Σεισμός 6,1 Ρίχτερ σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης (22/05), στα ανοιχτά του Λασιθίου, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους, ενώ η δόνηση έγινε αισθητή μέχρι και στην Αττική. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί, μόνο περιορισμένες ζημιές σε παλιά κτίρια. Σε προτεραιότητα τέθηκαν οι αυτοψίες στα σχολεία, ενώ στην περιοχή μετέβη και ο αρμόδιος υπουργός, καθώς και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.
Aπό το πρωί, μετά τον μεγάλο σεισμό των 6,1 Ρίχτερ, καταγράφηκαν αρκετοί μετασεισμοί που προέρχονται από το ίδιο επίκεντρο, με μεγαλύτερο αυτόν των 3,7 Ρίχτερ που καταγράφηκε το βράδυ της Πέμπτης.
«Μας έφυγε η ψυχή»
Ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια, βουητό και ένταση, τέτοια που προκάλεσε κάποιες ζημιές, όχι όμως τόσο σοβαρές ώστε να επηρεαστεί η στατικότητα των κτιρίων.
Συγκεκριμένα, σημειώθηκαν κατολισθήσεις μικρής κλίμακας και ζημιές κυρίως σε ετοιμόρροπα ή διατηρητέα κτίρια, προσόψεις κτιρίων. Παράλληλα, καταγράφηκαν πτώσεις αντικειμένων σε σπίτια και καταστήματα του Ηρακλείου, χωρίς να αναφερθούν τραυματισμοί ή σοβαρές ζημιές.
Σημειώνεται ότι το επίκεντρο του σεισμού των 6,1 Ρίχτερ εντοπίστηκε 56 χιλιόμετρα βόρεια, βορειοανατολικά της Νεάπολης Λασιθίου, σε θαλάσσια περιοχή, ενώ το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίστηκε στα 60 χιλιόμετρα.
«Πολύ δυνατός σεισμός, είναι από τους σεισμούς που εγώ πρώτη φορά έχω νιώσει» τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1 κάτοικος της περιοχής, ενώ ένας άλλος επεσήμανε πως «φοβήθηκε αρκετός κόσμος». «Πρώτη φορά φοβήθηκα, έμεινα ακίνητη μέχρι να τελειώσει» είπε ακόμη μια κυρία για την μεγάλη δόνηση, ενώ ένας ηλικιωμένος άνδρας ανέφερε στην κάμερα του ΑΝΤ1, «μας έφυγε η ψυχή».
Τσελέντης στο enikos.gr: Ο σεισμός έγινε πάνω στο τμήμα της συμπαγούς βυθιζόμενης πλάκας της Αφρικής
Όπως δήλωσε στο enikos.gr ο Άκης Τσελέντης «η περιοχή έχει αρχίσει να… δουλεύει εδώ και δύο χρόνια με μικροσεισμούς. Έγινε πολύ αισθητός γιατί συνέβη πάνω από το τμήμα της συμπαγούς βυθιζόμενης πλάκας της Αφρικής. Κατά πάσα πιθανότητα ήταν το κύριο γεγονός, αλλά παρακολουθούμε το φαινόμενο».
Ο ίδιος υποστήριξε ότι θα υπάρξει μετασεισμική δραστηριότητα και ίσως κάποιος ισχυρός μετασεισμός, ωστόσο δεν τον ανησυχεί κάτι ιδιαίτερα. «Είμαστε σε εγρήγορση, παρακολουθούμε το φαινόμενο» τόνισε χαρακτηριστικά.
Γιατί ονομάζεται «μοναχικός σεισμός»
Ο Γεωλόγος Χαράλαμπος Φασουλάς από το Μ.Φ.Ι.Κ έκανε μία ανάρτηση για τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ στην Κρήτη και σημείωσε πως πρόκειται για “μοναχικό σεισμό”.
«Ο ισχυρός σεισμός που μας κτύπησε το πρωί ήταν ένας παρόμοιος σεισμός με αυτόν που έγινε πριν μερικές εβδομάδες τη θάλασσα της Σητείας. Είναι ένας ενδιαμέσου βάθους σεισμός πάνω στη βυθιζόμενη, κάτω από την Κρήτη, αφρικανική πλάκα (κίτρινο αστέρι), γι’ αυτό και έγινε αισθητός σε μεγάλες περιοχές, από ότι φαίνεται και στη βόρεια Αφρική.
Επειδή η πλάκα αυτή καθώς βυθίζεται έχει σκαφοειδή μορφή, πιέζεται πλευρικά και έτσι σπάνε κομμάτια της και γλιστρά το ένα δίπλα στο άλλο. Είναι σεισμοί που δεν δίνουν συνήθως πολλούς και μεγάλους μετασεισμούς, αν και έχουν παρατηρηθεί μερικοί μέχρι τώρα. Συνήθως αυτοί οι σεισμοί είναι “μοναχικοί” και δεν έχουν άλλες συνέπειες στον ανώτερο φλοιό.
Είναι σεισμοί με τους οποίους τόσο εμείς όσο και τα κτίρια μας πρέπει να μάθουμε να ζούμε», έγραψε στην ανάρτησή του.
Τι είπαν οι δήμαρχοι Σητείας και Ιεράπετρας στο enikos.gr
Στο enikos.gr μίλησε ο κ. Γιώργος Ζερβάκης, δήμαρχος Σητείας κάνοντας λόγο για ένα «πολύ έντονο φαινόμενο, χωρίς όμως να έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες φορές». «Όλα θα λειτουργήσουν κανονικά» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Ζερβάκης πρόσθεσε πως «σύμφωνα με ενημέρωση που έχω ήδη από την Πολιτική Προστασία, δεν υπάρχουν ζημιές στην περιοχή μας, έχει γίνει μακροσκοπικός έλεγχος στα σχολεία, τα οποία θα λειτουργήσουν κανονικά, σε πόρτες, παράθυρα, σπίτια και όλα φαίνονται μια χαρά».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, Εμμανουήλ Φραγκούλης ο οποίος περιέγραψε στο enikos.gr, ως πολύ έντονο τον σεισμό.
Σε ετοιμότητα όλες οι ΕΜΑΚ της χώρας με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος
Σε επιφυλακή τέθηκαν οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της ΠΕΠΥΔ Κρήτης και η 3η ΕΜΑΚ (Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών), ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα έχουν τεθεί όλες οι ΕΜΑΚ της επικράτειας, με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Θεόδωρου Βάγια.
Όπως έγινε γνωστό από την πυροσβεστική, άμεσα κινητοποιήθηκαν όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν περιπολίες από όλες τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας στην ευρύτερη περιοχή του νησιωτικού συμπλέγματος της σεισμικής δόνησης.
Δείτε βίντεο από την στιγμή που προϊόντα πέφτουν από τα ράφια σε κατάστημα:
Έλεγχοι και στα σχολεία
Από την πρώτη στιγμή δόθηκε η οδηγία από τους δήμους του Ηρακλείου και του Λασιθίου να ελεγχθούν τα σχολεία, χωρίς ωστόσο να διαπιστωθεί κάποιο πρόβλημα.
Μάλιστα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωί της Πέμπτης ο δήμος Ηρακλείου αναφερόταν: «Σε ετοιμότητα βρίσκονται όλες οι Υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου μετά τον ισχυρό σεισμό το πρωί της Πέμπτης 22 Μαΐου. Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ καθηγητή Ευθύμη Λέκκα, καθώς και με τις τοπικές αρχές για την εκτίμηση της κατάστασης. Επίσης, τα σχολεία του Δήμου Ηρακλείου θα λειτουργήσουν εκτός και αν έχουν εμφανίσει ζημιές».
Αυτοψία Κεφαλογιάννη στο Ηράκλειο
Στο Ηράκλειο βρέθηκε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, προκειμένου να κάνει αυτοψία και να ενημερωθεί για τις συνέπειες του σεισμού.
Ο κ. Κεφαλογιάννης επισκέφθηκε αρχικά το σχολικό κτίριο του 2ου και 5ου δημοτικού σχολείου Νέας Αλικαρνασσού που υπέστη ζημιές. Μάλιστα κρίθηκε σκόπιμο οι μαθητές συνολικά δέκα τμημάτων, των οποίων οι αίθουσες διδασκαλίας είναι στον πρώτο όροφο του κτιρίου, να μην κάνουν μάθημα.
Αμέσως μετά ο κ. Κεφαλογιάννης συνοδευόμενος από τον γ.γ του υπουργείου Νίκο Παπαευσταθίου, τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Εύθυμο Λέκκα, το δήμαρχο Ηρακλείου και αντιδημάρχους, όπως και τον Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκο Συριγωνάκη, βρέθηκε στο κέντρο της πόλης όπου είδε από κοντά τις ζημιές που υπέστη το Μέγαρο Κοθρή επί της 25ης Αυγούστου.
Εν συνεχεία ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας παραβρέθηκε σε σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης, όπου τόσο ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, όσο και ο δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός τον ενημέρωσαν αναλυτικά για την κατάσταση, περιγράφοντας ότι υπάρχουν διάσπαρτα προβλήματα σε κτίρια , χωριά όμως να τα έχουν επηρεάσει δομικά , με τον κ. Κεφαλογιάννη να ξεκαθαρίζει ότι «δεν τίθεται κανένα ζήτημα ανησυχίας, σε ότι αφορά την ασφάλεια και τον κτιρίων».
«Είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε τις σχολικές μονάδες της Αλικαρνασσού και κτίρια στο ιστορικό κέντρο του Ηρακλείου, όπου είδαμε κάποιες μικροζημιές, οι οποίες προκλήθηκαν από τον σημερινό μεγάλο σεισμό που σημειώθηκε ανοιχτά της Κρήτης. Οφείλω να πω ότι από τα πρώτα λεπτά του φαινομένου η Πυροσβεστική Υπηρεσία έδρασε άμεσα, ενώ είχαμε συνεχή επικοινωνία τόσο με την Περιφέρεια Κρήτης, τον κ. Σταύρο Αρναουτάκη, και τον κ. Νίκο Συριγωνάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη, όσο και με τον Δήμο, με τον κ. Καλοκαιρινό, ώστε να μπορούμε από την αρχή να εκτιμήσουμε την πορεία του φαινομένου.
Το ευτύχημα είναι, όπως μας ενημέρωσαν και οι αρμόδιοι επιστήμονες, ο κ. Λέκκας – και τον ευχαριστώ για την παρουσία του εδώ – και ο κ. Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, κ. Παπαευσταθίου, ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό. Βεβαίως υπάρχει μετασεισμική δραστηριότητα, η οποία, με βάση τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του φαινομένου, και κυρίως το μεγάλο εστιακό βάθος, φαίνεται πως ήταν ο λόγος που ευτυχώς δεν είχαμε σοβαρές ζημιές.
Σε κάθε περίπτωση, θα συνεχίσουμε και τις επόμενες μέρες να παρακολουθούμε την εξέλιξη και θα είμαστε σε συνεχή συνεργασία τόσο με την Περιφέρεια όσο και με τον Δήμο, προκειμένου να καθοριστούν τα επόμενα βήματα. Θέλω, ωστόσο, να περάσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Δεν τίθεται κανένα ζήτημα ανησυχίας, όσον αφορά την ασφάλεια των κτιρίων που επισκεφθήκαμε σήμερα. Όπως και να έχει, θα συνεχίσουμε να το παρακολουθούμε» δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
Από την πλευρά τού ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Εύθυμος Λέκκας, έκανε λόγο για σεισμό ενδιάμεσου βάθους «που δεν αποτελεί πρόκριμα για μεγαλύτερο σεισμό», καθώς όπως εξήγησε, «αυτοί οι σεισμοί εκδηλώνονται εφάπαξ χωρίς να έχουμε γεγονότα μεγαλύτερα και χωρίς να έχουμε πλούσια μετασεισμική ακολουθία».
Πρόσθεσε, μεταξύ άλλων επίσης, πώς μέχρι τώρα η μετασεισμική ακολουθία περιλαμβάνει 30 περίπου σεισμούς πολύ μικρού μεγέθους και του ίδιου βάθους “που δεν έρχονται προς την επιφάνεια” καταλήγοντας ότι αυτό απομακρύνει κάθε πιθανότητα να ενεργοποιήσουν επιφανειακές δομές.
Βίντεο από τη στιγμή του σεισμού των 6,1 Ρίχτερ
Βίντεο που παρουσιάζει το cretapost δείχνει την ένταση του σεισμού με καλώδια της ΔΕΗ να κουνάνε και αυτοκίνητα ενώ ακούγεται το βουητό.