Λέσβος: Διακοπή αγοράς γάλακτος και παραγώγων λόγω αφθώδους πυρετού

Λέσβος: Διακοπή αγοράς γάλακτος και παραγώγων λόγω αφθώδους πυρετού

Διακοπή της αγοράς γάλακτος στη Λέσβο λόγω αφθώδους πυρετού

Από την Πέμπτη 19 Μαρτίου, η αγορά γάλακτος και των παραγώγων του στη Λέσβο τίθεται σε πλήρη αναστολή, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν μετά την επιβεβαίωση κρούσματος αφθώδους πυρετού σε μονάδα βοοειδών στη βόρεια πλευρά του νησιού. Η απόφαση αυτή αναμένεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία και τους παραγωγούς.

Η διακοπή της παραγωγής επηρεάζει περίπου 9.000 κτηνοτροφικές μονάδες, οι οποίες κατά τη διάρκεια της ημέρας παράγουν περίπου 60 έως 70 τόνους γάλακτος. Η μέση τιμή παραγωγού διαμορφώνεται γύρω στα 1,45 ευρώ το κιλό, γεγονός που σημαίνει ότι οι κτηνοτρόφοι θα υποστούν σημαντική οικονομική ζημία. Οι συνέπειες αυτής της απόφασης αναμένεται να είναι δραματικές, καθώς οι παραγωγοί δεν θα μπορούν πλέον να διαθέσουν το γάλα τους ούτε σε τοπικές γαλακτοβιομηχανίες ούτε σε μονάδες εκτός νησιού.

Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε μεγάλες ποσότητες γάλακτος που θα καταλήγουν σε απόρριψη, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες για τους κτηνοτρόφους και αυξάνοντας την πίεση στον ήδη επιβαρυμένο τομέα της κτηνοτροφίας. Ο αφθώδης πυρετός, που έχει αναγνωριστεί ως εξαιρετικά μεταδοτικός, προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των ζώων, αλλά και στην αγροτική οικονομία του νησιού.

Τα μέτρα ελήφθησαν μετά την επίσημη αναγνώριση του κρούσματος τη Δευτέρα 17 Μαρτίου, γεγονός που υποχρέωσε τις αρχές να προχωρήσουν σε άμεσες ενέργειες για την προστασία των υπολοίπων κτηνοτροφικών μονάδων. Η προληπτική αυτή προσέγγιση αποσκοπεί στην αποτροπή της εξάπλωσης της νόσου και στην προστασία της δημόσιας υγείας.

Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την κατάσταση αυτή, καθώς οι συνέπειες της απαγόρευσης θα είναι μακροχρόνιες και θα επηρεάσουν τη βιωσιμότητα των μονάδων τους. Η αδυναμία διάθεσης του γάλακτος σημαίνει ότι η οικονομική αποζημίωση θα είναι σχεδόν αδύνατη, ενώ οι παραγωγοί φοβούνται ότι η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί αν δεν υπάρξουν άμεσες λύσεις.

Η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι φορείς καλούνται να παρέμβουν και να βρουν τρόπους στήριξης των παραγωγών, προκειμένου να περιοριστούν οι ζημιές και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του κτηνοτροφικού τομέα στη Λέσβο. Η εφαρμογή εναλλακτικών προγραμμάτων ή η αποζημίωση των παραγωγών είναι απαραίτητη ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές συνέπειες από την επιβολή των περιοριστικών μέτρων.

Η κατάσταση αυτή αποτελεί μια νέα πρόκληση για την κτηνοτροφία του νησιού, σε μια περίοδο που οι αγρότες προσπαθούν ήδη να ανακάμψουν από τις επιπτώσεις άλλων παραγόντων, όπως η κλιματική αλλαγή και οι οικονομικές πιέσεις. Οι επόμενοι μήνες αναμένονται κρίσιμοι για την επίλυση της κρίσης και την αποκατάσταση της κανονικότητας στην αγορά γάλακτος της Λέσβου.

Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
Newsroom
Newsroomhttp://refreshnews.gr/
Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img