Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023
More

  Λιγότεροι 30% οι εμβολιασμοί για γρίπη στις ευάλωτες ομάδες

  Τα φαρμακεία προτιμούν οι πολίτες για τον αντιγριπικό εμβολιασμό τους, καθώς από τους 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμούς που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, στα φαρμακεία έχουν διενεργηθεί 1.350.000.

  Μεταξύ 2 – 13 Νοεμβρίου, χωρίς ιατρική συνταγή διενεργήθηκαν 423.000 εμβολιασμοί και με συνταγή άλλοι 307.000. Στη διάρκεια του Οκτωβρίου, οι εμβολιασμοί στο φαρμακείο έφτασαν τις 620.000.

  Παρά την θετική πορεία των εμβολιασμών, η Ε.Ε.  έχει θέσει ως στόχο την κάλυψη τουλάχιστον του 75% των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση, απειλητική για τη ζωή.

  Όμως η χώρα μας υπολείπεται αυτού του ποσοστού κατά το ένα τρίτο, καθώς η εμβολιαστική κάλυψη συνήθως κινείται λίγο κάτω από το 50%.

  Και αυτό, παρά το γεγονός ότι όλα τα εμβόλια εναντίον των στελεχών της εποχικής γρίπης είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.

  Χώρες όπου οι φαρμακοποιοί συμμετέχουν ενεργά στην εμβολιαστική εκστρατεία εμφανίζουν αυξημένα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης

  Λιγότεροι 30% οι εμβολιασμοί για γρίπη στις ευάλωτες ομάδες

  Περισσότεροι οι εμβολιασμοί όταν γίνονται και στο φαρμακείο

  Στα στοιχεία αυτά αναφέρθηκαν ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς, ο Δρ. Ανδρέας Παπαπετρόπουλος, Καθηγητής Φαρμακολογίας, Διευθυντής Εργαστηρίου Φαρμακολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντιπρόεδρος Τμήματος Φαρμακευτικής και Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Εταιρείας Φαρμακολογίας και ο Δρ. Κωνσταντίνος Δεμέτζος, Καθηγητής Φαρμακευτικής Τεχνολογίας και Νανοτεχνολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής Φαρμακευτικής Εταιρίας, σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την έναρξη εκστρατείας ενημέρωσης του συλλόγου, με κεντρικό μήνυμα «ο αντιγριπικός εμβολιασμός σώζει ζωές».

  Ο κ. Βαλτάς, επεσήμανε ότι για τους φαρμακοποιούς η πρόληψη αποτελεί κεντρικό στοιχείο της άσκησης του επαγγέλματός τους, καθώς ο καλύτερος τρόπος να διαφυλαχτεί η υγεία είναι μέσω της πρόληψης.

  Παραθέτοντας τα στοιχεία των εμβολιασμών, ο κ. Βαλτάς υπογράμμισε την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι πολίτες στο πρόσωπο του φαρμακοποιού, τονίζοντας ότι « ο χώρος του φαρμακείου μετεξελίσσεται σε χώρο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και πρόληψης». Μάλιστα ανέφερε ότι ειδικά για την πρόληψη ο ΠΦΣ έχει καταρτίσει προτάσεις προς την Πολιτεία για τα προγράμματα πρόληψης που έχουν εξαγγελθεί από το υπουργείο Υγείας.

  Πρόσθεσε ότι όπως φάνηκε και στη διάρκεια της πανδημίας,  «τα φαρμακεία στη χώρα μας αποτελούν το φυσικό χώρο του εμβολιασμού ενηλίκων και αναγνωρίζονται ως τέτοια από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών» και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι και φέτος τα ποσοστά εμβολιασμού θα είναι υψηλότατα, ενώ κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν για να προστατευθούν από τη γρίπη.

  Υπηρεσίες πρόληψης στο φαρμακείο

  Από την πλευρά του ο Δρ. Ανδρέας Παπαπετρόπουλος, επισήμανε ότι τα κοινοτικά φαρμακεία αποτελούν προσβάσιμες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ενώ οι φαρμακοποιοί είναι για πολλούς πολίτες οι πρώτοι επαγγελματίες υγείας τους οποίους συμβουλεύονται.

  Όπως τόνισε, «η πανεπιστημιακή εκπαίδευση, αλλά και η επαγγελματική εμπειρία των φαρμακοποιών επιτρέπουν, και πολλές φορές επιβάλλουν, τη συμμετοχή τους σε πολλές δράσεις που αφορούν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Στην πλειοψηφία των χωρών του ανεπτυγμένου κόσμου, οι φαρμακοποιοί πέραν της χορήγησης φαρμάκων παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες και συμμετέχουν στην διαχείριση ασθενειών, στη συμμόρφωση στη φαρμακοθεραπεία, παίζουν ενεργό και σημαντικό ρόλο σε δράσεις διακοπής του καπνίσματος, ελέγχου του σωματικού βάρους και συμμετέχουν σε καμπάνιες εμβολιασμού.

  Ο αντιγριπικός εμβολιασμός έχει ως στόχο τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού της γρίπης και την πρόληψη της εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών μετά από λοίμωξη από τον ιό. Στοχεύει ιδιαίτερα στην προστασία της υγείας ηλικιωμένων, ασθενών με χρόνιες παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, το άσθμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, πολύ μικρών παιδιών και εγκύων. Σε αυτές τις κατηγορίες ασθενών, η σοβαρή νόσηση είναι περισσότερο πιθανή. Ο εμβολιασμός συνιστάται και σε εργαζόμενους σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας και σε ειδικούς πληθυσμούς (π.χ. νεοσύλλεκτοι). Προκειμένου να είναι αποτελεσματικός ο αντιγριπικός εμβολιασμός, η Ε.Ε.  έχει θέσει ως στόχο την κάλυψη τουλάχιστον του 75% των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση, απειλητική για τη ζωή.

  Η χώρα μας υπολείπεται αυτού του ποσοστού κατά το 1/3 με εμβολιαστική κάλυψη που συνήθως κινείται λίγο κάτω από το 50%.

  Έχει παρατηρηθεί ότι χώρες στις οποίες οι φαρμακοποιοί συμμετέχουν ενεργά στην εμβολιαστική εκστρατεία εμφανίζουν αυξημένα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού.

  Πρόσφατα στη χώρα μας δόθηκε στους φαρμακοποιούς η δυνατότητα να διενεργούν τον αντιγριπικό εμβολιασμό στον ενήλικο πληθυσμό με τέσσερα διαφορετικά εγκεκριμένα εμβόλια και να τον καταχωρούν στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών. Αυτή είναι μια θετική εξέλιξη που μπορούν να εκμεταλλευτούν οι πολίτες προκειμένου να προφυλάξουν την υγεία τους έναντι της γρίπης κατά τους χειμερινούς μήνες».

  Εμπιστοσύνη στα εμβόλια

  Σε ότι αφορά την τεχνολογία των εμβολίων, ο  Δρ. Κωνσταντίνος Δεμέτζος, εξήγησε ότι τα εμβόλια είναι σπουδαία προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και αποτελεσματικότητας, τα οποία προστατεύουν τους πολίτες και συμβάλουν στην δημόσια υγεία.

  «Τα εμβόλια εναντίον του ιού της γρίπης θα πρέπει να τα εμπιστευόμαστε και να τα χρησιμοποιούμε, με βάση τις οδηγίες που κάθε χρόνο επικαιροποιούνται, τόσο σε Ευρωπαϊκό, όσο και σε Εθνικό επίπεδο. Όλα τα εμβόλια εναντίον των στελεχών της εποχικής γρίπης είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Ο φαρμακοποιός είναι ο επιστήμονας που γνωρίζει εκ των σπουδών του σε βάθος την τεχνολογία, τόσο των φαρμάκων, όσο και των εμβολίων και ο ρόλος του είναι σημαντικός στην τεκμηρίωση της αναγκαιότητας του εμβολιασμού».

  Η διαδικασία εμβολιασμού

  Κλείνοντας ο κ. Βαλτάς, ανέφερε πως η νέα διαδικασία για τον απευθείας αντιγριπικό εμβολιασμό ενηλίκων στο φαρμακείο μέσω της ταυτοποίησης με τον αριθμό ΑΜΚΑ, προσφέρει την ευχερή δυνατότητα για την προστασία έναντι της γρίπης σε όποιον πολίτη το επιθυμεί κατά τρόπο απρόσκοπτο και ασφαλή, όποτε αυτός το θελήσει.

  Αυτό αποδεικνύει και ο μεγάλος ρυθμός αύξησης στις διενέργειες του αντιγριπικού εμβολιασμού οι οποίες καταγράφονται στο εμβολιαστικό μητρώο, από τις αρχές Νοεμβρίου.

  Ο ΠΦΣ θεωρεί την εξέλιξη αυτή πολύ σημαντική για τη Δημόσια υγεία στη χώρα μας, που δείχνει να παρακολουθεί και να εναρμονίζεται με τις πολιτικές υγείας, που ακολουθούνται και εφαρμόζονται στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες αναφορικά με την αξιοποίηση των φαρμακείων και τον αναβαθμισμένο ρόλο του φαρμακοποιού.

  Newsroom
  Newsroomhttp://refreshnews.gr/
  Ενημέρωση | Ψυχαγωγία | Στείλε μας το άρθρο σου στο [email protected]
  Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
  Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ