Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Μείωση τελών στα κινητά: Πόση έκπτωση θα υπάρχει, τι θα γίνει με τα καρτοκινητά και τους κάτω των 18 ετών

    Με αστερίσκους η μείωση τελών στα κινητά καθώς έγινε το πρώτο βήμα για την αποκλιμάκωση μια στρέβλωσης της ελληνικής αγοράς τηλεπικοινωνιών. Ερωτηματικά αν και πόση έκπτωση θα ισχύει για τους νέους κάτω των 18 ετών και τι θα γίνει με τα καρτοκινητά.

    Ετήσιο όφελος που για τους νέους έως 29 ετών ισοδυναμεί ή και ξεπερνά το ένα μηνιαίο πάγιο ετησίως φέρνει μείωση του ειδικού τέλους την κινητή. Η ελάφρυνση των λογαριασμών κινητής τηλεφωνίας που περιλαμβάνεται στο πακέτο της ΔΕΘ με την κατάργηση του ειδικού τέλους κινητής και data για ηλικίες έως 29 ετών, και την οριζόντια αναπροσαρμογή του στο 10% για τον υπόλοιπο πληθυσμό, αναμένεται να δώσει ώθηση στην αγορά.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα «Οικονομικός Ταχυδρόμος», η μείωση του ειδικού τέλους είναι το πρώτο βήμα για την αποκλιμάκωση μια στρέβλωσης της ελληνικής αγοράς τηλεπικοινωνιών που κρατά από την αρχή της οικονομικής χρήσης. Οι έμμεση φόροι φτάνουν ως το 48% του λογαριασμού και φέρνουν την Ελλάδα στην δεύτερη θέση στην ΕΕ με την υψηλότερη έμμεση φορολόγηση στην κινητή.

    Κλιμακωτά

    Το ειδικό τέλος συνδρομητών κυμαίνεται σήμερα από 12% ως και 20% και επιβάλλεται κλιμακωτά ανάλογα με το ύψος του λογαριασμού. Αυτό με λίγα λόγια σημαίνει ότι το ειδικό τέλος κατόπιν φορτώνεται με ΦΠΑ 24%.

    Πρόκειται για φορολόγηση του φόρου που οι εταιρείες κινητής, σύμφωνα με την εφημερίδα «Οικονομικός Ταχυδρόμος», ζητούν διαχρονικά να καταργηθεί προκειμένου τα τιμολόγια να γίνουν πιο ανταγωνιστικά. Θεωρείται εξάλλου ότι το μετρό έχει απολέσει την αποτελεσματικότητα του τορπιλίζοντας ουσιαστικά τα δημόσια έσοδα καθώς περιορίζει την διείσδυση των υπηρεσιών φωνής και δεδομένων.

    Σήμερα το τέλος κινητής ανέρχεται σε 12% για χρεώσεις έως 50€, 15% για χρεώσεις από 50,01 μέχρι 100 €, 8% για χρεώσεις από 100,01 μέχρι και 150 € και σε 20% από 150 €. Στις ηλικίες λοιπόν έως 29 η επιβάρυνση αυτή θα μηδενιστεί ενώ από κει και πάνω το τέλος θα περικοπεί από 2 έως και 10 ποσοστιαίες μονάδες ανάλογα με το ύψος του λογαριασμού.

    Εξοικονόμηση

    Παραδείγματος χάριν ένας συνδρομητής ως 29 ετών που σήμερα πληρώνει συμβόλαιο με βασικό πάγιο 25,20 ευρώ επιβαρύνεται με ειδικό τέλος 12% και ΦΠΑ 24% φτάνοντας να πληρώνει 35 €.

    Με την κατάργηση του τέλους η τελική τιμή διαμορφώνεται στα 31,25 € άρα ένα κέδρος 3,75 € μηνιαίως και σε ετήσια βάση 45 €. Εφόσον το ίδιο πακέτο ανήκει σε συνδρομητή μεγαλύτερης ηλικίας. Τέλος περιορίζεται στο 10% και το τελικό όφελος είναι 7,50 €.

    Ο μηνιαίος λογαριασμός του από το 2022 θα κοστίζει 34,38 €. Σημαντική θα είναι η εξοικονόμηση και για τις υπόλοιπες ηλικιακές κατηγορίες, κυρίως δε για εκείνους που πληρώνουν τα πιο ψηλά συμβόλαια καθώς το τέλος που σήμερα φτάνει ως 20% θα περιοριστεί στο 10%.

    Για παράδειγμα ένας συνδρομητής με βασική χρέωση χωρίς ΦΠΑ 71,43 € σήμερα πληρώνει 100. Με τη νέα χρονιά αν είναι ως 29 ετών θα πληρώνει 88,57 € ενώ αν είναι μεγαλύτερος 97,43 €. Σε ετήσια βάση θα βγαίνει κερδισμένος στην πρώτη περίπτωση κατά 137,12 ευρώ και στη δεύτερη κατά 30,83 €.

    Παραμένουν βέβαια αρκετά ερωτηματικά και αστερίσκοι. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Οικονομικός Ταχυδρόμος», μένει να διευκρινιστούν νωρίτερα από το τέλος του έτους καθώς οι τεχνικές λεπτομέρειες για την εφαρμογή του μέτρου είναι πολλές και οι συνδρομητές συμβολαίου και καρτοσυμβολαίου θα πρέπει να δουν μείωση από 1 Ιανουαρίου 2022. Ζητούμενο είναι αν ελάφρυνση θα δουν μόνος είναι 18 έως 29 ετών, καθώς οι κάτω των 18 δεν μπορούν να έχουν στο όνομά τους συμβόλαιο ή κάρτοσυμβόλαιο.

    Μητρώο

    Για τον λόγο αυτόν το πρώτο βήμα θα είναι η δημιουργία ενός μητρώου δικαιούχων. Παραμένει ακόμη τι μέλλει γενέσθαι με την καρτοκινητή στην οποία ισχύει τέλος 12%.

    Αυτό υπολογίζεται επί της αξίας του χρόνου ομιλίας επικοινωνίας προ ΦΠΑ. Μένει και εδώ να αποσαφηνιστεί το πως θα ισχύσει η απαλλαγή από την πληρωμή του τέλους για την καρτοκινητή, που αρχικά φαινόταν να είναι εντός κάδρου.

    Η όποια απόφαση βεβαίως εξαρτάται από τον δημοσιονομικό χώρο που έχει στη διάθεση του το οικονομικό επιτελείο. Σύμφωνα με την τράπεζα της Ελλάδος τα έσοδα από το τέλος κινητής ανέρχονται σε 208 εκατομμύρια € ενώ ο Φ.Π.Α. που τα βαρύνει είναι επιπλέον 50 εκατομμύρια €.

    Στα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη περιλαμβάνεται και η επέκταση της αναστολής πληρωμής του τέλους της συνδρομητικής τηλεόρασης 10% έως τον Ιούνιο του 2022. Όσο για τους εφήβους 15 έως 17 ετών παρέχονται σαν bonus εμβολιασμού 50 GB δωρεάν δεδομένα στο κινητό τους.

    Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με την εφημερίδα «Οικονομικός Ταχυδρόμος» και την Όλγα Κλωντζά, πιθανότερη λύση αν και μένει και αυτό να αποσαφηνιστεί είναι το κουπόνι μέσω του οποίου θα εξαργυρώνουν οι έφηβοι τα δωρεάν δεδομένα στις εταιρείες κινητής.

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
    spot_img
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ