«Λιφτινγκ» στη φορολογική κλίμακα – Οι αλλαγές που εξετάζονται
Ξεκινάει μέσα σου επόμενους μήνες η συζήτηση για την αλλαγή της φορολογικής κλίμακας. Εξετάζεται η μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 22% που ισχύει σήμερα στο 18% ή ακόμα και στο 15%.
Αλλαγές στη φορολογική κλίμακα δρομολογεί η κυβέρνηση σε βάθος δωδεκαμήνου, στοχεύοντας στην ελάφρυνση των φορολογικών βαρών για τη μεσαία τάξη, η οποία επλήγη έντονα κατά την περίοδο της κρίσης. Με τα πρόσθετα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής να στηρίζουν το εγχείρημα το σχέδιο περιλαμβάνει αναμόρφωση συντελεστών και κλιμακίων.
Σύμφωνα με το υπό διαμόρφωση σχέδιο, οι φορολογικές αλλαγές περιλαμβάνουν παρεμβάσεις στους συντελεστές για εισοδήματα από 10.000 έως 40.000 ευρώ, με έμφαση στις κατηγορίες των φορολογουμένων που επλήγησαν ιδιαίτερα κατά τα χρόνια της κρίσης.
- Για εισοδήματα από 10.001 έως 20.000 ευρώ εξετάζεται η μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 22% που ισχύει σήμερα στο 18% ή ακόμα και στο 15%.
- Εάν ο συντελεστής μειωθεί στο 18%, ο φόρος για εισόδημα 20.000 ευρώ θα μειωθεί κατά 400 ευρώ ετησίως, ενώ με συντελεστή 15%, η ελάφρυνση θα φτάσει τα 700 ευρώ, ενισχύοντας το καθαρό μηνιαίο εισόδημα των εργαζομένων.
- Παράλληλα, προτείνεται η αναμόρφωση της φορολογικής κλίμακας για εισοδήματα από 20.000 έως 40.000 ευρώ.
Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία νέων ενδιάμεσων κλιμακίων, με στόχο να εφαρμοστούν χαμηλότεροι συντελεστές για εισοδήματα κοντά στα 20.000 ευρώ και σταδιακά υψηλότεροι όσο αυξάνεται το εισόδημα. Στόχος είναι η αναλογική ελάφρυνση, έτσι ώστε να ευνοηθούν περισσότερο τα χαμηλότερα εισοδήματα αυτής της κατηγορίας.
Μια ακόμη αλλαγή που προωθείται αφορά την αύξηση του ορίου εισοδήματος πάνω από το οποίο εφαρμόζεται ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής 44%. Σήμερα ο συντελεστής αυτός επιβάλλεται σε εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ. Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την αναπροσαρμογή αυτού του ορίου στα 45.000 ή 50.000 ευρώ, ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση για τους φορολογούμενους με υψηλότερα εισοδήματα.