Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
More

    «Λαβράκια» βγάζει η ΑΑΔΕ από ελληνικές εταιρείες στη Βουλγαρία

    «Λαβράκια» βγάζει η ΑΑΔΕ από ελληνικές εταιρείες στη Βουλγαρία

    Οι ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεις στη Βουλγαρία εκτιμώνται σε πάνω από 18.500 και καταγράφουν ετήσιο κύκλο εργασιών 4 δισ. ευρώ. Ποιοι βρίσκονται στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ.

    Σε στενό κλοιό έχει θέσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) βουλγαρικές εταιρείες Ελλήνων φορολογουμένων στις οποίες μεταφέρεται φορολογητέα ύλη.


    Οι ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεις στη Βουλγαρία εκτιμώνται σε πάνω από 18.500 και καταγράφουν ετήσιο κύκλο εργασιών 4 δισ. ευρώ. Σχετικά με τη γεωγραφική κατανομή, η πλειονότητά τους, κυρίως μικρού και μεσαίου μεγέθους, εντοπίζονται στη μεγάλη περιφέρεια του Μπλαγκόεβγκραντ, στη νοτιοδυτική Βουλγαρία και κυρίως στις περιοχές πλησίον των συνόρων με την Ελλάδα. Ακολουθεί σε αριθμό η περιοχή της Σόφιας και η πέριξ αυτής ευρύτερη περιοχή, στις οποίες είναι συγκεντρωμένες οι κατά τεκμήριο μεγαλύτερες σε μέγεθος και εντάσεως κεφαλαίου, τεχνολογίας και εργασίας ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεις.

    Σε πρόσφατο φορολογικό έλεγχο, που διενεργήθηκε από το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) της ΑΑΔΕ σε φορολογούμενο, διαπιστώθηκε ότι η αλλοδαπή βουλγαρική εταιρεία, που είχε ιδρύσει ο τελευταίος, αποσκοπούσε στη μεταφορά φορολογητέας ύλης από την ατομική του επιχείρηση στην Ελλάδα και τη φορολόγηση των κερδών της με χαμηλότερο συντελεστή φόρου εισοδήματος, αφού η Βουλγαρία εντάσσεται στα κράτη με προνομιακό φορολογικό καθεστώς.

    Ο φορολογικός έλεγχος προέβη σε αξιολόγηση πληροφοριών που τέθηκαν υπόψη των ελληνικών φορολογικών αρχών στο πλαίσιο της αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής με τις βουλγαρικές φορολογικές αρχές, που εδράζεται στο πρωτόκολλο συνεργασίας που συνομολογήθηκε με την Αρχή Δημοσίων Εσόδων της Βουλγαρίας το 2022.


    Διαπιστώθηκε ότι η βουλγαρική εταιρεία δεν διαθέτει εργαζομένους, εγκαταστάσεις, εξοπλισμό και μέσα μεταφοράς, εκπροσωπείται από λογιστική εταιρεία που δεν παρουσίασε πληρεξούσιο εκπροσώπησης, ενώ από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών της αλλοδαπής εταιρείας αλλά και του φορολογουμένου διαπιστώθηκε ότι πραγματοποιήθηκαν πληρωμές σε προμηθευτές της αλλοδαπής, ωστόσο, σύμφωνα με τα φορολογικά στοιχεία αγορών, τα εμπορεύματα δεν είχαν παραδοθεί στην αλλοδαπή εταιρεία αλλά στη διεύθυνση της ατομικής επιχείρησης του φορολογουμένου.

    Ακόμη, διαπιστώθηκε σημαντική απόκλιση κατά την τιμολόγηση των προϊόντων καθώς ο φορολογούμενος τιμολογεί παραδόσεις προς τη βουλγαρική εταιρεία χαμηλής αξίας, και, εν συνεχεία, η βουλγαρική εταιρεία τιμολογεί τα ίδια προϊόντα σε πολύ υψηλότερη αξία.

    Το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου έκρινε ότι η βουλγαρική εταιρεία δεν ασκεί ουσιαστική δραστηριότητα αλλά η διαπιστωθείσα οικονομική δραστηριότητα, στην αλλοδαπή, συντελείται από την ατομική επιχείρηση του φορολογουμένου και αποτελεί εισόδημα που φορολογείται στην Ελλάδα.




    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ