«Πάγωσαν» οι εργασίες κατασκευής του ξενοδοχείου στο Σαρακήνικο της Μήλου, μετά τις αντιδράσεις των κατοίκων, ωστόσο, σήμερα το πρωί αναρτήθηκε νέα οικοδομική άδεια, για άλλο ξενοδοχείο, στο ίδιο σημείο.
Την ώρα που το Υπουργείο Ενέργειας βάζει μπλόκο για το ξενοδοχείο «έκτρωμα» και ζητά από την Ανεξάρτητη Αρχή Διαφάνειας να ελέγξει, πώς στον συγκεκριμένο επιχειρηματία, εκδόθηκαν συνολικά επτά άδειες από διαφορετικές αρμόδιες υπηρεσίες, σήμερα το πρωί, στη «Διαύγεια», εκδόθηκε οικοδομική άδεια για την ανέγερση άλλου ξενοδοχείου, επάνω στο Σαρακήνικο.
Η εικόνα από ψηλά, δείχνει την αλλοίωση στα μοναδικά ηφαιστειογενή πετρώματα της Μήλου.
Πάνω σε αυτά, ήταν να χτιστεί το ξενοδοχείο που αποτυπώνεται στην παρακάτω φωτογραφία.
Όπως φαίνεται και στο έγγραφο που εκδόθηκε μόλις πριν από 3 ημέρες, στις 2 Φεβρουαρίου, για τουριστικό ακίνητο με πισίνες επάνω στο Σαρακήνικο, λίγο πιο κάτω από το πρώτο πεντάστερο. ξενοδοχείο.
Ο Μιχάλης Κυρίτσης, κάτοικος του νησιού μιλώντας στον ΑΝΤ1 ανέφερε: «Δεν υπάρχει σωτηρία. Μέχρι πέρυσι είχαμε 2 πεντάστερα ξενοδοχεία. Ξαφνικά μαθαίνουμε ότι αυτή τη στιγμή στο νησί έχουν βγει πάνω από 15 άδειες πεντάστερων». Ο εν λόγω κάτοικος ήταν ο πρώτος που εντόπισε το εργοτάξιο επάνω στα βράχια του Σαρακήνικου και ειδοποίησε κατοίκους και τοπικές αρχές.
Ο δήμαρχος της Μήλου, κ. Μ. Μικέλης, δήλωσε: «Δεν υπήρξε νομοθεσία ή δεν έγινε ολική έγκριση της μελέτης αυτής γιατί δεν εγκρίθηκε συνολικά το ΣΟΑΠ. Αυτό ήταν ένα μέρος του ΣΟΑΠ που προέβλεπε να προστατευθεί αυτή η περιοχή. Όλα αυτά οι επενδυτές τα γνώριζαν. Έτρεξαν να βγάλουν άδειες για να μην υπάρχει κίνδυνος έγκρισης του χωροταξικού σχεδιασμού».
Νομοθετικό κενό
Όπως καταγγέλλει η Δημοτική Αρχή του νησιού, το Υπουργείο Ενέργειας παρέπεμψε να θεσπίσει για το μέλλον πρόταση του Δήμου, ώστε να προστατευθούν συγκεκριμένες περιοχές της Μήλου, όπως είναι το Σαρακήνικο. Περιοχές, δηλαδή, που δεν είναι ενταγμένες σε πλαίσιο προστασίας ή δεν υπάρχει ξεκάθαρος νόμος που να τις προστατεύει. Αυτό, δημιούργησε νομοθετικό κενό, πάνω στο οποίο πάτησαν επιχειρηματίες και κατάφεραν να πάρουν προεγκρίσεις ανέγερσης, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1.
Ο δήμαρχος του νησιού ανέφερε: «Στη Μήλο αυτή τη στιγμή γίνεται μια τεράστια αλλοίωση. Η Αχιβαδολίμνη έγινε περιοχή Natura 2000. Έχουν πάρει προέγκριση για αυτό».
Δείτε τις αποκαλυπτικές φωτογραφίες του ΑΝΤ1 από την περιοχή της Αχιβαδολίμνης, που προστατεύεται από καθεστώς Natura.
Όταν μπήκαν οι μπουλντόζες και έσκαψαν την σπάνιας ομορφιάς παραλία, βρήκαν αρχαία κτίσματα. Ο Δήμος και οι κάτοικοι ήδη έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας για να ακυρώσουν τις προεγκρίσεις.