Μέχρι πού φτάνει το φτέρνισμα
Τα σταγονίδια που εκτοξεύονται όταν φτερνιζόμαστε ταξιδεύουν πολύ μακρύτερα από όσο πιστεύαμε ως τώρα!
Τι σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με τους ερευνητές του MΙΤ που διεξήγαγαν τη σχετική έρευνα αυτό σημαίνει ότι οι αρχιτέκτονες και οι μηχανικοί μπορεί να χρειαστεί να αναθεωρήσουν το σχεδιασμό των εργασιακών χώρων και των νοσοκομείων, καθώς και των συστημάτων εξαερισμού σε αεροπλάνα προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα μεταφοράς παθογόνων μικροοργανισμών μεταξύ των ανθρώπων.
Τι ακριβώς παρατήρησαν οι ερευνητές; Ότι το νέφος των σταγονιδίων αποκτά μια δική του δυναμική που το ωθεί πολύ μακρύτερα -ακόμη μέχρι και το ταβάνι- απ’ ό,τι κάθε μεμονωμένο σταγονίδιο θα μπορούσε να ταξιδέψει.
Πόσο μακρύτερα; Σταγονίδια διαμέτρου 100 μm (micrometre) ταξιδεύουν πέντε φορές πιο μακριά από όσο πιστευόταν έως τώρα, ενώ τα σταγονίδια διαμέτρου 10 μm ταξιδεύουν 200 φορές πιο μακριά.
Όσο για τα σταγονίδια με διάμετρο μικρότερη των 50 μm μπορεί να παραμείνουν στον αέρα τόσο χρόνο όσο χρειάζεται για να κολλήσουν στα συστήματα εξαερισμού στο ταβάνι.
Η λύση; Μέχρι να ανασχεδιάσουν οι μηχανικοί και οι αρχιτέκτονες τα γραφεία μας το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να βάζουμε ένα χαρτομάντιλο μπροστά στο στόμα όταν μας έρχεται φτέρνισμα!