Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
More

    Κριστίν Λαγκάρντ: Τον Ιούνιο οι αποφάσεις για την πορεία των επιτοκίων

    Κριστίν Λαγκάρντ: Τον Ιούνιο οι αποφάσεις για την πορεία των επιτοκίων

    Τον Ιούνιο θα αποφασισθεί το εάν θα υπάρξει νέα μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ, όπως διαφάνηκε από τις δηλώσεις που έκανε σήμερα η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Φρανκφούρτη.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να κρατήσει αμετάβλητα τα κύρια επιτόκια του ευρώ, παρά το ότι ο πληθωρισμός έχει καταγράψει περαιτέρω πτώση σε σχέση με τον Ιανουάριο.


    Έτσι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων διατηρήθηκαν αμετάβλητα σε 4,50%, 4,75% και 4,00% αντιστοίχως.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες προβολές της ΕΚΤ, ο πληθωρισμός αναμένεται πλέον να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 2,3% το 2024 σε 2,0% το 2025 και 1,9% το 2026.

    Οι συνθήκες χρηματοδότησης είναι περιοριστικές και οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων εξακολουθούν να επιδρούν ανασταλτικά στη ζήτηση, συμβάλλοντας στην ώθηση του πληθωρισμού προς τα κάτω.


    Οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ έχουν αναθεωρήσει προς τα κάτω την προβολή όσον αφορά στην ανάπτυξη, σε 0,6% για το 2024 (από 0,8% προηγουμένως) και η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να παραμείνει υποτονική σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

    Στην συνέντευξη Τύπου η Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι η οικονομία της ευρωζώνης παραμένει αδύναμη αλλά οι έρευνες δείχνουν ότι θα υπάρξει ανάκαμψη την εφετινή χρονιά. «Οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές παραμένουν αυξημένες αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αυξήσεις στους μισθούς αρχίζουν να υποχωρούν», είπε.

    Η ίδια ξεκαθάρισε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο δεν θα περιμένει μέχρι να πέσει ο πληθωρισμός στο 2% για να μειώσει τα επιτόκια, ωστόσο είπε πως θα πρέπει να έρθουν περισσότερα οικονομικά στοιχεία και πως η ΕΚΤ θα σχηματίσει πληρέστερη άποψη τον Ιούνιο.  «Έχει σημασία να έχουμε περισσότερα οικονομικά στοιχεία τον Ιούνιο», είπε.

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ