Meta: Έρχονται μεγάλες αλλαγές στα προφίλ σε Facebook και Instagram – Το «μπλόκο» της Ε.Ε.
Οι χρήστες θα μπορούν να αποσυνδέουν τους λογαριασμούς τους στο Instagram και στο Facebook, καθώς και άλλες υπηρεσίες της Meta, ενόψει του νέου νόμου για τις ψηφιακές αγορές (DMA) εντός της Ε.Ε., που θα τεθεί σε ισχύ τον Μάρτιο, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα (22/01) η εταιρεία. Οι αλλαγές θα ισχύσουν στην Ε.Ε., στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και στην Ελβετία, επομένως οι ειδοποιήσεις που θα ενημερώνουν τους χρήστες για την αλλαγή θα εμφανιστούν τις επόμενες εβδομάδες.
Μάλιστα, οι αλλαγές σημαίνουν ότι οι χρήστες της Ε.Ε. θα μπορούν να χρησιμοποιούν πολλές από τις υπηρεσίες της Meta χωρίς να γίνεται ανταλλαγή των πληροφοριών τους μεταξύ τους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Verge, οι άνθρωποι θα μπορούν να χρησιμοποιούν το Facebook Messenger ως αυτόνομη υπηρεσία χωρίς λογαριασμό στο Facebook, για παράδειγμα, και αν έχουν συνδέσει προηγουμένως τους λογαριασμούς τους στο Facebook και στο Instagram, θα μπορούν να τους αποσυνδέσουν. Η σελίδα βοήθειας της Meta σημειώνει ότι η σύνδεση λογαριασμών με αυτόν τον τρόπο χρησιμοποιείται για λειτουργίες όπως η στόχευση διαφημίσεων, η εξατομίκευση συστάσεων περιεχομένου και η κοινή χρήση αναρτήσεων.
Επισημαίνεται ότι οι χρήστες του Facebook Marketplace και του Facebook Gaming θα μπορούν, επίσης, να χρησιμοποιούν αυτές τις υπηρεσίες χωρίς να αντλούν πληροφορίες από τους κύριους λογαριασμούς τους στο Facebook, αλλά και στις δύο περιπτώσεις η Meta αναφέρει ότι αυτό θα οδηγήσει σε μειωμένη λειτουργικότητα. Εάν χρησιμοποιείτε το Marketplace χωρίς να χρησιμοποιεί τις πληροφορίες σας στο Facebook, για παράδειγμα, θα πρέπει να επικοινωνείτε με αγοραστές και πωλητές μέσω e-mail και όχι μέσω του Facebook Messenger. Οι χρήστες του Facebook Gaming θα περιοριστούν σε παιχνίδια ενός παίκτη, αν αποσυνδέσουν τις πληροφορίες τους στο Facebook.
Αυτή η κίνηση της Meta ακολουθεί μια παρόμοια ανακοίνωση της Google, η οποία δήλωσε ότι θα επιτρέπει στους χρήστες τη μη κοινή χρήση δεδομένων μεταξύ υπηρεσιών όπως η Αναζήτηση, το YouTube, οι Χάρτες και ο Chrome. Και στις δύο περιπτώσεις οι αλλαγές είναι αποτέλεσμα του DMA, ο οποίος τίθεται πλήρως σε ισχύ στις 6 Μαρτίου. Η Meta και η Alphabet, στην οποία ανήκει η Google, ήταν μεταξύ του καταλόγου των έξι εταιρειών που είχαν χαρακτηριστεί ως «gatekeepers» βάσει του DMA.
Η Meta δήλωσε, επίσης, στις αρχές Δεκεμβρίου ότι δεν θα επιτρέπει πλέον στους χρήστες του Instagram και του Facebook να στέλνουν μηνύματα μεταξύ των υπηρεσιών οπουδήποτε στον κόσμο, αν και σε αυτή την περίπτωση η εταιρεία δεν ανέφερε τον DMA ως τον λόγο γι’ αυτή την αλλαγή. Ακόμα, τον Νοέμβριο εισήγαγε μια επιλογή συνδρομής χωρίς διαφημίσεις για το Facebook και το Instagram στην Ε.Ε., επικαλούμενη απροσδιόριστες αλλαγές κανονισμών.
Τι άλλο θα αλλάξει στην Ε.Ε. τους επόμενους μήνες
Εκτός από τη ρύθμιση του τρόπου με τον οποίο οι «gatekeepers» μπορούν να μοιράζονται δεδομένα μεταξύ των υπηρεσιών, ο DMA περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα κανόνων που αποσκοπούν στη βελτίωση του ανταγωνισμού και στην εξίσωση των όρων ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις, οι οποίες βασίζονται στους «gatekeepers» για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.
Άλλες σημαντικές αλλαγές που αναμένονται στην Ε.Ε. ως αποτέλεσμα του DMA περιλαμβάνουν υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων όπως το WhatsApp και το Facebook Messenger που θα καταστούν διαλειτουργικές με τους ανταγωνιστές, αλλά και την Apple που θα αναγκαστεί να ανοίξει το iOS στο sideloading.