Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής (13/12), ο πρώτος κύκλος απολογιών των μελών τους κυκλώματος διαφθοράς σε πολεοδομίες δήμων της Χαλκιδικής, που κατηγορούνται ότι ενέκριναν, έναντι αμοιβής, παράνομες ενέργειες και κατασκευές. Την ίδια στιγμή, η έρευνα των Αρχών επεκτείνεται και σε ακόμα 4 πολεοδομίες της περιοχής, αλλά και της Θεσσαλονίκης.
Συγκεκριμένα, έπειτα από τη διαδικασία των απολογιών που διήρκησε περίπου 12 ώρες, ελεύθεροι αφέθηκαν και οι πρώτοι 12 κατηγορούμενοι που πέρασαν την Παρασκευή το κατώφλι του ανακριτή.
Από τους 12, τρεις αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς όρους, τέσσερις με όρους απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα, τέσσερις με τους ίδιους όρους και επιπλέον εγγύηση 5.000, 50.000 και 60.000 ευρώ αντίστοιχα και ένας μόνο με τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδίδονται, ενώ ένας εξ αυτών – μηχανικός στο επάγγελμα – φέρεται να απολογήθηκε ότι εάν δεν συνεργαζόταν με το κύκλωμα δεν θα μπορούσε να ασκήσει το ελεύθερο επάγγελμα.
Το Σάββατο (14/12), πρόκειται να απολογηθούν οι υπόλοιποι εννέα κατηγορούμενοι, ανάμεσα στους οποίους είναι τέσσερις υπάλληλοι της Διεύθυνσης και Υπηρεσίας Δόμησης των δήμων Σιθωνίας και Ν. Προποντίδας, όπως επίσης και δύο μέλη του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής.
Όλοι οι κατηγορούμενοι διώκονται κατά περίπτωση με τις εξής πράξεις: διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, δωροληψία – δωροδοκία, άμεση συνέργεια σε δωροληψία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές πράξεις και συμμορία.
Στο «μικροσκόπιο» των Αρχών υπάλληλοι σε άλλες τέσσερις πολεοδομίες
Στην ογκώδη δικογραφία, εκτός των τεσσάρων υπαλλήλων πολεοδομιών των Νέων Μουδανιών και της Νικήτης που θα απολογηθούν το Σάββατο (14/12), στην ανακρίτρια Πολυγύρου, περιλαμβάνονται επίσης, σύμφωνα με το STAR, τα ονόματα 4 υπαλλήλων των Πολεοδομιών Πολυγύρου, Θέρμης, Θεσσαλονίκης και Πυλαίας – Χορτιάτη.
Επίσης, κατηγορούμενοι είναι ένας υπάλληλος της ΑΑΔΕ, ένας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής και ένας της Διεύθυνσης Μεταφορών Καβάλας, τα στοιχεία του οποίου όμως δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί. Κατηγορούνται ότι σε δέκα περιπτώσεις που καταγράφηκαν σε τηλεφωνικές συνομιλίες εισέπραξαν συνολικά το ποσό των 37.700 ευρώ για διάφορες πολεοδομικές πράξεις. Είναι στη λίστα των επιπλέον 86 κατηγορουμένων που περιλαμβάνονται στη δικογραφία όμως δεν κινήθηκε σε βάρος τους διαδικασία αυτοφώρου και οι διώξεις θα ασκηθούν σε δεύτερο χρόνο.
Στην πλειοψηφία τους είναι ιδιώτες οι οποίοι φέρονται ότι έδωσαν χρήματα στους υπαλλήλους για να προωθήσουν διαδικασίες τους με αδειοδοτήσεις και τακτοποιήσεις.
Φωτογραφίες-ντοκουμέντα με τα μέλη να μοιράζονται τις «μίζες»
Στα ντοκουμέντα που μετέδωσε ο ΑΝΤ1, απεικονίζονται μέλη του κυκλώματος να μοιράζονται μεταξύ τους χρήματα, πολλές φορές μέσα σε φακέλους. Μάλιστα, έδιναν ραντεβού μέσα σε καταστήματα εστίασης και τράπεζες, ακόμα και έξω στον δρόμο.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στα ντοκουμέντα απεικονίζονται απλά μέλη αλλά και συγγενείς να δίνουν χρήματα στους «εγκέφαλους» τους κυκλώματος, αλλά και να πραγματοποιούν καταθέσεις μεγάλων ποσών σε τράπεζες.
Κατάφεραν να «ξετυφλώσουν» οικόπεδο
Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι, μέλος του κυκλώματος – κατώτερο στην ιεραρχία – κατάφερε, σύμφωνα με τον Τάσο Τέλλογλου και τον ΑΝΤ1, να «ξετυφλώσει» οικόπεδο και να το κάνει άρτιο και οικοδομήσιμο στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής.
Ειδικά, στους διαλόγους «φωτιά» που έχουν αποκαλυφθεί για το κύκλωμα, φαίνεται μηχανικός να λέει για το συγκεκριμένο μέλος ότι, «αυτός δεν είναι υπάλληλος του γραφείου δόμησης, αλλά είναι όλο το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής».
Μεταξύ των ντοκουμέντων που δημοσίευσε το ίδιο Μέσο, φαίνεται το εν λόγω μέλος να αγοράζει ρολόι αξίας 10.400 ευρώ από κοσμηματοπωλείο της Αθήνας.