Λογαριασμοί ρεύματος: Στα 186 ευρώ η μεγαβατώρα- Τετραήμερο ανοδικό σερί
Ανοδική τροχιά για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα διαγράφει η χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρισμού. Για σήμερα η μέση χονδρική τιμή στην Ελλάδα έχει διαμορφωθεί στα 185,68 ευρώ ανά μεγαβατώρα με άνοδο 8,59% και με ανώτατη τιμή τα 543,76 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Μέσα σε τέσσερις ημέρες η μέση χονδρική τιμή στην Αγορά της Επόμενης Ημέρας έχει κάνει άλμα 56,8% ενώ η μέση τιμή Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα διαμορφώνεται στα 142,69 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Στο μείγμα παραγωγής κυριαρχεί το φυσικό αέριο με 51,2% έχει το αέριο, στο 23,7% είναι το μερίδιο των ΑΠΕ, στο 13,3% ο λιγνίτης στο 7% οι εισαγωγές και στο 2,8% τα υδροηλεκτρικά.
Την ίδια ώρα υψηλότερες τιμές για την προμήθεια φυσικού αερίου είναι πιθανόν να πληρώσει η Ελλάδα το 2025, καθώς η ροή του φθηνότερου ρωσικού φυσικού αερίου που εισάγεται από τα βόρεια σύνορα της χώρας, μέσω του αγωγού από το Σιδηρόκαστρο είναι ενδεχόμενο να διακοπεί από το τέλος του μήνα. Και αυτό λόγω της κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ στη Gazrombank και της ανακοίνωσης της Βουλγαρίας ότι θα σταματήσει τη τράνζιτ διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου, εκτός εάν η Gazprom βρει τρόπο να πληρώσει τα τέλη διέλευσης.
Σημειώνεται ότι πλαίσιο αυτό, ο υπηρεσιακός υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Βλαντιμίρ Μαλίνοφ. δήλωσε ότι η Bulgartransgaz θα εφαρμόσει αυστηρά τη σύμβασή της και δεν θα επιτρέψει τη διέλευση φυσικού αερίου εάν η υπηρεσία δεν πληρωθεί”. Πράγμα που σημαίνει ότι αν οι Ρώσοι δεν βρουν κάποια συμβατή φόρμουλα για να πληρώσουν τα τέλη διέλευσης στη Βουλγαρία, η ροή του αερίου θα διακοπεί.
Για την Ελλάδα δεν τίθεται θέμα ασφάλειας ωστόσο είναι πολύ πιθανόν να επηρεαστεί η τιμή εισαγωγής του αερίου, καθώς η ρωσική Gazprom το 2024 πουλούσε τόσο το αέριο- αγωγού όσο και το υγροποιημένο αέριο ( LNG) ) σε σημαντικά χαμηλότερες τιμές σε σχέση με τους ανταγωνιστές της , προκειμένου να διατηρήσει όσους από τους Ευρωπαίους πελάτες είχαν απομείνει.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, στο εννεάμηνο του 2024, οι ρωσικές εισαγωγές αερίου- αγωγού και LNG κάλυψαν το 60,1% του συνόλου των εισαγωγών αερίου στο ελληνικό σύστημα, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 29,18 TWh από τις 48,51TWh, του συνόλου των εισαγωγών αερίου. Μόνο το ρωσικό αέριο που εισάγεται μέσω του Σιδηροκάστρου, όπου καταλήγει ο transit αγωγός από τη Βουλγαρία, αντιστοιχεί στο 54,2% των εισαγωγών αερίου της χώρας, παρουσιάζοντας μία αύξηση 62,6% σε σχέση με το εννιάμηνο του 2023, όταν οι εισαγωγές από την πύλη του Σιδηρόκαστρου δεν ξεπέρασαν τις16,18 TWh.
Μάλιστα εξ αιτίας της μεγάλης αύξησης των ροών από το Σιδηρόκαστρο, μειώθηκαν θεαματικά οι εισαγωγές LNG στη Ρεβυθούσα, συμπαρασύροντας στην πτώση και τις εισαγωγές αμερικανικού LNG, που είχαν αυξηθεί τα προηγούμενα χρόνια. Τώρα όμως η κατάσταση δείχνει να αντιστρέφεται, με τον ΔΕΣΦΑ να έχει ήδη προγραμματίσει για τον Δεκέμβριο αφίξεις και εκφορτώσεις 5 πλοίων LNG στη Ρεβυθούσα. Παράλληλα λειτουργεί από τον Οκτώβριο και ο νέος πλωτός σταθμός αποθήκευση- αεριοποίησης LNG της εταιρίας Gastrade στην Αλεξανδρούπολη, που είναι το πρώτο FSRU της χώρας.