Από την 1η Φεβρουαρίου και έως τις 15 Μαρτίου θα είναι ανοιχτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για την χορήγηση του Market Pass, ενώ δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η σχετική απόφαση. Οι δικαιούχοι θα εισέρχονται με τους κωδικούς Taxis. Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το κράτος θα καλύπτει το 10% του κόστους που καταβάλλει μηνιαίως το νοικοκυριό για τα ψώνια στο σουπερμάρκετ. Εκτιμάται ότι οι δικαιούχοι είναι περί τα 3,5 εκατ.
Σε πρώτη φάση η ειδική πλατφόρμα για το επίδομα θα ανοίξει σταδιακά στο vouchers.gov.gr σύμφωνα με τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ. Στη συνέχεια το ποσό της επιδότησης που δικαιούνται οι ενδιαφερόμενοι θα καταβληθεί είτε με τη μορφή ηλεκτρονικής κάρτας στα smartphone των ενδιαφερόμενων, είτε μειωμένο σε τραπεζικό λογαριασμό που έχουν δηλώσει.
Αξίζει να σημειωθεί πως από την ενίσχυση εξαιρούνται φυσικά πρόσωπα που το 2021 δηλώθηκαν ως εξαρτώμενα ή σαν φιλοξενούμενα καθώς και όσοι εμπίπτουν στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης για το 2021. Τα πρώτα χρήματα θα πιστωθούν στους καταναλωτές έως τις 3 Μαρτίου για αιτήσεις που θα υποβληθούν έως τις 28 Φεβρουαρίου και έως τις 20 Μαρτίου για όσες κατατεθούν μέχρι τις 15 Μαρτίου. Για τους υπόλοιπους μήνες, η πληρωμή θα πραγματοποιείται έως την τρίτη μέρα του κάθε μήνα.
Κατά τη σημερινή ενημέρωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, με αφορμή τη χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού, αναφορικά με το Market Pass σημείωσε:
«Από τον ερχόμενο μήνα μπαίνει σε εφαρμογή και η Κάρτα Αγορών που εκτιμάται περί τα 600 εκατομμύρια, τα οποία προέρχονται από την έκτακτη φορολόγηση των υπερεσόδων που έχουν τα διυλιστήρια. Όπως έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, η ενίσχυση θα ανέρχεται σε 10% επί του ύψους των αγορών ειδών κάθε είδους από τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων και έως συγκεκριμένα όρια, που διαμορφώνονται ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού. Οι πρώτες πιστώσεις θα γίνουν έως τις 3 Μαρτίου για όσους πολίτες κάνουν την αίτησή τους έως τις 28 Φεβρουαρίου. Όσοι επιλέξουν ψηφιακή κάρτα θα πάρουν στο ακέραιο το 100% αυτού του ποσού. Αντίθετα οι δικαιούχοι που θα επιλέξουν πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό θα λάβουν την επιδότηση με μείωση της τάξης του 20%. Με την κάρτα αυτή ένα μονομελές νοικοκυριό θα παίρνει 22 ευρώ μηνιαία ενίσχυση. Ένα ζευγάρι χωρίς τέκνα 32 ευρώ. Μια μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο, επίσης 32 ευρώ. Μια μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα 42 ευρώ. Ένα ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο, επίσης, 42 ευρώ μηνιαία ενίσχυση. Ένα ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα 52 ευρώ».
Τα κριτήρια
Το ετήσιο εισόδημά σας με βάση την σύνθεση του νοικοκυριού θα πρέπει να είναι:
- Για τον Άγαμος: Έως 16.000 ευρώ
- Για τον Έγγαμος χωρίς παιδιά ή τη Μονογονεϊκή οικογένεια με 1 παιδί: Έως 24.000 ευρώ
- Για τον Έγγαμος με 1 παιδί ή την μονογονεϊκή οικογένεια με 2 παιδιά: Έως 29.000 ευρώ
- Για τον Έγγαμος με 2 παιδιά: Έως 34.000 ευρώ
- Για τον Έγγαμος με 3 παιδιά: Έως 39.000 ευρώ
Το κριτήριο της ακίνητης περιουσίας θα πρέπει να συμβαδίζει και βάση τις αντικειμενικές αξίες προσδιορίζετε ως εξής:
- Για τους Άγαμους: Έως 250.000 ευρώ
- Για τους Έγγαμους – και τις Μονογονεϊκές οικογένειες: Έως 400.000 ευρώ
Ανώτατο όριο αγορών & το ποσό της επιδότησης έχει ως εξής:
Άγαμος:
Για Αγορές 220 ευρώ/μήνα:
Θα λάβει Μηνιαία επιδότηση 22 ευρώ και Εξαμηνιαία επιδότηση 132 ευρώ
Έγγαμος χωρίς παιδιά – και Μονογονεϊκή οικογένεια με 1 παιδί
Για Αγορές 320 ευρώ/μήνα:
Θα λάβει Μηνιαία επιδότηση 32 και Εξαμηνιαία επιδότηση 192 ευρώ
Έγγαμος με 1 παιδί – Μονογονεϊκή 2 παιδιά:
Για Αγορές 420 ευρώ/μήνα:
Θα λάβει Μηνιαία επιδότηση 42 ευρώ και Εξαμηνιαία επιδότηση 252 ευρώ
Έγγαμος με 2 παιδιά – Μονογονεϊκή 3 παιδιά
Για Αγορές 520 ευρώ/μήνα:
Θα λάβει Μηνιαία επιδότηση 52 ευρώ και Εξαμηνιαία επιδότηση 312 ευρώ
Έγγαμος με 3 παιδιά:
Για Αγορές 620 €/μήνα:
Θα λάβει Μηνιαία επιδότηση 62 ευρώ και Εξαμηνιαία επιδότηση 372 ευρώ.
Τα καταστήματα που χρησιμοποιείται το Market Pass
Για τη ψηφιακή κάρτα, το χρηματικό ποσό δύναται να χρησιμοποιείται σε κάθε είδους από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο τομέα του λιανικού εμπορίου τροφίμων.
Σε αυτές περιλαμβάνονται:
- Σούπερ μάρκετ,
- Φούρνοι,
- Μινι-μάρκετ,
- Οπωροπωλεία,
- Κρεοπωλεία,
- Ιχθυοπωλεία,
- Γαλακτοπωλεία
και εν γένει οποιαδήποτε επιχείρηση έχει στη συσκευή POS τον κωδικό (MCC) που αντιστοιχεί στους σχετικούς κωδικούς λιανικού εμπορίου τροφίμων. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και έμποροι τροφίμων σε λαϊκές αγορές.