Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024
More

  Μέχρι πότε η προθεσμία για την εγκατάσταση POS

  Μέχρι πότε η προθεσμία για την εγκατάσταση POS

  Μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2024, σύμφωνα με κοινή απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, κ. Κώστα Σκρέκα, και του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Χάρη Θεοχάρη, οι επιχειρήσεις λιανικής οφείλουν να έχουν εγκαταστήσει μηχανήματα POS σε όλα τα καταστήματά τους.

  Με μια νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, αλλάζει η προθεσμία για την υποχρεωτική δέσμευση όλων των κλάδων της λιανικής να δεχθούν ηλεκτρονικές πληρωμές και να εγκαταστήσουν το απαιτούμενο εξοπλισμό.


  Σύμφωνα με την αλλαγή προηγούμενων αποφάσεων και τη νομοθεσία, παρατείνεται η προθεσμία για την προσαρμογή και τη συμμόρφωση των εμπλεκομένων για την αποδοχή όλων των μέσων πληρωμής.

  Η τελευταία κοινή απόφαση των Υπουργείων Ανάπτυξης και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκτείνει την προθεσμία έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024.

  Επιπλέον, όσον αφορά τις κυρώσεις σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, η Κοινή Υπουργική Απόφαση (KYA) ορίζει ότι για το χρονικό διάστημα από 01.02.2024 έως και 01.04.2024 αναστέλλεται κατ’ εξαίρεση η επιβολή προστίμου στους νέους υπόχρεους, υπό την προϋπόθεση ότι είναι σε θέση να αποδείξουν με επίσημα παραστατικά ότι έχουν προμηθευτεί τερματικά αποδοχής καρτών (POS) έως και 29.02.2024 και αυτά τελούν εν αναμονή προς εγκατάσταση στην επιχείρησή τους.

  Σχετικά με την νέα ΚΥΑ, ο Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κώστας Σκρέκας, υπογράμμισε:

  «Η παράταση της προθεσμίας για την προμήθεια και τη χρήση POS από τους νέους υπόχρεους χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής κρίθηκε απαραίτητη.


  Χρειάστηκε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στην αγορά για να ανταπεξέλθει στην αυξημένη ζήτηση για νέα POS αλλά και στους νέους υπόχρεους προκειμένου να επωφεληθούν από τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάπτυξης που σχετίζονται με την προμήθεια συσκευών ηλεκτρονικών πληρωμών.

  Εκτιμώ ότι η παράταση θα αξιοποιηθεί αναλόγως τόσο από τους υπόχρεους όσο και από τις επιχειρήσεις που διαθέτουν συσκευές POS ώστε να ανταποκριθούν αποτελεσματικότερα».

  Υπενθυμίζεται ότι ως υπόχρεοι θεωρούνται οι δικαιούχοι πληρωμής της περ. γ’ του άρθρου 62 του ν. 4446/2016 (Α’ 240), οι οποίοι αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα πληρωμών και μέσα πληρωμής με υπηρεσίες άμεσης πληρωμής από λογαριασμό σε λογαριασμό.

  Όπως π.χ. την υπηρεσία I.R.I.S. online payments, κατά την ολοκλήρωση των πράξεων πληρωμής, τις οποίες πραγματοποιούν πληρωτές της περ. β’ του άρθρου 62 του ν. 4446/2016. Αυτοί ενεργούν ως καταναλωτές για λόγους που δεν εμπίπτουν στην εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική τους δραστηριότητα, εφόσον: α) παρέχουν υπηρεσίες σε καταναλωτές ή β) λειτουργούν με Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.), οι οποίοι περιλαμβάνονται στο σχετικό πίνακα της κοινής Υπουργικής Απόφασης.

  Πηγή

  Newsroom
  Newsroomhttps://refreshnews.gr/
  Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
  Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
  Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
  spot_img

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  RefreshNews