Σε αυτό το κείμενο θα σας δώσουμε κάποιες συμβουλές, που θα σας κατευθύνουν για να κάνετε μία καλή επιλογή αλλαγής ρεύματος, εφόσον το έχετε αποφασίσει.
Όλοι οι πάροχοι ρεύματος έχουν κάτι καλό να δώσουν. Αν αφιερώσουμε χρόνο θα μπορέσουμε να δούμε, τα υπέρ και τα κατά που υπάρχουν σε κάποια από τα πακέτα ρεύματος, είτε για το σπίτι είτε για την επιχείρηση. Πέρα από τα σημεία που είναι φανερά και στις χρεώσεις, που λίγο πολύ όλοι καταλαβαίνουμε, υπάρχουνε και στα ψηλά γράμματα κάποια πράγματα που πρέπει να προσέξουμε, πριν κάνουμε οποιαδήποτε αλλαγή ρευματος στο συμβόλαιο μας.
Ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι που θέλουμε να αλλάξουμε ρεύμα και να πάμε σε άλλο πάροχο;
Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αναρωτηθούμε πριν πάρουμε οποιαδήποτε απόφαση. Το κάθε νοικοκυριό και η κάθε επιχείρηση έχουν τις δικές τους ανάγκες. Πάνω σε αυτές τις ανάγκες πρέπει να κινηθούμε και να αναζητήσουμε ένα καλύτερο συμβόλαιο, πιο οικονομικό και πιο προσιτό στην δική μας οικονομική ευχέρεια.
Με τις τιμές να έχουνε πάρει φωτιά τα τελευταία δύο χρόνια, οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκή Ένωσης προσπαθούν να μειώσουν με διαφορά τεχνάσματα την τιμή της ενέργειας, όπου αυτό είναι εφικτό προσφέροντας διάφορες επιδοτήσεις.
Οι παγκόσμιες εξελίξεις είναι αυτές που επηρεάζουν τις τιμές στα καύσιμα όπως και η μείωση του φυσικού αερίου, από την πλευρά της Ρωσίας προς την Ευρώπη. Μία κατάσταση που δεν πρόκειται να αλλάξει άμεσα και που θα επηρεάσει το ενεργειακό τοπίο περισσότερο αν δεν γίνουν συστηματικές και ριζοσπαστικές αλλαγές, στον ενεργειακό τομέα της Ευρώπης.
Είναι λοιπόν η κατάλληλη εποχή για να αλλάξει κάποιος ενεργειακό πάροχο και να ψάξει να βρει ένα καλύτερο τιμολόγιο;
Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι το συμβόλαιο που θα κλείσετε σήμερα όσο οικονομικό και να είναι, θα εξακολουθεί να είναι το ίδιο οικονομικό και τους επόμενους μήνες που θα έρθουν. Σίγουρα τα προνόμια που μπορεί να έχει κάποιος με την αλλαγή ρεύματος σε έναν καινούργιο πάροχο, μπορεί να είναι αρκετά και μερικά από αυτά θα τα εξετάσουμε παρακάτω.
Αυτό που θα πρέπει να κοιτάξουμε πρώτα, είναι ποιος πάροχος δίνει την πιο φθηνή κιλοβατώρα και το πιο οικονομικό πακέτο, που εξυπηρετεί τις δικές μας ανάγκες. Πέρα όμως από τις χρεώσεις αυτές που ανακοινώνονται κάθε 20 του μήνα και ισχύουν για τον επόμενο, σύμφωνα με την τρέχουσα νομοθεσία, θα πρέπει να κοιτάξουμε και άλλες χρεώσεις που επιβαρύνουν το τιμολόγιο του ρεύματος.
- Πρώτον θα πρέπει να γνωρίζουμε την ετήσια κατανάλωση που κάνουμε, είτε στο σπίτι μας είτε στην επιχείρησή μας σε κιλοβατώρες , κάτι που θα μας βοηθήσει να πάρουμε μία καλή προσφορά.
- Θα πρέπει να κάνουμε αίτηση σε πολλές εταιρείες και να πάρουμε όσο το δυνατό πιο πολλές προσφορές μπορούμε, τις οποίες θα πρέπει να αξιολογήσουμε ξεχωριστά.
- θα πρέπει να δούμε τις εκπτώσεις που δίνει κάθε εταιρεία και αν εμείς θα επωφεληθούμε από αυτές.
- Σε αρκετά σημεία υπάρχουν κρυφές χρεώσεις που πρέπει να τη δούμε και να τις λάβουμε υπόψη, μας για την τελική διαμόρφωση του λογαριασμού.
- Οι περισσότερες εταιρείες χρεώνουν και κάποιο πάγιο, που επίσης προστίθεται στον μηνιαίο λογαριασμό.
- Μπορούμε να ρωτήσουμε αν υπάρχουν κάποιες ρήτρες ή πρόστιμα που επιβάλλονται από τις εταιρείες, είτε για ληξιπρόθεσμες οφειλές, είτε για μεταφορά του λογαριασμού σε άλλη διεύθυνση.
- Η διακοπή του συμβολαίου νωρίτερα απο καποιο χρονικό όριο, για πολλές εταιρείες είναι απαγορευτικό και επιβάλλουν πρόστιμο.