Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023
More

  «Limit up» στην τιμή του Ozempic

  Κατακόρυφες αυξήσεις στις τιμές της σεμαγλουτίδης (εμπορική ονομασία Ozempic) έχουν φέρει οι ελλείψεις στην εγχώρια αγορά και συνεπακόλουθα οι έκτακτες εισαγωγές μέσω ΙΦΕΤ. Την ίδια ώρα, στα φαρμακεία τα ράφια γεμίζουν με το… σταγονόμετρο σε σκευάσματα πρώτης γραμμής, όπως είναι συγκεκριμένες αντιβιώσεις αλλά και φάρμακα για άλλες παθήσεις (π.χ. αντιβηχικά, καρδιολογικά, Πάρκινσον).

  Σε κάθε περίπτωση αιτία για το «limit up» στις τιμές της σεμαγλουτίδης αποτέλεσε (και) η «φρενίτιδα» των αιτημάτων συνταγογράφησής της για απώλεια βάρους, παρότι το ενέσιμο φάρμακο στην Ελλάδα έχει ένδειξη μόνο για τον σακχαρώδη διαβήτη, με αποτέλεσμα να διαπιστωθεί δυσκολία πρόσβασης στη θεραπεία. Σύμφωνα πάντως με τους φαρμακοποιούς, το εν λόγω σκεύασμα θα επιστρέψει εντός της εβδομάδας στα φαρμακεία, όμως με έως και τριπλάσια τιμή!

  Αναλυτικότερα, το συγκεκριμένο σκεύασμα (διατίθεται σε περιεκτικότητα 0,25 mg, 0,5 mg και 1 mg) είχε λάβει λιανική τιμή 111,23 ευρώ για θεραπεία ενός μήνα (δηλαδή, με μία πένα). Μετά την εισαγωγή μέσω ΙΦΕΤ εντούτοις οι τιμές διαμορφώνονται ενδεικτικά – σύμφωνα πάντα με τις τελευταίες πληροφορίες του κλάδου των φαρμακοποιών και εκτός απροόπτου – ως εξής: Η συσκευασία των 0,5 mg με μία πένα θα λάβει τελική τιμή 413,20 ευρώ, ενώ του 1 mg με τρεις πένες (3μηνη θεραπεία) η χονδρική τιμή θα σκαρφαλώσει στα 975 ευρώ, πράγμα που σημαίνει πως η λιανική θα ξεπεράσει τα 1.000 ευρώ.

  Παραγγελίες

  Μοιραία και όπως περιγράφει στα «ΝΕΑ» ο φαρμακοποιός Λευτέρης Ελευθεριάδης, ο οποίος διατηρεί φαρμακείο στα Ανω Πατήσια, τα τελευταία 24ωρα επικοινωνεί με πελάτες που έχουν διαγνωστεί με σακχαρώδη διαβήτη και λαμβάνουν σεμαγλουτίδη, ώστε να αποσαφηνίσει εάν μετά τις τρέχουσες αυξήσεις επιθυμούν να συνεχίσουν τη θεραπεία τους. Και αυτό διότι δεν υπάρχει το περιθώριο για άστοχες παραγγελίες.

  Το ίδιο άλλωστε πράττουν και άλλοι συνάδελφοί του, όπως επιβεβαιώνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, δεδομένου ότι «το οικονομικό ρίσκο είναι μεγάλο, με το μεικτό κέρδος να μην ξεπερνά το 5%». Και προσθέτει πως πρέπει να συνυπολογιστεί πως στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει η εναλλακτική της επιστροφής των αδιάθετων σκευασμάτων στις φαρμακαποθήκες.

  Εν τω μεταξύ, για το θέμα αυτό εξέδωσε ανακοίνωση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ). Σε αυτήν αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «η μηνιαία συμμετοχή των πασχόντων, η οποία σε ποσοστό ανέρχεται σε 10%, διαφοροποιείται λόγω της υψηλότερης τιμής εισαγωγής των προαναφερθέντων ενέσιμων σκευασμάτων. Αναλυτικότερα, η μηνιαία συμμετοχή για το σκεύασμα των 0,5 mg αναμένεται να ανέλθει στα 35 ευρώ, ενώ για το σκεύασμα του 1 mg στα περίπου 40 ευρώ, αντί των 11 ευρώ που ίσχυε πριν από την προκληθείσα έλλειψη για το σκεύασμα των 0,5 mg και των 28 ευρώ που ίσχυε αντίστοιχα για το σκεύασμα του 1 mg».

  Εντούτοις, οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας σημειώνουν πως η παραπάνω αυξημένη συμμετοχή θα ισχύσει αποκλειστικά και μόνο για τους επόμενους δύο-τρεις μήνες, έως ότου αποκατασταθεί δηλαδή το πρόβλημα των ελλείψεων. Παράλληλα όμως, και σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Υγείας, επιχειρείται συγκράτηση της δαπάνης που προκύπτει από τη συμμετοχή των ασφαλισμένων.

  Ελλείψεις

  Εν τω μεταξύ, στη λίστα των φαρμάκων που παρουσιάζουν (πολύμηνες πλέον) ελλείψεις συμπεριλαμβάνονται και άλλα σκευάσματα – αντιβιοτικά, εισπνεόμενα, αντιβηχικά σιρόπια, κολλύρια κ.ο.κ. «Καθημερινά ζούμε με την αγωνία να βρούμε το φάρμακο για τον ασθενή. Κάποιες φορές αυτό δεν είναι εφικτό. Οχι σπάνια, επικοινωνούμε με τον γιατρό, σε μια προσπάθεια εντοπισμού εναλλακτικής θεραπείας. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι ασθενείς σταματούν την αγωγή τους λόγω των ελλείψεων» περιγράφει ο κ. Μπαλτάς.

  Ο ίδιος σημειώνει με νόημα πως οι ελλείψεις αφορούν κατά κανόνα εκείνα τα σκευάσματα για τα οποία δεν έχει απαγορευθεί η παράλληλη εξαγωγή τους, ζητώντας παράλληλα τον έλεγχο των εταιρειών σχετικά με την επάρκεια των αποθεμάτων τους όπως ορίζει ο νόμος. Και εκτός από τα προβλήματα παραγωγής σε πρώτες ύλες και υλικά συσκευασιών σε παγκόσμιο επίπεδο, ο ίδιος θέτει ψηλά στη συζήτηση το θέμα των χαμηλών τιμών που ισχύουν στη χώρα μας.

  Στο πλαίσιο αυτό, επικαλείται το παράδειγμα της πρεδνιζολόνης (εμπορική ονομασία Prezolon), φαρμάκου με αντιφλεγμονώδη και  αντιαλλεργική δράση, το οποίο είχε λιανική τιμή 1 ευρώ. Υστερα όμως από την απόσυρσή του από την αγορά, έπειτα από αίτημα της ίδιας της εταιρείας «χρειάστηκε να επανεισαχθεί στη χώρα με δεκαπλάσια τιμή. Αντίστοιχα, το Lonarid είχε τιμή μόλις 5,10 ευρώ, όμως έφυγε από την αγορά και το αντίστοιχό του κοστίζει 18,01 ευρώ».

  Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

  Newsroom
  Newsroomhttp://refreshnews.gr/
  Ενημέρωση | Ψυχαγωγία | Στείλε μας το άρθρο σου στο [email protected]
  Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
  Ακούστε όλες τις νέες κυκλοφορίες αποκλειστικότητες και τις εκπομπής του Μελωδία 102.4
  spot_img

  Το Νο1 Ραδιόφωνο του Νομού Κοζάνης

  Άκου Δυνατά τις επιτυχίες του σήμερα στον Μελωδία 102.4.

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  Τι τελείωσε και πόσο μας άρεσε; (Ted Lasso, Star Wars Visions, Queen Charlotte κι άλλα)

  O Μάιος πάντα κλείνει την άνοιξη αλλά και την φθινοπωρινή/χειμερινή τηλεοπτική σεζόν, με αρκετές σειρές να ολοκληρώνονται. Αλλά οι σειρές που ξεχώρισαν αυτόν τον μήνα, που ήταν ένας πολύ καλός μήνας...

  Κυστική ακμή και ουλές: Τι είναι και πως μπορεί να θεραπευτεί

  Η ακμή είναι μια φλεγμονώδης διαταραχή των σμηγματογόνων αδένων και του θυλάκου της τρίχας, η οποία ταλαιπωρεί πάρα πολλούς ανθρώπους παγκοσμίως, κυρίως εφήβους και των δύο φύλων. Η ακμή θεωρείται μία από τις πιο κοινές δερματολογικές διαταραχές και θεωρείται χρόνια...

  Άνοδος 0,60% στη συνεδρίαση της Πέμπτης 08/06

  Με άνοδο έκλεισαν τελικά οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς η αγορά κατόρθωσε να απορροφήσει τις όποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, κλείνοντας στα...

  Survivor spoiler: Παίκτης της Μπλε ομάδας αποχωρεί από τον Άγιο Δομίνικο

  Αυτή την εβδομάδα, η αποχώρηση από το Survivor All Star είναι ανδρική υπόθεση. Υποψήφιοι να εγκαταλείψουν τον Άγιο Δομίνικο και το Survivor All Star είναι ο Κωνσταντίνος Βασάλος από τους Κόκκινους και η… δυάδα των Μπλε, ο Γιώργος Ασημακόπουλος...

  Άκης Παυλόπουλος για το τροχαίο της Χριστίνας Σούζη: «Τρομάξαμε»

  Η μετεωρολόγος του ΣΚΑΙ, Χριστίνα Σούζη, είχε ένα τροχαίο ατύχημα το απόγευμα της Τετάρτης 07/06 στη Λεωφόρο Κηφισίας.Συγκεκριμένα, το αυτοκίνητο της Χριστίνας Σούζη, ανατράπηκε στο ύψος του Παραδείσου Αμαρουσίου με την ίδια να απεγκλωβίζεται και να μεταφέρεται στο νοσοκομείο για εξετάσεις...

  Η Φιλαρέτη κρατάει στα χέρια της τα αποτελέσματα του DNA

  Η Ελισάβετ μεταφέρεται εσπευσμένα στο νοσοκομείο με αιμορραγία και κινδυνεύει να χάσει το μωρό της στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Μαύρο Ρόδο».Η Κασσιανή σκαρφίζεται ύπουλους τρόπους για να διώξει την Ελισάβετ από το μοναστήρι. Η Φιλαρέτη κρατάει στα χέρια...

  Enjoy exclusive access to all of our content

  Get an online subscription and you can unlock any article you come across.