Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
More

    Μελέτη – «βόμβα»: Αυτά τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι το ίδιο εθιστικά με το τσιγάρο, προκαλούν… έντονες ορμές

    Νέα αποκαλυπτική μελέτη αποδεικνύει ότι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα εμφανίζουν ίδιες εθιστικές ιδιότητες με το... τσιγάρο.

    Έντονο είναι το επιστημονικό ενδιαφέρον σχετικά με το εάν τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα (HPF) είναι εθιστικά, με μια νέα μελέτη να διαπιστώνει τώρα πως όταν τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για τον ορισμό του καπνού ως εθιστική ουσία εφαρμόζονται στα HPF, αυτά τα τρόφιμα εμφανίζουν τις ίδιες εθιστικές ιδιότητες με τον καπνό στα τσιγάρα.

    Τρόφιμα όπως αναψυκτικά με ζάχαρη, αρτοσκευάσματα, πατατάκια, μπιφτέκια και πατάτες τηγανιτές μπορούν να αλλάξουν τη διάθεση και να πυροδοτήσουν έντονες ορμές, σύμφωνα με επιστήμονες από το Fralin Biomedical Research Institute στο VTC και το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

    Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν κριτήρια που είχαν αναπτυχθεί το 1988 για να καθιερώσουν το κάπνισμα ως εθισμό. Όταν εφάρμοσαν όμως αυτά τα κριτήρια και στα HPFs (τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα), βρήκαν αποτελέσματα παρόμοια με αυτά που παρατηρήθηκαν με τον καπνό.

    Διαπίστωσαν ότι αυτές οι τροφές, που περιέχουν επεξεργασμένους υδατάνθρακες και/ή πρόσθετα λίπη, προκαλούν την καταναγκαστική χρήση όπου οι άνθρωποι δεν μπορούν να τις κόψουν ακόμη και όταν αντιμετωπίζουν απειλητικές για τη ζωή ασθένειες όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.

    Ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό στοιχείο που προέκυψε είναι ότι αυτές οι τροφές, σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να προκαλέσουν έντονες ορμές και πόθους.

    Επίσης, μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στον εγκέφαλο που είναι παρόμοιου μεγέθους με αυτές που παρατηρούνται με τη νικοτίνη στα προϊόντα καπνού.

    Τα ευρήματα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Η δυνατότητα εθισμού αυτών των τροφίμων μπορεί να είναι ένας βασικός παράγοντας που συμβάλλει στην αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας και άλλων παθήσεων υγείας, καθώς τα HPF είναι γενικά φθηνά, προσβάσιμα και διατίθενται σε μεγάλο βαθμό στο εμπόριο.

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
    spot_img
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ