X
Παρασκευή, 2 Μαΐου, 2025
More

    ΜΙΔΑ: Νέο φακέλωμα σε πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τα ακίνητα

    ΜΙΔΑ: Νέο φακέλωμα σε πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τα ακίνητα

    Για να στήσει το ΜΙΔΑ η ΑΑΔΕ οι πολίτες θα πρέπει να προχωρήσουν σε νέες δηλώσεις στην πλατφόρμα.

    Σε νέα ηλεκτρονική και όχι μόνο γραφειοκρατία ετοιμάζεται να βάλει τους ιδιοκτήτες ακινήτων η κυβέρνηση. Όσοι έχουν ακίνητα στην ιδιοκτησία τους θα πρεπει να δηλώσουν στοιχεία που είναι ήδη δηλωμένα στο E9, στο Κτηματολόγιο, στο Ε2 και στα ηλεκτρονικά μισθωτήρια της ΑΑΔΕ στη νέα πλατφόρμα που έχει το όνομα του «ΜΙΔΑ».


    Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται και από τις αρχές του 2026 προχωράει στη δημιουργία του Μητρώου Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (ΜΙΔΑ)– μιας ψηφιακής πλατφόρμας που υπόσχεται να εξαλείψει τις ασυμφωνίες που επικρατούν σήμερα μεταξύ Κτηματολογίου, Ε9, συμβολαίων και λογαριασμών κοινής ωφέλειας. Το έργο, με τίτλο «Ενιαίο Μητρώο Ακινήτων – E registries», εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης με συνολική δημόσια δαπάνη 8,285 εκατ. ευρώ.

    Το Μητρώο φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα πλήρες ψηφιακό προφίλ για κάθε ακίνητο στη χώρα, ενσωματώνοντας δεδομένα από το Κτηματολόγιο, την ΑΑΔΕ, τον ΔΕΔΔΗΕ, τις πολεοδομίες, τα υποθηκοφυλακεία, τις ασφαλιστικές εταιρείες και άλλους φορείς. Σε πρώτη φάση, διακηρυσσόταν πως δεν θα απαιτείτο ενεργή εμπλοκή των πολιτών, καθώς η διαλειτουργικότητα μεταξύ των κρατικών βάσεων δεδομένων θα διασφάλιζε την αυτόματη ενημέρωση των στοιχείων. Ωστόσο, νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως η διαδικασία θα απαιτήσει την ενεργή συμμετοχή των ιδιοκτητών, οι οποίοι θα υποχρεωθούν να καταχωρίσουν πλήρως και με ακρίβεια όλα τα χαρακτηριστικά της ακίνητης περιουσίας τους.

    Κάθε ιδιοκτήτης θα πρέπει να δηλώσει, μέσω ειδικής πλατφόρμας, αναλυτικά στοιχεία για όλα τα ακίνητά του – από την κύρια και τη δευτερεύουσα κατοικία μέχρι εξοχικά, αγροτεμάχια και επαγγελματικούς χώρους. Στον ψηφιακό φάκελο κάθε ακινήτου θα αποτυπώνονται η χρήση, η επιφάνεια, η θέση, η ηλεκτροδότηση, η παροχή ύδρευσης, η ύπαρξη ή μη μισθωτή σχέσης, ακόμη και εκκρεμείς δικαστικές διαφορές.


    Ο φάκελος θα περιλαμβάνει ΚΑΕΚ, ΑΤΑΚ, αριθμούς παροχής, πολεοδομικά δεδομένα και πληροφορίες από ασφαλιστήρια συμβόλαια, καθώς και στοιχεία εκμετάλλευσης, όπως ενεργειακές και τηλεπικοινωνιακές υποδομές ή αγροτικές επιδοτήσεις.

    Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην καταγραφή των κενών κατοικιών, οι οποίες για πρώτη φορά θα αποτυπωθούν επίσημα, δίνοντας στο κράτος μια πιο ακριβή εικόνα της διαθεσιμότητας ακινήτων στην αγορά.

    Παράλληλα, οι ενοικιαστές θα καλούνται να επιβεβαιώσουν ηλεκτρονικά τα στοιχεία που έχουν δηλώσει οι ιδιοκτήτες τους, ενώ σε περίπτωση απόκλισης θα μπορούν να τα καταγγείλουν. Έτσι, όλα τα εισοδήματα από μισθώσεις θα διασταυρώνονται αυτόματα και θα εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στη φορολογική δήλωση, περιορίζοντας δραστικά τη δυνατότητα απόκρυψης εισοδημάτων.


    Η ΑΑΔΕ φιλοδοξεί με τον τρόπο αυτό να αποκτήσει πλήρη και αξιόπιστη εικόνα της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας στη χώρα, εξαλείφοντας τα μέχρι σήμερα πολλαπλά και συχνά αντικρουόμενα μητρώα.

    Πηγή

    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    spot_img

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ