Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    MarketWatch: Γιατί οι ΗΠΑ θα πρέπει να σώσουν την Ελλάδα

    [lightbox thumb=”http://refreshnews.gr/wp-content/uploads/2015/02/MarketWatch.jpg”]

    Καθώς η Ελλάδα είναι «έτοιμη» να μετατραπεί από ευρωπαϊκό σε αμερικανικό πρόβλημα, οι ΗΠΑ πιθανώς να μην έχουν άλλη επιλογή από το να διασώσουν την Ελλάδα, όπως υποστηρίζει ο Matthew Lynn σε άρθρο γνώμης στο MarketWatch.

    Σύμφωνα με τον αρθρογράφο καθώς υπάρχουν όλο και πιο σαφείς ενδείξεις ότι τόσο η ελληνική πλευρά όσο και η ευρωπαϊκή μοιάζουν αποφασισμένες να μην υποχωρήσουν, το πιθανότερο είναι ότι «το ΔΝΤ θα κληθεί να καθαρίσει το χάος που έχει δημιουργηθεί».

    Ταυτόχρονα, όμως, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Βρετανία, παρά τον δευτερεύοντα ρόλο τους στην όλη διαδικασία, έχουν ισχυρά συμφέροντα στο να διατηρηθεί η σταθερότητα στην Ελλάδα.
    «Εάν η Αθήνα καταρρεύσει, τότε οι ΗΠΑ δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να τη διασώσουν», υποστηρίζει ο κ. Linn, εκτιμώντας ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να περιλαμβάνει παροχή έκτακτων δανείων, στήριξη τραπεζών και εάν είναι αναγκαστικό ακόμη και παροχή βοήθειας ώστε η Ελλάδα να χρησιμοποιήσει ένα νέο νόμισμα.

    Παράλληλα ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι η Ευρώπη έχει μία «παράδοση καταστροφικών αποτυχιών», προσθέτοντας, όμως, ότι εάν η Γερμανία υποχωρήσει στις απαιτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ τότε θα βρεθεί αντιμέτωπη και με διεκδικήσεις ανάλογου τύπου από άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Ισπανία, στην οποία η ριζοσπαστική αριστερά συνεχώς ενισχύει τη δημοτικότητά της.

    Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο συμβεί η «Ευρωζώνη από μία δυσλειτουργική ένωση θα μετατραπεί σε μία ένωση που δεν μπορεί να λειτουργήσει καθόλου».

    Την ίδια ώρα, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κάνει πίσω, καθώς θα χάσει τη στήριξη των Ελλήνων.

    «Ας δούμε την κατάσταση από την πλευρά του Τσίπρα. Εάν συμβιβαστεί και αρχίζει να σκίζει τις προεκλογικές του υποσχέσεις, όπως για παράδειγμα την αύξηση του κατώτατου μισθού ή την επαναπρόσληψη δημοσίων υπαλλήλων, τι θα συμβεί; Η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να υποχωρεί. Αυτός θα χάσει πολύ γρήγορα την εξουσία. Εάν παραμείνει πιστός στις θέσει του η Ελλάδα μπορεί να φύγει από το ευρώ, όμως εάν ο Τσίπρας το πράξει με τον σωστό τρόπο, τότε ο ίδιος θα διατηρηθεί στην εξουσία», τονίζει ο αρθρογράφος.

    Υποστηρίζει ακόμη ότι ένα Grexit μπορεί να προκαλέσει χάος. Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και δεν θα διαθέτει ένα ισχυρό νόμισμα για να πληρώσει τις εισαγωγές πετρελαίου και φαρμάκων. Την ίδια ώρα στην εξουσία θα βρίσκεται μία κυβέρνηση με περιορισμένη πείρα. Μεσοπρόθεσμα ίσως τα πράγματα να μην είναι τόσο άσχημα, αλλά βραχυπρόθεσμα θα είναι καταστροφικά.

    Κατά τον κ. Linn η Ευρώπη δεν πρόκειται να παρέμβει για να σώσει την Ελλάδα και το ίδιο μπορεί να ισχύει – με δεδομένο ότι η Κ. Λαγκάρντ μοιάζει να στηρίζει σταθερά αυτά τα οποία θέλει η Ε.Ε. – και για το ΔΝΤ.

    «Ως εκ τούτου ποιος μένει; Η Ελλάδα μπορεί να στραφεί στη Ρωσία για βοήθεια, με δεδομένο ότι η νέα κυβέρνηση διάκεινται φιλικά προς τον Β. Πούτιν. Επίσης οι Κινέζοι μπορεί να θέλουν να αυξήσουν την επιρροή τους στην περιοχή. Αλλά ουσιαστικά οι ΗΠΑ είναι η χώρα που διαθέτουν τόσο την οικονομική όσο και την τεχνική δυνατότητα να στηρίξουν ένα κράτος που καταρρέει οικονομικά.

    Οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν την ελληνική κατάρρευση. Ούτε τους νοιάζει η επιτυχία του ευρώ. Ίσως σε μακροχρόνιο ορίζοντα και με δεδομένο ότι είναι αντίπαλος του δολαρίου μπορεί να θέλουν ακριβώς το αντίθετο. Το πιθανότερο είναι ότι κανείς στο Τενεσί ή στο Άινταχο δεν έχει διάθεση να σώσει την Ελλάδα. Εάν, όμως, αυτό το χάος διατηρηθεί έως το καλοκαίρι, τότε δεν θα υπάρχει εναλλακτική λύση», καταλήγει ο αρθρογράφος.

    Πηγή: newmoney.gr

    [ad id=”5586″]

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
    spot_img
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ