Τουλάχιστον 55 εργαζόμενοι έχουν χάσει τη ζωή τους σε χώρους εργασίας από την αρχή του έτους, σύμφωνα με στοιχεία των συνδικάτων, ενώ η ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι την τελευταία 4ετία καταγράφεται «μαύρο» ρεκόρ 25ετίας για τη χώρα.
Τουλάχιστον 55 εργαζόμενοι έχουν χάσει τη ζωή τους σε χώρους εργασίας από την αρχή του έτους, σύμφωνα με στοιχεία των συνδικάτων, ενώ η ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι την τελευταία 4ετία καταγράφεται «μαύρο» ρεκόρ 25ετίας για τη χώρα.
Η Συνομοσπονδία, καλεί την Κυβέρνηση να ξεκινήσει άμεσα κοινωνικό διάλογο για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.
Υπό την βαριά σκιά των δύο, διαδοχικών εργατικών δυστυχημάτων με θύματα έναν 65χρονο ο οποίος καταπλακώθηκε από πρέσα πλυντηρίου σε ξενοδοχείο στη Ρόδο και μία 59χρονη η οποία καταπλακώθηκε από επιτοίχιο κρεβάτι στη Σαντορίνη, η ΓΣΕΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι «συνεχίζει να κωφεύει με αποτέλεσμα η λίστα με τους νεκρούς εργαζόμενους να γιγαντώνεται».
Τον κώδωνα του κινδύνου προς την κυβέρνηση για τα αλλεπάλληλα εργατικά δυστυχηματα εκρουσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, Ανδρέας Στοιμενίδης.
Όπως επισημαίνει ο κ. Στοιμενίδης, «την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι εξωθεσμικές συνομιλίες κυβέρνησης- εργοδοτών, εκτός Εθνικού Συμβουλίου για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία με αποκλεισμένη τη ΓΣΕΕ, έρχονται δύο θανατηφόρα περιστατικά στους χώρους εργασίας να μας θυμίσουν την πραγματικότητα με πολύ σκληρό τρόπο».
Προσθέτει δε οτι στη Ρόδο όπου μαζί με την Αττική και την Κρήτη εξελίσσεται η μεγαλύτερη ανοικοδόμηση κτιρίων στη χώρα με 1500 οικοδομικές άδειες να υλοποιούνται και με την τουριστική έκρηξη των τελευταίων ετών, παρατηρούνται σοβαρά κενά στην επίβλεψη και τον έλεγχο εκ μέρους της Πολιτείας.
«Η Συνομοσπονδία έχει κρούσει κατ’ επανάληψη τον κώδωνα του κινδύνου για το πρόβλημα των εργατικών δυστυχημάτων και ατυχημάτων στη χώρα. Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση συνεχίζει να κωφεύει, με αποτέλεσμα η λίστα με τους νεκρούς εργαζόμενους να γιγαντώνεται» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ, ζητώντας «κοινωνικό διάλογο εδώ και τώρα για την ανησυχητική αύξηση τους»
«Δύο εργαζόμενοι, τις τελευταίες ημέρες, έχασαν τη ζωή τους στη δουλειά τους με τραγικό τρόπο. Ένας 65χρονος καταπλακώθηκε από πρέσα πλυντηρίου σε ξενοδοχείο στη Ρόδο και μία 59χρονη αντιστοίχως από επιτοίχιο αιωρούμενο κρεβάτι στη Σαντορίνη. Οι δύο ακόμη ανθρώπινες απώλειες είναι ένα σκληρό μήνυμα για το τι μπορεί να επέλθει, με δεδομένο το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε περίοδο εντατικοποίησης της εργασίας, ενόψει της τουριστικής περιόδου» σημειώνει η ΓΣΕΕ.
Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζει ότι απαιτούνται προληπτικά μέτρα και έλεγχοι εδώ και τώρα για την τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας στην εργασία.
«Ένας νεκρός εργάτης ανά περίπου τρεις εργάσιμες μέρες»
Σήμα κινδύνου για τις ανησυχητικές διαστάσεις που έχουν πάρει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα τα εργατικά ατυχήματα, εξέπεμψαν εκπρόσωποι σωματείων εργαζομένων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα Θεσσαλονίκης πριν μερικές μέρες.
Βάσει των στοιχείων που παρουσίασαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, το 2024 καταγράφηκαν στην Ελλάδα 146 εργατικά δυστυχήματα, ενώ το 2023 καταγγέλθηκαν 14.920 εργατικά ατυχήματα, εκ των οποίων τα 108 ήταν θανατηφόρα.
«Σύμφωνα με στοιχεία έκθεσης απολογισμού της Επιθεώρησης Εργασίας το 2023 αναγγέλθηκαν σχεδόν 15.000 εργατικά ατυχήματα, για την ακρίβεια 14.920, σημειώνοντας νέο ρεκόρ από το 2000, το πρώτο έτος που έγινε ολοκληρωμένη καταγραφή. Από αυτά διερευνήθηκαν και ταξινομήθηκαν τα 7.827. Και από αυτά τα 109 ήταν θανατηφόρα, από τα οποία τα 47 ήταν αμιγώς εργατικά, εκ των οποίων το 51,1% συνέβη στο κατασκευαστικό τομέα, ενώ τα θανατηφόρα συμβάντα, τα οποία οφείλονται σε παθολογικά αίτια, ήταν 61. Μιλάμε, δηλαδή, για έναν νεκρό εργάτη ανά περίπου τρεις εργάσιμες, χωρίς στα στοιχεία αυτά να περιλαμβάνονται τα εργατικά ατυχήματα στα ορυχεία και τον κλάδο των ναυτεργατών, καθώς και τα ατυχήματα που σχετίζονται με την εργασία, αλλά δεν υπάρχει σχέση εξαρτημένης εργασίας π.χ. των αυτοαπασχολούμενων» ανέφερε η πρόεδρος του Σωματείου Επιθεωρητών Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, Παναγιώτα Ρόζου. Σημείωσε, επίσης, ότι σύμφωνα με τη Eurostat, στη χώρα μας καταγράφεται μόλις το 30-40% των εργατικών ατυχημάτων και συνεπώς για κάθε εργατικό ατύχημα που καταγράφεται υπάρχουν τουλάχιστον άλλα δύο που δεν καταγράφονται, ενώ πολύ περισσότεροι είναι οι εργαζόμενοι που χάνουν τη ζωή τους από επαγγελματικές ασθένειες.
«Στην Ελλάδα δεν δηλώνονται επαγγελματικές ασθένειες»
«Δυστυχώς, αν και τα στατιστικά δεδομένα για τις θανατηφόρες αιτίες στους χώρους εργασίας, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία (ΕU-ΟSΗΑ) στην Ευρώπη, αναφέρουν ότι το 98% της αιτίας θανάτου στην εργασία οφείλεται σε επαγγελματική ασθένεια και το 2% σε εργατική ατυχήματα, στην Ελλάδα δεν δηλώνονται επαγγελματικές ασθένειες. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία υπολογίζονται οι θάνατοι από επαγγελματικές ασθένειες στην Ελλάδα σε περίπου 2500» πρόσθεσε η κ. Ρόζου. Παράλληλα υποστήριξε ότι η Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας είναι υποστελεχωμένη και σήμερα ο αριθμός των επιθεωρητών είναι κατά 50% μικρότερος από το 2000.
Οι αιτίες των εργατικών δυστυχημάτων
Αλλά και ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Χρήστος Καραχρήστος, ανέφερε ότι η πλειονότητα των εργατικών ατυχημάτων δεν δηλώνεται, ενώ δεν υπάρχει καμία ουσιαστική εκτίμηση για την επίπτωση της εργασίας σε πολλές επαγγελματικές παθήσεις.
Ως αιτίες των εργατικών δυστυχημάτων ο ίδιος ανέφερε την πίεση στους χώρους εργασίας, την εντατικοποίηση της εργασίας, την έλλειψη μέτρων προστασίας και των ανύπαρκτων ελέγχων στις επιχειρήσεις «ως αποτέλεσμα της μετατροπής του Σώματος Επιθεώρησης Εργασία σε ανεξάρτητη αρχή και την υποστελέχωσή του». Μιλώντας για τα ατυχήματα στα νοσοκομεία ανέφερε χαρακτηριστικά την περίπτωση αναισθησιολόγου που κατέρρευσε στο Παπανικολάου μετά από εφημερία καθώς και την περίπτωση εργαζόμενου στο ΑΧΕΠΑ που έχασε τη ζωή του πριν από τρία χρόνια, κατά τη διάρκεια της νυχτερινής βάρδιας στην οποία ήταν μόνος του.
Ο κ. Καραχρήστος σημείωσε ακόμη ότι η υποστελέχωση είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα των δημόσιων δομών υγείας καθώς οδηγεί σε εντατικοποίηση της εργασίας (60-65 ώρες εργασίας την εβδομάδα) και ότι οι προσλήψεις που γίνονται είναι σταγόνα στον ωκεανό, ενώ οι προκηρύξεις θέσεων αποβαίνουν άγονες λόγω των συνθηκών εργασίας στα νοσοκομεία. Επισήμανε, δε, ότι οι μετακινήσεις προσωπικού σε νοσοκομεία της περιφέρειας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες εργασίας.
«Απέραντη κοιλάδα των Τεμπών» οι χώροι εργασίας
Με τη σειρά της, η πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Αθανασία Αγοραστού, ανέφερε ότι είναι ανησυχητική η αύξηση των εργατικών ατυχημάτων σε όλους τους κλάδους, καταγγέλλοντας ότι οι χώροι εργασίας έχουν μετατραπεί σε «απέραντη κοιλάδα των Τεμπών». «Οι συνάδελφοί μας έρχονται αντιμέτωποι με σοβαρούς τραυματισμούς, ασθένειες και εργατικά ατυχήματα. Είτε πρόκειται για σοβαρό τραυματισμό, που καθιστά τους εργαζόμενους ανίκανους για εργασία, είτε για απαράδεκτες συνθήκες που προκαλούν χρόνιες ασθένειες και μυοσκελετικά προβλήματα. Η κατάσταση παραμένει ανυπόφορη» τόνισε..
Η κ. Αγοραστού, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι χρειάζεται ενίσχυση του μηχανισμού ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας, διεύρυνση του θεσμού των Βαρέων και Ανθυγεινών Επαγγελμάτων, πλήρης καταγραφή και διερεύνηση των εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών, πλήρης κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων από την επαγγελματικό κίνδυνο με ευθύνη του κράτους.