Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου, 2025
More

    Μίμης Δομάζος: Ο «στρατηγός» των ελληνικών γηπέδων που έγραψε ιστορία – Από τις αλάνες στον τελικό του Γουέμπλεϊ

    Ο Μίμης Δομάζος, ένας από τους πιο εμβληματικούς Έλληνες ποδοσφαιριστές, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 83 ετών και πίσω του μια σπουδαία κληρονομιά που σημάδεψε το ελληνικό ποδόσφαιρο. Με περισσότερες από 500 συμμετοχές στο πρωτάθλημα και μια καριέρα γεμάτη διακρίσεις και επιτυχίες, το όνομά του και το προσωνύμιό του, «στρατηγός», θα μείνουν για πάντα χαραγμένα στην ιστορία του αθλήματος.

    Ο Μίμης Δομάζος, γεννημένος στις 22 Ιανουαρίου 1942 στην Αθήνα, υπήρξε επιθετικός μέσος και θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες ποδοσφαιριστές. Το 2003 αναγνωρίστηκε ως ο δεύτερος καλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής από την ΕΠΟ, στο πλαίσιο του εορτασμού των 50 χρόνων της ΟΥΕΦΑ, ενώ το 2021 η Διεθνής Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου (IFFHS) τον συμπεριέλαβε στην κορυφαία ενδεκάδα όλων των εποχών του ελληνικού ποδοσφαίρου.

    Η συμβολή του Μίμη Δομάζου στο ελληνικό ποδόσφαιρο ήταν τεράστια. Το 2004, ήταν ένας από τους τελευταίους λαμπαδηδρόμους στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

    Μίμης Δομάζος: Ο «στρατηγός» των ελληνικών γηπέδων που έγραψε ιστορία – Από τις αλάνες στον τελικό του Γουέμπλεϊ
    Φωτογραφία αρχείου: Intime

    Στις αλάνες με μια μπάλα στα πόδια

    Ο Δομάζος ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο σε μικρές αλάνες κοντά στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, ενώ μόλις στα 13 του χρόνια εντάχθηκε στην Άμυνα Αμπελοκήπων, δηλώνοντας ψεύτικη ηλικία για να αγωνιστεί.

    Με καταγωγή από τη Σάμο και τη Μικρά Ασία, σύντομα τράβηξε την προσοχή του Παναθηναϊκού, όπου πραγματοποίησε την ανεπίσημη πρεμιέρα του το 1958 σε φιλικό αγώνα.

    Μίμης Δομάζος: Ο «στρατηγός» των ελληνικών γηπέδων που έγραψε ιστορία – Από τις αλάνες στον τελικό του Γουέμπλεϊ
    Φωτογραφία αρχείου: Intime

    Η λαμπρή πορεία στον Παναθηναϊκό

    Το 1959, σε ηλικία μόλις 17 ετών, ο Δομάζος υπέγραψε στον Παναθηναϊκό, όπου σημείωσε μια αξιοθαύμαστη καριέρα. Με τον αριθμό «10» στη φανέλα, αγωνίστηκε σε 502 αγώνες πρωταθλήματος, κατακτώντας συνολικά 13 τίτλους και κρατώντας το περιβραχιόνιο του αρχηγού για περίπου 15 χρόνια.

    Μίμης Δομάζος: Ο «στρατηγός» των ελληνικών γηπέδων που έγραψε ιστορία – Από τις αλάνες στον τελικό του Γουέμπλεϊ
    Φωτογραφία αρχείου: Intime

    Η κορυφαία του στιγμή ήταν η συμμετοχή στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971, στο Γουέμπλεϊ, απέναντι στον θρυλικό Άγιαξ.

    «20 ελληνόπουλα που δεν ήταν επαγγελματίες, μάγεψαν με την πορεία τους ολόκληρη την Ευρώπη», είχε πει το 2023 ο Μίμης Δομάζος, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου – λευκώματος «Μίμης Δομάζος: Μυστικά και… άλλες αποκαλύψεις».

    Την ίδια χρονιά, ψηφίστηκε ως ο 10ος καλύτερος παίκτης στην Ευρώπη.

    Το πέρασμά του από την ΑΕΚ

    Τη διετία 1978-1980, ο Δομάζος αγωνίστηκε στην ΑΕΚ, προσθέτοντας ένα ακόμα πρωτάθλημα στη συλλογή του. Ωστόσο, το 1980 επέστρεψε στον Παναθηναϊκό, κλείνοντας την καριέρα του στην ομάδα με την οποία έγραψε ιστορία.

    Μίμης Δομάζος Θωμάς Μαύρος
    Ο Μίμης Δομάζος και ο Θωμάς Μαύρος

    Ο Δομάζος φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας 50 φορές

    Ο Δομάζος φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας 50 φορές, πετυχαίνοντας 4 γκολ. Ήταν αρχηγός για αρκετά χρόνια, ενώ παραμένει ο μεγαλύτερος σε ηλικία σκόρερ στην ιστορία της Εθνικής, έχοντας σκοράρει σε ηλικία σχεδόν 39 ετών σε φιλικό αγώνα το 1980.

    Δομάζος
    Φωτογραφία αρχείου: Intime

    Την εποχή εκείνη, κατείχε τη δεύτερη θέση σε συμμετοχές στην ιστορία της Εθνικής, πίσω από τον Μίμη Παπαϊωάννου.

    Μίμης Δομάζος: Ο «στρατηγός» των ελληνικών γηπέδων που έγραψε ιστορία – Από τις αλάνες στον τελικό του Γουέμπλεϊ
    Φωτογραφία: Intime

    Στατιστικά

    1959-1978: Παναθηναϊκός – Συμμετοχές 490 | Γκολ 134
    1978-1979: ΑΕΚ – Συμμετοχές 34 | Γκολ 5
    1980: Παναθηναϊκός – Συμμετοχές 12 | Γκολ 0
    1959-1980: Εθνική Ομάδα – Συμμετοχές 50 | Γκολ 4
    Συνολικά: Συμμετοχές 586 | Γκολ 143

    Η προσωπική του ζωή

    Ο Μίμης Δομάζος ήταν παντρεμένος με την Αργυρώ (Ηώ) Θεοδώρου, με κουμπάρους τον Γιάννη Πάριο και τη Ντίνα Πάριου, καθώς και τον καπετάνιο Φίλιππα Αξιώτη.

    Μαζί απέκτησαν μία κόρη, τη Θεόπη (Πόπη) Δομάζου, δημοσιογράφος και εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος Αθηναίων από το 2019, Πρόεδρος της ΔΑΕΜ και του ραδιοφωνικού σταθμού Αθήνα 98.4.

    Από το 1967 έως το 1979, ο Μίμης Δομάζος ήταν παντρεμένος με την τραγουδίστρια Βίκυ Μοσχολιού, και κουμπάρο τον στρατιωτικό Ιωάννη Λαδά. Μαζί απέκτησαν δύο κόρες, τη Ράνια (Ουρανία) το 1967 και την Ευαγγελία το 1968.

    Δομάζος: Πάντα ήξερα ότι ήμουν καλός στο ποδόσφαιρο

    Σε συνέντευξή του τον Μάρτιο του 2024 στην ΕΡΤ είχε μιλήσει για την πορεία του. «Πάντα ήξερα ότι ήμουν καλός στο ποδόσφαιρο».

    «Ξεκίνησα να παίζω μπάλα από τον δρόμο αλλά είχα το ταλέντο. Δεν με έμαθε κανείς μπάλα, μόνος μου έμαθα. Το γήπεδο τότε δεν είχε χόρτο. Ήμουν τυχερός γιατί γεννήθηκα στους Αμπελοκήπους κι όταν χώρισε η μάνα μου με τον πατέρα μου 10 χρονών, γύρισα δίπλα στον Παναθηναϊκό. Έμενα η μητέρα μου στην αδερφή της. Ο πατέρας μου δεν ήθελε να παίξω μπάλα. Κι έτσι έγινα ποδοσφαιριστής αν καθόμουν και δεν χώριζαν οι γονείς μου πιστεύω δεν θα γινόμουν» περιέγραψε.

    Στη συνέχεια ο Μίμης Δομάζος είχε αποκαλύψει: «Ο χωρισμός εμένα μου έκανε καλό. Ο πατέρας μου ήταν πολύ σκληρός δεν ήθελε να παίζω μπάλα, αλλά και η μητέρα μου το ίδιο. Να φανταστείτε όταν γυρίσαμε και χώρισαν και πήγα στην Άμυνα Αμπελοκήπων δεν ήθελε η μητέρα μου και για να με βάλουν να παίξω, επειδή τότε ήμουν 15 χρονών, με έγραψαν 16 στο δελτίο. Ο πατέρας μου ήρθε να με δει όταν έγινα ο Δομάζος. Δεν είχαμε επαφή. Ο πατέρας μου είναι από την Σάμο, αλλά επειδή χώρισε και παντρεύτηκε στην Καρδίτσα, πήγε εκεί. Έχω και δυο αδέλφια»

    «Δεν ήμουν καλός μαθητής. Να φανταστείτε ότι όταν υπέγραψα στον Παναθηναϊκό πήγαινα σχολείο κι έμεινα στα δυο μαθήματα τότε κι έφυγα. Θυμάμαι ένας διευθυντής τον τελευταίο χρόνο φώναξε την μάνα μου και της είπε πάρ’τον από δω δεν διαβάζει δεν κάνει τίποτα, θα γίνει λούστρος. Μετά από κανένα τρίμηνο τετράμηνο η σχολή μου έπρεπε να παίξει με μια άλλη σχολή και μου λέει έλα να παίξεις, να γράψεις και να σου δώσω και το δίπλωμα. Του λέω αφού δεν ξέρω τίποτα και μου λέει θα στα γράψουμε εμείς. Δεν πήγα γιατί είμαι σκληρός. Η μητέρα μου δούλευε στο μαιευτήριο που γεννήθηκα τότε εγώ».

     

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ