Κτηνωδία στη λίμνη Κάρλα: Ασυνείδητοι πυροβόλησαν και σκότωσαν φλαμίνγκο
«Θεώρησαν ότι θα μπορούσαν να κυνηγήσουν το φλαμίνγκο ως στόχο, γιατί δεν είναι θήραμα καν» λέει ο προϊστάμενος της μονάδας διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών της Θεσσαλίας
Με σφαίρες από κυνηγετικό όπλο έχασε τη ζωή του ένα φλαμίνγκο πριν από λίγες ημέρες στη λίμνη Κάρλα, έναν από τους μεγαλύτερους υδροβιότοπους στην χώρα που συγκεντρώνει σπάνια και προστατευόμενα είδη.
Το νεκρό ζώο εξετάστηκε ήδη από τους ειδικούς, ενώ σύμφωνα με τον προϊστάμενο της μονάδας διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών της Θεσσαλίας, Δημήτρη Μιχαλάκη, «το περιστατικό έχει επαναληφθεί και στο παρελθόν, με άλλα δύο τέτοια περιστατικά, όταν υπήρχε ακόμη ο Φορέας Διαχείρισης». Ως «κακή πρακτική ασυνείδητου κυνηγού» χαρακτήρισε ο κ. Μιχαλάκης το γεγονός, τονίζοντας πως δεν είναι θέμα προστασίας της περιοχής, αφού το ίδιο το είδος είναι προστατευόμενο και δεν πρέπει να κυνηγιέται, ενώ υπογράμμισε, πως δεν είναι φυσικά όλος ο κλάδος, όλοι οι κυνηγοί, που λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο, όμως οι συγκεκριμένοι λειτούργησαν έτσι και «θεώρησαν ότι θα μπορούσαν να κυνηγήσουν το φλαμίνγκο ως στόχο, γιατί δεν είναι θήραμα καν».
Αναφορικά με τους αρμόδιους φορείς, τόνισε πως «όλοι οι φορείς στην Ελλάδα έχουν συνενωθεί κάτω από την ομπρέλα του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και με αυτό τον τρόπο παρέχεται ενιαία αντιμετώπιση στις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura και καλύτερος συντονισμός από το να υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές που ασκούνται από τα τότε διοικητικά συμβούλια των πρώην φορέων». Ερωτηθείς για τα μέτρα, αλλά και για τους ελέγχους, σημείωσε πως «προφανώς για να βρούμε το συγκεκριμένο ζώο νεκρό, ελέγχεται η περιοχή», ενώ πρόσθεσε πως «αυτός ο οποίος το κάνει αυτό, το κάνει εν γνώσει του ότι παρανομεί και λαμβάνει τα μέτρα του. Φαντάζεστε λοιπόν, ότι δεν μπορεί να υπάρχει ένας φύλακας 24 ώρες το 24ωρο σε κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο της περιοχής. Ειδικά η δικιά μας η περιοχή είναι τεράστια. Καλύπτει το σύνολο της Θεσσαλίας».
Κλείνοντας υπογράμμισε, πως υπάρχει πλαίσιο προστασίας, δίνοντας παράδειγμα και το πρόγραμμα της θηροφυλακής που κάνει αντίστοιχους ελέγχους εστιασμένα σε σε κάθε νομό, όμως «υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι θεωρούν ότι μπορούν να λειτουργούν πέρα από τον νόμο». Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του βιολόγου ΟΦΥΠΕΚΑ, Κώστα Βέργου, ο οποίος τόνισε τη σημασία του τεχνητού υδροτόπου για την ορνιθοπανίδα, στον οποίο συγκεντρώνονται μεγάλοι αριθμοί πουλιών, προστατευόμενων και μη, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, τόσο κατά τη διάρκεια του ξεχειμώνιασμα τους, όπως είναι η περίοδος που διανύουμε, όσο και κατά την αναπαραγωγική περίοδο», ενώ συμπλήρωσε πως «ήθελα να τονίσω για την ιδιαιτερότητα του τεχνητού υδροτόπου, είτε είναι ένας ρηχός υγρότοπος με άφθονη τροφή που προσελκύει είδη που δεν μπορούν να τραφούν σε βαθύτερα νερά. Επίσης, τα φλαμίνγκο είναι ένας πόλος έλξης, όπως και άλλα είδη για επισκέπτες της περιοχής, είναι ο φυσικός πλούτος, όπου δεκάδες εκατοντάδες ευαισθητοποιημένοι πολίτες συγκεντρώνονται για να παρακολουθήσουν τέτοια είδη».