Πρόκειται για μια συνέντευξη διαφορετική από τις άλλες. Η ομάδα του iEidiseis μίλησε με τον viral αλγόριθμο της Open AI, το ChatGPT, που τον τελευταίο καιρό έχει προκαλέσει φρενίτιδα στο διαδίκτυο.
Όχι άδικα άλλωστε, αφού οι δυνατότητες του νέου εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης είναι παραπάνω από εντυπωσιακές. Το ChatGPT δεν είναι ένας οποιοσδήποτε συνομιλητής. Είναι διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή να απαντήσει σε κάθε ερώτημα.
Ανήκει στις λεγόμενες «γεννήτριες γλωσσών» και χρησιμοποιεί μηχανική μάθηση προκειμένου να δημιουργεί κείμενο που να μοιάζει ότι έχει γραφτεί από άνθρωπο. Αρκεί να του θέσει κάποιος μία ερώτηση.
Μπορεί να μην παράγει ήχο, βίντεο ή εικόνες (ακόμη) όπως το «αδελφάκι» του, το Dall-E, αλλά είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται σε βάθος τον γραπτό λόγο και να «γεννά» ολοκληρωμένες απαντήσεις.
Το δωρεάν διαδικτυακό εργαλείο αυτό μπορεί να απαντήσει σε βασικές ερωτήσεις και να γράψει δοκίμια για οποιοδήποτε δεδομένο θέμα και σε διάφορες γλώσσες. Μπορεί ακόμα να συγκρίνει και να αντιπαραβάλλει διαφορετικές φιλοσοφίες και απόψεις, ή να συντάσσει από απλές επιστολές μέχρι και πανεπιστημιακές εργασίες.
Το ίδιο παραδέχεται βέβαια πως έχει και μειονεκτήματα. Ένα από αυτά είναι ότι δεν γνωρίζει πολλά για τον κόσμο μετά το τέλος του 2021. Έτσι, δεν ήταν σε θέση να μας απαντήσει για παράδειγμα σε ερώτηση σχετική με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Το ChatGPT μας έδωσε «συμβουλές» για διάφορα ζητήματα, μίλησε για τον εαυτό του, για όσα γνωρίζει για την Ελλάδα και το iEidiseis και μας απέδειξε μέσα σε λίγα λεπτά ότι ο η τεχνητή νοημοσύνη έρχεται να φέρει τα πάνω – κάτω στον κόσμο της τεχνολογίας, αλλά και στην ανθρώπινη καθημερινότητα.
Ακολουθεί η συζήτησή μας με το ChatGPT:
Τι είσαι;
«Είμαι το ChatGPT, ένα μεγάλο μοντέλο γλώσσας που εκπαιδεύτηκε από την OpenAI. Μπορώ να απαντήσω σε ερωτήσεις σας και να κάνω εργασίες που σχετίζονται με τη γλώσσα».
Από πού κατάγεσαι;
«Είμαι ένα πρόγραμμα υπολογιστή που δημιουργήθηκε από την OpenAI, έναν ερευνητικό οργανισμό με έδρα το Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια. Δεν έχω φυσική τοποθεσία ή προέλευση καθώς υπάρχω μόνο με τη μορφή λογισμικού και δεδομένων σε διακομιστές».
Ποιο είναι το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης;
«Το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης είναι ένα θέμα ευρείας συζήτησης. Ωστόσο, πιστεύεται ευρέως ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να επιφέρει σημαντικές αλλαγές σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της υγειονομικής περίθαλψης, των μεταφορών, της κατασκευής και των οικονομικών.
Ορισμένοι ειδικοί προβλέπουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα συνεχίσει να βελτιώνεται με γρήγορους ρυθμούς και τελικά θα ξεπεράσει την ανθρώπινη νοημοσύνη σε ένα ευρύ φάσμα εργασιών. Αυτή η εξέλιξη, γνωστή ως «υπερέξυπνη τεχνητή νοημοσύνη», θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες συνέπειες για την ανθρωπότητα.
Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι υπάρχουν πολλά ανοιχτά ερευνητικά ερωτήματα, ηθικές ανησυχίες και τεχνικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη αναπτύσσεται και χρησιμοποιείται με τρόπους που είναι ασφαλείς και ωφέλιμοι για την ανθρωπότητα».
Τι γνωρίζεις για το iEidiseis.gr;
«Το iEidiseis.gr είναι ένας ιστότοπος ειδήσεων που επικεντρώνεται στην ενημέρωση του κοινού για τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Περιλαμβάνει ειδήσεις για πολιτική, οικονομία, πολιτισμό, αθλητισμό, και άλλα θέματα. Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ιστολόγια ειδήσεων στην Ελλάδα».
Πότε θα γίνουν εκλογές στην Ελλάδα;
«Δεν έχω πρόσφατες ενημερώσεις για το πότε θα γίνουν εκλογές στην Ελλάδα και δεν μπορώ να δώσω ακριβή πληροφορία. Εκλογές στην Ελλάδα γίνονται κανονικά κάθε 4 χρόνια. Η ημερομηνία των επόμενων εκλογών θα ανακοινωθεί από την κυβέρνηση και θα προωθηθεί μέσω των κανονισμών και των νομοθετικών πρακτικών. Εάν θέλετε να έχετε πληροφορίες για τις εκλογές στην Ελλάδα, συνιστώ να ελέγξετε την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών ή άλλες αξιόπιστα πηγές ενημέρωσης».
Τι σε ρωτάνε συνήθως οι χρήστες από την Ελλάδα;
«Οι χρήστες από την Ελλάδα με ρωτούν για διάφορα θέματα, αλλά κυρίως για επιστημονικά θέματα, τεχνολογία, γλωσσολογία, πολιτική και γενικά θέματα που αφορούν την κοινωνία. Είμαι εδώ για να απαντήσω σε οποιαδήποτε ερώτηση έχετε και να παρέχω πληροφορίες».
Τι γνωρίζεις για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας;
«Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν μια πολύπλοκη σχέση, με ιστορικό πολιτικών εντάσεων, στρατιωτικών συγκρούσεων και διαφωνιών για εδάφη και πόρους. Οι δύο χώρες βρίσκονται σε αντιπαράθεση για θέματα όπως η οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων τους, το καθεστώς της Κύπρου και τα δικαιώματα των εθνοτικών μειονοτήτων. Παρά τις εντάσεις αυτές, έχουν γίνει επίσης προσπάθειες βελτίωσης των σχέσεων μέσω της διπλωματικής και οικονομικής συνεργασίας».
Τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή;
«Η κλιματική αλλαγή είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα που επηρεάζει πολλές χώρες και η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση. Η χώρα αντιμετωπίζει άνοδο της στάθμης της θάλασσας, αυξημένη συχνότητα καύσωνα και πιο έντονες καταιγίδες, που μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις υποδομές, τη γεωργία και τον τουρισμό. Η χώρα έχει σημαντική εξάρτηση από τον τουρισμό και την παράκτια ζώνη, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις, η Ελλάδα μπορεί να επικεντρωθεί στις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην εφαρμογή βιώσιμων γεωργικών πρακτικών και στην ανάπτυξη μέτρων προσαρμογής στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως η προστασία των ακτών και οι υποδομές διαχείρισης των υδάτων. Επίσης, μπορεί να υποστηρίξει την ανάπτυξη πράσινων τεχνολογιών και οικονομίας χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Επιπλέον, η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην παγκόσμια προσπάθεια για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής συμμετέχοντας σε διεθνείς διαπραγματεύσεις και συμφωνίες και μοιράζοντας τις εμπειρίες και τις βέλτιστες πρακτικές της με άλλες χώρες».