Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
More

    Μάικλ Μόσλεϊ: Οι πέντε κορυφαίες συμβουλές για την υγεία που άφησε παρακαταθήκη

    Ο Μάικλ Μόσλεϊ, ο παρουσιαστής του BBC που βρήκε τραγικό θάνατο κατά την διάρκεια των διακοπών του στη Σύμη, παρουσίαζε τηλεοπτικά προγράμματα και podcasts που απαντούσαν σε καθημερινές ερωτήσεις υγείας.

    Ο παρουσιαστής ήταν γνωστός για τις συμβουλές που προσέφερε για απλούς τρόπους βελτίωσης της υγείας και της ευεξίας μας, υποστηριζόμενους από την επιστήμη – από το πότε να γυμναζόμαστε και τι να τρώμε μέχρι το πώς να κοιμόμαστε περισσότερο.

    Συχνά μάλιστα, όπως αναφέρει το BBC, ήταν το πειραματόζωο – πρόθυμος να δοκιμάσει οτιδήποτε πριν το συστήσει σε άλλους (δοκιμάζοντας ψυχεδελικά φάρμακα, για παράδειγμα).

    «Ο Μάικλ ήθελε να εξετάσει οτιδήποτε θα βοηθούσε τους ανθρώπους να ζήσουν μια καλύτερη, πιο υγιή ζωή», λέει η πρώην συμπαρουσιάστριά του στο «Trust me I’m a Doctor» Dr Saleyha Ahsan.

    Το ΒΒC διάλεξε τις πέντε κορυφαίες ιδέες του για την υγεία.

    Τρώτε λιγότερο δύο ημέρες την εβδομάδα

    Έκανε δημοφιλή την ιδέα της διαλείπουσας νηστείας – τρώτε κανονικά πέντε ημέρες την εβδομάδα και πολύ λιγότερο από το συνηθισμένο τις άλλες δύο, προκειμένου να χάσετε βάρος και να ενισχύσετε την υγεία σας.

    Ονομάζεται δίαιτα 5:2 και προκάλεσε τεράστιο ενδιαφέρον όταν μεταδόθηκε η τηλεοπτική εκπομπή του Horizon Eat, Fast and Live Longer πριν από περισσότερα από 10 χρόνια.

    Θέλοντας να αντιστρέψει τον διαβήτη τύπου 2, τήρησε τη δίαιτα για πέντε εβδομάδες, τρώγοντας λιγότερες από 600 θερμίδες τις ημέρες νηστείας, με ελαφρύ πρωινό και δείπνο και άφθονο νερό και τσάι από βότανα ενδιάμεσα. Στο διάστημα αυτό, έχασε σχεδόν μια πέτρα και οι δείκτες του αίματός του, συμπεριλαμβανομένης της γλυκόζης και της χοληστερόλης, βελτιώθηκαν.

    Μάικλ Μόσλεϊ: Οι πέντε κορυφαίες συμβουλές για την υγεία που άφησε παρακαταθήκηΜάικλ Μόσλεϊ: Οι πέντε κορυφαίες συμβουλές για την υγεία που άφησε παρακαταθήκη

    Αν μειώσεις τις θερμίδες δυο μόλις φορές την εβδομάδα θα έχεις αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον Μόσλεϊ

    Δημιούργησε συνταγές νηστείας, μενού με περιορισμένες θερμίδες και ακόμη και ένα βιβλίο.

    Για να το κάνει ακόμη πιο εύκολο, προκάλεσε τους ανθρώπους να δοκιμάσουν απλώς να μείνουν μακριά από το φαγητό για 12 ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας, μεταξύ 8 μ.μ. και 8 π.μ. – κάτι που ονομάζεται χρονικά περιορισμένη διατροφή.

    Σύντομες εκρήξεις άσκησης

    Η πραγματοποίηση της συνιστώμενης ποσότητας άσκησης κάθε εβδομάδα αποτελεί πρόκληση για πολλούς. «Πότε θα βρω χρόνο;» είναι το συχνό παράπονο.

    Το podcast Just One Thing του Dr. Mosley ερεύνησε την έννοια του «σνακ άσκησης» – να κάνετε λίγα λεπτά σωματικής δραστηριότητας όποτε είναι δυνατόν, αντί να προγραμματίζετε μια μεγάλη συνεδρία γυμναστικής που μπορεί να μην πραγματοποιηθεί.

    Για όσους έχουν πολυάσχολη ζωή, πρότεινε να αποφεύγουν το ασανσέρ και να ανεβαίνουν τρέχοντας τις σκάλες αντί γι’ αυτό, καθώς και να κάνουν γρήγορους περιπάτους, ιδίως πρωί-πρωί.

    «Μένουμε στην κορυφή ενός απότομου λόφου – πάντα κατεβαίνω με το ποδήλατο στην πόλη για τα ψώνια και πιέζω τον εαυτό μου σκληρά στην επιστροφή», είπε στο podcast, δείχνοντας πώς να κάνει την άσκηση αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής του ρουτίνας.

    Διερεύνησε επίσης την πιο αμφιλεγόμενη έννοια της διαλειμματικής προπόνησης υψηλής έντασης ή HIIT – μικρές εκρήξεις έντονης άσκησης με περιόδους αποκατάστασης ενδιάμεσα – ως τρόπο μεγιστοποίησης του χρόνου προπόνησης.

    Αγκαλιάζοντας το κρύο

    Ο Δρ Mosley ήταν γοητευμένος από το πώς οι χαμηλές θερμοκρασίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να βοηθήσουν την υγεία και την ευεξία μας.

    Διερεύνησε τα οφέλη των πάντων, από το κρύο ντους μέχρι την άσκηση στο κρύο και τον ύπνο σε δροσερό υπνοδωμάτιο.

    Σε συνεντεύξεις, αποκάλυψε ότι του άρεσε να χαμηλώνει τη θέρμανση στο σπίτι. «Μένω σε ένα παλιό σπίτι που είναι ακριβό στη θέρμανση – έτσι μαζεύουμε στρώματα ρούχων και κρατάμε τον θερμοστάτη στους 15 βαθμούς περίπου», είπε, προσθέτοντας ότι η σύζυγός του ήταν λιγότερο ενθουσιώδης με αυτή τη ρύθμιση.

    Ανακάλυψε ότι η μείωση του θερμοστάτη κατά λίγους μόνο βαθμούς μπορεί να βελτιώσει τον μεταβολισμό του λίπους και του σακχάρου στο αίμα, να ενισχύσει τη διάθεσή σας και μπορεί ακόμη και να προστατεύσει από τον διαβήτη τύπου 2.

    Μάικλ Μόσλεϊ: Οι πέντε κορυφαίες συμβουλές για την υγεία που άφησε παρακαταθήκηΜάικλ Μόσλεϊ: Οι πέντε κορυφαίες συμβουλές για την υγεία που άφησε παρακαταθήκη

    Το κρύο ντους για 40 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με τον Μόσλεϊ, κάνει καλό στην υγεία

    Όταν πήγε για τζόκινγκ μια κρύα μέρα, ανακάλυψε ότι η άσκηση σε πιο κρύο καιρό μπορεί να σας επιτρέψει να προχωρήσετε περισσότερο απ’ ό,τι σε μια ζεστή μέρα, επιτρέποντάς σας να δουλέψετε πιο σκληρά, για περισσότερο χρόνο, με λιγότερη προσπάθεια.

    Και ήταν επίσης οπαδός του κρύου ντους (όπως ο ομιλητής κινήτρων και ακραίος αθλητής Wim Hoff), παραδεχόμενος ότι ξεκινούσε κάθε πρωί με ένα ζεστό ντους και το γύριζε στο κρύο για περίπου 30-40 δευτερόλεπτα.

    Η αντίδραση του σώματος στην εμβάπτιση σε κρύο νερό – η αντίδραση του ψυχρού σοκ – ανεβάζει τους καρδιακούς παλμούς και σας κάνει να αναπνέετε πιο γρήγορα, κάτι που θεωρείται ευεργετικό σε σύντομες εκρήξεις.

    Καθίσματα και σανίδες

    «Είναι η καλύτερη απλή άσκηση που μπορείτε να κάνετε», δήλωσε ο Δρ Mosley σε πρόσφατη συνέντευξή του.

    Για ποιο πράγμα μιλούσε; Για τα καθίσματα, τις πιέσεις και τις σανίδες.

    Πρόκειται για ασκήσεις αντίστασης, που γυμνάζουν μερικούς από τους μεγαλύτερους μύες του σώματος.

    Όταν οι μύες είναι σφιγμένοι και παραμένουν ακίνητοι, όπως απαιτούν αυτές οι ασκήσεις, η έρευνα δείχνει ότι υπάρχει μια ξαφνική ορμή αίματος όταν χαλαρώνετε, η οποία μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

    Καθώς είναι δυνητικά καλύτερες από το να κάνει κοιλιακούς ή καθίσματα για τους μυς του κορμού, έκανε κάθε πρωί squats – πριν από το κρύο ντους του, φυσικά.

    Επιλογές τροφίμων

    Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε για να τρώμε υγιεινά – με πρωταρχικούς στόχους την κατανάλωση πολλών φρούτων και λαχανικών και τη μείωση των λιπαρών και ζαχαρούχων τροφών.

    Υπάρχουν όμως κρυμμένα οφέλη για την υγεία σε ορισμένα τρόφιμα;

    Χάρη στον Dr Mosley, μάθαμε ότι είναι ενδεχομένως καλύτερο να μαγειρεύουμε τις ντομάτες παρά να τις τρώμε ωμές. Οι ντομάτες περιέχουν ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που ονομάζεται λυκοπίνη, το οποίο βοηθά τον οργανισμό να καταπολεμήσει τις βλαβερές χημικές ουσίες και το μαγείρεμα των κόκκινων φρούτων αφήνει το καλό υλικό να βγει και να εισέλθει στον οργανισμό.

    Και όσον αφορά τα παντζάρια, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι καλύτερο να τα αγοράζετε ωμά και να τα ψήνετε ή να πίνετε το χυμό τους για να απολαύσετε αυτό το πλούσιο σε νιτρικά μοβ λαχανικό.

    Μάικλ Μόσλεϊ: Οι πέντε κορυφαίες συμβουλές για την υγεία που άφησε παρακαταθήκηΜάικλ Μόσλεϊ: Οι πέντε κορυφαίες συμβουλές για την υγεία που άφησε παρακαταθήκη

    Ο Δρ. Μόσλεϊ είχε ανακαλύψει και κάποια «κόλπα» με τα λαχανικά, τα οποία όπως έλεγε τα είχε δοκιμάσει και είχαν αποδώσει καρπούς

    Ο Mosley εξέτασε τα πλεονεκτήματα των τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι, το κεφίρ  και το λάχανο τουρσί και διαπίστωσε ότι βοηθούν στην εισαγωγή ζωντανών μικροβίων στο έντερο και μπορούν να βελτιώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού και να μειώσουν τη φλεγμονή.

    Αλλά δεν ήταν αντίθετος με την κατανάλωση της σοκολάτας, ιδίως όταν ήταν μαύρη – πολύ πιο υγιεινή από τη γαλακτώδη εκδοχή της, σύμφωνα με μελέτες.

    Μια απροσδόκητη ανακάλυψη που έκανε ήταν ότι το να τρως τα ζυμαρικά κρύα είναι πιο υγιεινό από το να τα τρως ζεστά.

    Όταν είναι κρύα, διαπιστώθηκε ότι δρουν περισσότερο σαν φυτικές ίνες και λιγότερο σαν αμυλούχος υδατάνθρακας. Σε μια μικρή δοκιμή σε πεινασμένους ανθρώπους, η κατανάλωση κρύων ζυμαρικών οδήγησε σε μικρότερη αύξηση της γλυκόζης και της ινσουλίνης στο αίμα από ό,τι η κατανάλωση φρεσκοβρασμένων ζυμαρικών.

    Ωστόσο, ορισμένες από τις κινήσεις του για την υγεία δεν έπιασαν τόπο – όπως η κατανάλωση αίματος λόγω των θρεπτικών ιδιοτήτων του και η κατανάλωση παρασίτων για να μειωθεί η όρεξη.

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ