Με προβλήματα η εφαρμογή των POS σε λαϊκές και περίπτερα
Στο σημερινό ρεπορτάζ του Dnews σε λαϊκές και περίπτερα φαίνεται ότι όλοι έχουν εγκαταστήσει τα POS ανταποκρινόμενοι στις επιταγές της Κεντρικής διοίκησης, πολλά ωστόσο δεν λειτουργούν εξαιτίας της έλλειψης των σχετικών υποδομών.
Κι αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι οι επαγγελματίες συμμορφώθηκαν ωστόσο το… Επιτελικό κράτος αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά ανεπαρκές.
Πέραν των άλλων, το επόμενο διάστημα αναμένονται αυξήσεις έως και 30% σε κηπευτικά και φρέσκα φρούτα καθώς παραδοσιακά η λαϊκή στην Ελλάδα όπως και γενικότερα στον Ευρωπαϊκό Νότο, εμπεριέχει τον χαρακτήρα του παζαριού το οποίο βέβαια θα εκλείψει.
Σε δηλώσεις που παραχώρησε στο Dnews ο κ. Βασίλειου Θεόδωρος, γενικός γραμματέας της Έ’´ λαϊκής αγοράς Αθηνών, ανάφερε τα εξής:
«Αναγκαστικά οι τιμές θα αυξηθούν σε ένα ποσοστό 20% με 30%. Ένα κόστος είναι η κάρτα, ένα άλλο είναι ο πάροχος, οι κρατήσεις, ο τεχνικός για το pos που είναι δύο σε ένα. Αλλά όλο αυτό είτε δεν μπορεί να δουλέψει, είτε κολλάει εάν δεν έχει σήμα στην περιοχή. Έχω περιστατικό από τη Λάρισα. Έχει κολλήσει το μηχάνημα και η ταμειακή καθώς λειτουργεί από την κάρτα. Πιάνεται ο πωλητής με δυο πράγματα χωρίς απόδειξη. Βάλαμε τον έλεγχο να χτυπήσει απόδειξη. Άλλο ένα πρόβλημα είναι ότι μπορεί να περνάμε την κάρτα αλλά να μην την χτυπάει, την ξανά περνάμε και τελικά την παίρνει δύο φορές. Δηλαδή παραπάνω χρέωση. Υπάρχει μια διαδικασία για να κάνουμε επιστροφή. Εάν το δεις όμως και όταν πιάσει σήμα, συνεπώς ο πελάτης μπορεί να έχει φύγει. Στα φθηνά προϊόντα δεν μας μένει τίποτα. Είναι μεγάλες οι προμήθειες και μεγάλο τος κόστος των κρατήσεων της τράπεζας, συν φυσικά τα έξοδα κινήσεως την ημέρα. Σακούλες, καύσιμα, συνδρομή που δίνουμε στον κλάδο μας και όλα αυτά με άγνωστο παράγοντα τις καιρικές συνθήκες. Αν βρέξει, αν έχει πολλή ζέστη δεν δουλεύουμε».
Τι συμβαίνει με τα POS στα περίπτερα
Όσον αφορά τα περίπτερα επικρατεί και εκεί η ίδια κατάσταση. Όπως αναφέρει ιδιοκτήτες περιπτέρου στο Dnews, η χρήση του POS δεν συμφέρει σε αρκετές περιπτώσεις όπως στα τσιγάρα και τα φθηνά προϊόντα.
«Πρέπει ο κόσμος να καταλάβει ότι μέσω του pos ο μόνος κερδισμένος είναι η τράπεζα. Σε κάθε προϊόν παίρνει προμήθεια με αποτέλεσμα και εμείς να μπαίνουμε μονίμως μέσα. Σε ένα προϊόν που στοιχίζει για παράδειγμα 0,50 λεπτά τι μένει σε εμάς; Σχεδόν τίποτα».