινώνει ότι από...

  Κλήρωση Τζόκερ: Oι Tυχεροί Aριθμοί

  Πραγματοποιήθηκε η κλήρωση Τζόκερ της Κυριακής 14 Νοεμβρίου...

  Gossip News