Οι αιτήσεις αφορούν σε απώλεια φυτικού κεφαλαίου από τις κακοκαιρίες Daniel – Elias.
Ενημέρωση για την υποβολή αιτήσεων όσων επλήγησαν από τις κακοκαιρίες Daniel- Elias εξέδωσε ο ΕΛΓΑ.
Όπως ενημερώνει σε ανακοίνωσή του ο ΕΛΓΑ, εν αναμονή έκδοσης ΚΥΑ, με την οποία θα καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις ενίσχυσης των παραγωγών για την αντιμετώπιση των ζημιών σε φυτικά μέσα παραγωγής που προκλήθηκαν ως άμεσο επακόλουθο των πλημμυρών του Σεπτεμβρίου του έτους 2023 σε περιοχές της Ελλάδας (θεομηνία Daniel, Elias), ενημερώνουμε τους πληγέντες παραγωγούς που είχαν υποβάλει αρχική δήλωση, τα ακόλουθα:
»Προκειμένου να ολοκληρωθούν το συντομότερο οι διαδικασίες συγκέντρωσης των δικαιολογητικών και του διοικητικού ελέγχου, για την άμεση καταβολή των ενισχύσεων, χορηγήθηκε από τον ΕΛ.Γ.Α. προθεσμία υποβολής οριστικών δηλώσεων έως και την Τρίτη 3 Ιουνίου 2025».
Σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ, η καταχώρηση των αρχικών δηλώσεων μέσα στο αναφερόμενο χρονικό διάστημα, πραγματοποιείται μέσω του Προγράμματος «Ετήσιο 2023», για λόγους επίσπευσης των διαδικασιών.
Η ανακοίνωση ενημερώνει ακόμα πως αμέσως μετά την θεσμοθέτηση του αναγκαίου κανονιστικού πλαισίου-έκδοση ΚΥΑ-, οι οριστικές δηλώσεις των πληγέντων παραγωγών, θα “μεταφερθούν” στο νέο καθεστώς, το οποίο θα διαμορφωθεί μετά από την έκδοση της αναμενόμενης ΚΥΑ.
Η συγκεκριμένη ΚΥΑ θα καθορίζει τους οικονομικούς και διοικητικούς όρους, οι οποίοι δεν θα έχουν σχέση με τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις των ΚΟΕ, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των πληγέντων παραγωγών.