Στο φόντο της αυξημένης ροής μεταναστών προς τη νότια Κρήτη, κυρίως μέσω θαλάσσης από περιοχές της Βόρειας Αφρικής, η ελληνική κυβέρνηση προχωρά με εντατικούς ρυθμούς στην υλοποίηση ενός σχεδίου άμεσης αποσυμφόρησης του νησιού, το οποίο τις τελευταίες εβδομάδες δέχεται ιδιαίτερα ισχυρές πιέσεις.
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εντείνει τις κοινωνικές εντάσεις, ενώ το θέμα απασχολεί έντονα τις τοπικές αρχές, τους φορείς και την κυβέρνηση.
Ήδη το πρωί του Σαββάτου, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κατάστασης, πραγματοποιήθηκε νέα φάση μεταφοράς μεταναστών από την Κρήτη προς την ηπειρωτική Ελλάδα. Δύο επιβατηγά πλοία γραμμής έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά, μεταφέροντας συνολικά δεκάδες μετανάστες που είχαν φιλοξενηθεί προσωρινά στην Κρήτη.
Το πρώτο πλοίο, με προέλευση τα Χανιά, κατέπλευσε λίγο πριν τις 06:00 το πρωί, μεταφέροντας 94 μετανάστες οι οποίοι επιβιβάστηκαν σε δύο πούλμαν για να μεταφερθούν σε δομές φιλοξενίας της ηπειρωτικής χώρας. Σχεδόν μία ώρα αργότερα, ακολούθησε το πλοίο «Αστερίων 2» από το λιμάνι του Ηρακλείου, με επιπλέον αριθμό μεταναστών, των οποίων η μετακίνηση οργανώθηκε με άλλο λεωφορείο. Και οι δύο αφίξεις πραγματοποιήθηκαν στην πύλη Ε3 του λιμανιού, παρουσία στελεχών του Λιμενικού και δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας.
Έως την επόμενη Τετάρτη, υπολογίζεται πως περίπου 800 μετανάστες από την Αφρική θα έχουν αποχωρήσει από την Κρήτη με τακτικά δρομολόγια πλοίων.
Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, οι μετανάστες πρόκειται να εγκατασταθούν σε υπάρχουσες δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας, όπως το ΚΥΤ Μαλακάσας, το ΚΥΤ Διαβατών, το ΚΥΤ Φυλακίου Έβρου, αλλά και στην ελεγχόμενη Δομή Σιντικής για αιτούντες άσυλο.
Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην Αγυιά Χανίων
Την ίδια στιγμή, περισσότερα από 750 άτομα εξακολουθούν να βρίσκονται στον προσωρινό χώρο φιλοξενίας στην Αγυιά Χανίων, στον εκθεσιακό χώρο που έχει μετατραπεί σε σημείο πρώτης υποδοχής. Από αυτούς, 101 άτομα αναμένεται να αναχωρήσουν απόψε, με το πλοίο της γραμμής για Πειραιά.
Η εικόνα που περιγράφεται είναι δύσκολη: με ελάχιστο προσωπικό, έλλειψη διερμηνέων και περιορισμένες υποδομές, η διαχείριση μιας τόσο μεγάλης ομάδας ανθρώπων αποτελεί τεράστια πρόκληση για τις τοπικές αρχές και τους εθελοντές που επιχειρούν στο σημείο.
Όπως έγινε γνωστό, το προηγούμενο βράδυ είχαν αναχωρήσει για την ηπειρωτική χώρα περίπου 100 άτομα, ωστόσο η ανησυχία και η ανασφάλεια παραμένουν για όσους παραμένουν πίσω. Η έλλειψη ουσιαστικής επικοινωνίας μεταξύ αρχών και μεταναστών – καθώς μόλις δύο άτομα λειτουργούν ως μεταφραστές – επιτείνει την αίσθηση αποδιοργάνωσης και δημιουργεί εστίες έντασης. Δεν έλειψαν, μάλιστα, περιστατικά κινητοποίησης, με ομάδες νεαρών να διαμαρτύρονται εντόνως ζητώντας να επιταχυνθούν οι διαδικασίες μεταφοράς.
Σχέδιο για δημιουργία κλειστής δομής – Αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία
Στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής, το Υπουργείο φέρεται να επεξεργάζεται τη δημιουργία κλειστής δομής προσωρινής κράτησης και ταυτοποίησης στα Χανιά.
Η πρωτοβουλία αυτή έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις, με την τοπική κοινωνία να εκφράζει φόβους για τις επιπτώσεις στην κοινωνική συνοχή, αλλά και στον τουριστικό χαρακτήρα της περιοχής.
Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι για σήμερα έχουν προγραμματιστεί δύο συλλαλητήρια με αντικρουόμενα αιτήματα: ένα υπέρ της στήριξης των μεταναστών στις 18:00 στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς, και ένα δεύτερο στις 20:00, κατά της παρουσίας τους και της δημιουργίας δομής, με βασικό επιχείρημα τις επιπτώσεις στον τουρισμό. Μάλιστα, το συλλαλητήριο κατά των μεταναστών φέρεται να έχει προκαλέσει προβληματισμό στις αρχές, καθώς εκείνη περίπου την ώρα θα γίνεται η μεταφορά με κλούβες της ΕΛΑΣ των μεταναστών που θα ταξιδέψουν για μόνιμες δομές της ενδοχώρας.
Παράλληλα, επιχειρηματικοί και τουριστικοί φορείς έχουν εκφράσει δημόσια την αντίθεσή τους, χαρακτηρίζοντας «επικίνδυνη» την επιλογή δημιουργίας τέτοιων υποδομών σε τουριστικά σημεία της Κρήτης.
Με μια επιστολή που υπογράφεται από την Ομοσπονδία Ξενοδόχων Κρήτης, τις Ενώσεις Ξενοδόχων από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, τον Σύνδεσμο Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Διευθυντών Ξενοδοχείων και άλλες κορυφαίες ενώσεις και τουριστικές επιχειρήσεις, επισημαίνεται ότι γίνονται ακυρώσεις λόγω του μεταναστευτικού στην Κρήτη.
Οι φορείς του τουρισμού εναντιώνονται κάθετα σε σχεδιασμούς μονίμων δομών. Με επιστολή του δε στον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Μετανάστευσης εκφράζουν την ανησυχία τους για την ολοένα αυξανόμενη ροή και ζητούν την λήψη μέτρων.
Παράλληλα, σύμφωνα με το neakriti.gr, το όχι στη δημιουργία μόνιμου κέντρου κράτησης μεταναστών στην Κρήτη ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα που μετέφεραν οι τοπικοί φορείς του νησιού στην σύσκεψη στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στην Αθήνα.
Η συνάντηση, που ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, πραγματοποιήθηκε υπό τον Υπουργό Μετανάστευσης κ. Θάνο Πλεύρη και τη Υφυπουργό Μετανάστευσης κ. Σέβη Βολουδάκη, ενώ παρόντες ήταν και οι δύο Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου, καθώς και ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και βουλευτής Ρεθύμνου, κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης.
Την τοπική αυτοδιοίκηση της Κρήτης εκπροσώπησαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και Δήμαρχος Ρεθύμνου, κ. Γιώργης Μαρινάκης, οι οποίοι ξεκαθάρισαν ότι το νησί δεν αποδέχεται τη μονιμοποίηση δομών φιλοξενίας, όπως είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Βουλή.
Κλιμακούμενη ανησυχία για νέο κύμα αφίξεων
Παρά τη μείωση των μεταναστευτικών ροών τις τελευταίες ημέρες λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και των ισχυρών ανέμων που καθιστούν τις θαλάσσιες διελεύσεις επισφαλείς, η ανησυχία των αρχών παραμένει έντονη. Λιμενικοί αναφέρουν πως «με κύμα πάνω από ένα μέτρο, δεν βγαίνουν βάρκες», ωστόσο επισημαίνουν τον κίνδυνο αναζωπύρωσης των ροών με τη βελτίωση του καιρού, ειδικά μέσω της χρήσης μεγάλων αλιευτικών σκαφών που στο παρελθόν έχουν μεταφέρει εκατοντάδες άτομα.
Η Κρήτη, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, έχει εξελιχθεί σε βασικό πέρασμα για μεταναστευτικά δίκτυα που επιχειρούν από τη Λιβύη και άλλες βορειοαφρικανικές χώρες, καθιστώντας την νότια ακτογραμμή της ιδιαίτερα ευάλωτη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές του έτους, η Κρήτη έχει δεχθεί περίπου 9.500 μετανάστες από τη Λιβύη, αριθμός που αντιστοιχεί σε αύξηση άνω του 350% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
Φλωρίδης: «Η Κρήτη είναι Ελλάδα και χρειάζεται προστασία»
Σαφές μήνυμα για την ανάγκη άμεσης αντίδρασης απέναντι στο φαινόμενο των αυξημένων μεταναστευτικών ροών έστειλε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης.
Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον σταθμό Action24, προειδοποίησε για τους κινδύνους που εγκυμονεί η άναρχη είσοδος μεταναστών από τον Νότο. Κάνοντας λόγο για «εισβολή», ζήτησε άμεση, αποφασιστική δράση από την Πολιτεία.
«Οι κυβερνήσεις οφείλουν να προστατεύσουν τη χώρα. Όταν υπάρχει μια μαζική είσοδος από τον Νότο, η οποία μπορεί να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, οφείλεις να διασφαλίσεις την εδαφική ακεραιότητα και τη σταθερότητα της χώρας», σημείωσε.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην Κρήτη, την οποία χαρακτήρισε «αδιαπραγμάτευτη» ελληνική επικράτεια: «Η Κρήτη είναι Ελλάδα. Και η Ελλάδα πρέπει να προστατεύεται. Δεν μπορεί να υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού όταν η χώρα βρίσκεται υπό πίεση».