Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
More

    Μέτρια κατανάλωση αλκοόλ: Αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου; – Τι αποκάλυψε νέα έρευνα

    Μέτρια κατανάλωση αλκοόλ: Αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου; – Τι αποκάλυψε νέα έρευνα

    Όλο και περισσότερες μελέτες φέρνουν στο φως τις επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ, ακόμη και σε μέτριες ποσότητες, στην υγεία. Μια νέα επιστημονική μελέτη διαπίστωσε τώρα ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ δεν φαίνεται να προσφέρει κανένα όφελος στους ηλικιωμένους και αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου που σχετίζεται με μια σειρά ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.

    Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο JAMA Network Open, βασίζονται σε δεδομένα υγείας από περισσότερους από 135.000 ενήλικες ηλικίας 60 ετών και άνω στο Ηνωμένο Βασίλειο με παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την υγεία ή κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες. Σε μια αρχική συνέντευξη, οι συμμετέχοντες απάντησαν σε λεπτομερείς ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση αλκοόλ μεταξύ 2006 και 2010.

    Πώς επηρεάζει η κατανάλωση αλκοόλ την υγεία;

    Χρησιμοποιώντας δεδομένα της UK Biobank, οι ερευνητές εντόπισαν αυξημένη θνησιμότητα λόγω καρκίνου και συνολικής θνησιμότητας λόγω κατανάλωσης αλκοόλ μεταξύ ατόμων χαμηλού, μεσαίου και υψηλού κινδύνου. Δεν βρέθηκε καμία συσχέτιση για τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ χωρίς κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες κινδύνου ή παράγοντες που σχετίζονται με την υγεία.

    Ωστόσο, η κατανάλωση αλκοόλ χαμηλού κινδύνου εξακολουθούσε να συνδέεται με υψηλότερη θνησιμότητα από καρκίνο και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ συνέχισε να συνδέεται με υψηλότερη πιθανότητα θανάτου από καρκίνο και άλλες αιτίες.

    Οι ερευνητές όρισαν ως μέτρια κατανάλωση 20-40 γραμμάρια την ημέρα για τους άνδρες και 10-20 γραμμάρια την ημέρα για τις γυναίκες. Το εύρος αυτό υπερβαίνει τα συνιστώμενα σήμερα όρια για τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ.

    Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο χαμηλότερος κίνδυνος θνησιμότητας που σχετίζεται με το αλκοόλ εντοπίστηκε σε άτομα που έπιναν λιγότερα από 10 γραμμάρια την ημέρα (λιγότερο από την τυπική ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνεται), και αυτό ήταν πιο έντονο σε άτομα με υψηλότερο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο.

    Τελικά, η κατανάλωση αλκοόλ βλάπτει και σε μικρές ποσότητες;

    Ενώ οι γνώσεις σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ αυξάνονται, πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται αν πρέπει να απέχουν εντελώς από την κατανάλωση αλκοόλ.

    Το 2023, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι το αλκοόλ σε οποιαδήποτε ποσότητα δεν θεωρείται ασφαλές. Οι εμπειρογνώμονες προτρέπουν επίσης σε προσοχή, με νέα στοιχεία ότι η κατανάλωση σύμφωνα με τις τρέχουσες συστάσεις αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων, όπως αναγνωρίζεται στις τρέχουσες διατροφικές συστάσεις των ΗΠΑ.

    Ωστόσο, οι ερευνητές της παρούσας μελέτης προτείνουν ότι η κατανάλωση ενός μόνο ποτού με το γεύμα μπορεί να μειώσει τον σχετικό κίνδυνο θανάτου. Ωστόσο, οι ερευνητές συνιστούν ότι το αλκοόλ πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο και τονίζουν ότι δεν πρέπει να καταναλώνεται σε καθημερινή βάση.

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ