Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
More

    Μετά την Ελλάδα… εκλογές και στην Καταλονία

    Οι εκλογές στην Ελλάδα τελείωσαν με μια εμφατική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και μια προσωπική επικράτηση του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος επιβεβαίωσε την κυριαρχία του στην ελληνική πολιτική σκηνή. Όμως οι πονοκέφαλοι για την Ευρώπη και πιο συγκεκριμμένα για την Ευρωζώνη, την κυρία Μέρκελ και τον κύριο Ντράγκι δεν έχουν τελειώσει καθώς το ερχόμενο Σαββατοκύριακο λαμβάνουν χώρα κάποιες πολύ σημαντικές εκλογές στην Καταλανία της Ισπανίας με τους πολίτες να ψηφίζουν για την ανεξαρτησία τους.

    Ενδεχόμενη απόσχιση της Καταλονίας από την υπόλοιπη Ισπανία μπορεί να προκαλέσει μεγάλο κλειδωνισμό στην ισοτιμία EUR/USD, στις αγορές φορεχ, ενώ η νέα χώρα που δημιουργηθεί θα βρεθεί εκτός € με χρεοκοπημένες τράπεζες και την ανάγκη έκδοσης εθνικού νομίσματος. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

    Τι είναι η Καταλονία;

    Η Καταλονία είναι μια ημι-αυτόνομη περιφέρεια της Ισπανίας με πλυθησμό λίγο περισσότερο από 7.000.000 κατοίκους. Πρωτεύουσα της Καταλονίας είναι η Βαρκελώνη, ενώ παγκοσμιως γνωστή είναι η τοπική ποδοσφαιρική ομάδα της πόλης η Mπαρτσελόνα. Οι επίσημες γλώσσες τις Ισπανίας είναι τα Ισπανικά, τα Kαταλανικά (που έχουν αρκετά στοιχεία με τα Ισπανικά) και τα Αρανικά που ομιλούνται σε μια περιοχή της Καταλονίας που ονομάζεται κοιλάδα του Aράν. Η Καταλονία ήδη απολαμβάνει διάφορα διοικητικά προνόμια σε θέματα όπως η παιδεία, η οικονομική διαχείριση ενώ έχει και δικό της κοινοβούλιο.

    Οι Καταλανοί αποτελούν ξεχωριστή εθνότητα από την υπόλοιπη Ισπανία. Στο παρελθόν έχουν κάνει πολέμους με τους Ισπανούς για να προστατέψουν τις περιοχές τους (βλ. Πόλεμος των Θεριστών) ενώ μετά την πτώση του Φράνκο αναγνωρίστηκαν επίσημα ως ιστορική εθνότητα της Ισπανίας. Στην Καταλονία υπάρχει πολύ έντονα ο Καταλονικός εθνικισμός ο οποίος θεωρεί τους Καταλανούς τελείως διαφορετικό έθνος από τους Ισπανούς και επιθυμεί τη δημιουργία ξεχωριστού κράτους.

    AppleMark

    Καταλανικές Εκλογές 2015

    Στις 27 Σεπτεμβρίου 2015 οι καταλανοί πολίτες ψηφίζουν για το καταλανικό κοινοβούλιο σε βουλευτικές εκλογές που έχουν ήδη πάρει το χρώμα δημοψηφίσματος. Όλα τα κόμματα που υποστηρίζουν την απόσχιση (Από τα αριστερά έως τα δεξιά) έχουν ενωθεί σε ένα συναπισμό και αυτό έχει αυξήσει αρκετά τη δύναμη τους, ενώ σε περίπτωση που καταφέρουν να πάρουν την πλειοψηφία (όπως προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις), έχουν δεσμευτεί για απόσχιση από την Ισπανία εντός 18 μηνών.

    Ο Πρωθυπουργός Mariano Rajoy, αρχηγός του Λαϊκόυ κόμματος δήλωσε πως: «Δεν θα υπάρξει ουδεμία περίπτωση καταλανικής ανεξαρτησίας. Μιλάμε για περιφερειακές εκλογές, στις οποίες οι άνθρωποι θα επιλέξουν το περιφερειακό κοινοβούλιο τους. Τίποτε άλλο…”

    Αλλά οι αυτονομιστές έχουν μια διαφορετική ιδέα. Αν ο συνασπισμός υπέρ της ανεξαρτησίας κερδίσει την πλειοψηφία στις 135 έδρες του περιφερειακού κοινοβουλίου, ο υποψήφιος πρόεδρος Artur Mas δήλωσε ότι θα ηγηθεί μιας μεταβατικής κυβέρνησης με στόχο να δημιουργήσει το δικό της τραπεζικό σύστημα και μια νέα εθνική καταλανική φορολογική αρχή εντός 18 μηνών.

    Τι θα σημαίνει η Ανεξαρτησία

    Εν τω μεταξύ, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας, Luis Maria Linde, έχει εκδώσει μια προειδοποίηση ότι μια ανεξάρτητη Καταλονία θα αφήσει τους ανθρώπους χωρίς πρόσβαση σε τραπεζικές αποταμιεύσεις τους – και μια αυτόματη αποβολή από την Ευρωζώνη και την πρόσβαση σε χρήματα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    “Η έξοδος από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αυτόματη” δήλωσε ο Luis Maria Linde.

    Η ανεξάρτητη περιοχή δεν θα υπόκειται πλέον σε καμία συνθήκη της ΕΕ – αλλά θα μπορούσε να υποβάλει εκ νέου αίτηση για ένταξη. Εν τω μεταξύ, η Ισπανική κυβέρνηση που υποστηρίζεται από το συνταγματικό δικαστήριο της Ισπανίας, επιμένει ότι η Καταλονία δεν είναι έθνος και ότι θα εμποδίσει οποιαδήποτε προσπάθεια για ένταξη στην ΕΕ. Η δήλωση αυτή της Ισπανικής κυβέρνησης προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων σε μία άλλη χώρα που έκανε δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, τη Σκωτία. Η Alyn Smith από το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα έχει προειδοποιήσει ότι η παρεμπόδιση της Μαδρίτης είναι “αντιδημοκρατική και αντιευρωπαϊκή”.

    Ο Jose Enrique Folch, μέλος του συνασπιμού, δήλωσε: “Η Καταλονία πληρώνει το 21 τοις εκατό των φόρων της Ισπανίας. Από αυτό το 21 τοις εκατό, το μισό πηγαίνει στην Ισπανία και δεν επιστρέφει ποτέ στην Καταλονία. Αυτό σημαίνει ότι βοηθάμε δυσανάλογα να πληρώνεται το διεθνές χρέος της Ισπανίας, το οποίο είναι σχεδόν € 1.000.000.000 [1,1 δις $] “.

    Το 2014 ο πρόεδρος Artur Mas είχε οργανώσει μη δεσμευτικό δημοψήφισμα (το οποίο μέλη της κυβέρνησης του Rajoy είχαν χαρακτηρίσει «μια πράξη προπαγάνδας») στο οποίο έθεσε 2 ερωτήματα στους καταλανούς πολίτες:

    Πρέπει η Καταλονία να είναι κράτος;

    1. Πρέπει αυτό το κράτος να είναι ανεξάρτητο;
    2. Το 81% των πολιτών απάντησε ναι και στα δύο ερωτήματα, δίνοντας το σήμα στα κόμματα της ανεξαρτητοποίησης για συνασπισμό.

    Το σίγουρο είναι πως το κίνημα της ανεξαρτησίας έχει δυναμώσει πάρα πολύ προκαλώντας πονοκέφαλο στο Mariano Rajoy και στα συνεταιράκια του Μέρκελ και Σόιμπλε.

    Πηγή: 1forex.gr

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
    spot_img
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ