Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2023
More

  Mισθοι στο Δημόσιο – Oι τρεις αυξήσεις που έρχονται, ποιους αφορούν

  Ξεπαγώνουν μετά από 14 χρόνια οι μισθοί στο Δημόσιο με την αναμόρφωση του Ενιαίου Μισθολογίου από την Πρωτοχρονιά του 2024. Επί της ουσίας πρόκειται για παρέμβαση που αφορά σε περίπου 600.000 υπαλλήλους και λειτουργούς του Δημοσίου και πέρα από το κόστος των 200 εκ ευρώ της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης, έχει υπολογισθεί ότι θα απαιτηθούν 500 εκ ευρώ για τις αλλαγές που δρομολογούνται.   Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξειδίκευσε μια από τις παραμέτρους των αλλαγών, η οποία έχει να κάνει με την αναπροσαρμογή του επιδόματος τέκνων:

  1 παιδί: 50 € => 70 €

  2 παιδιά: 70 € => 120 €

  3 παιδιά: 120 € => 170 €

  4 παιδιά: 170 € => 220 ευρώ

  Κάθε επιπλέον παιδί: 70 € => 120 €

  Ως «γενναία» χαρακτηρίζεται από αρμόδιες πηγές και η σχεδιαζόμενη αύξηση των εισαγωγικών μισθών, δηλαδή η ενίσχυση νεοδιόριστων, οι οποίοι ωφελήθηκαν ελάχιστα ως καθόλου από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

  Οι σημερινοί εισαγωγικοί μισθοί

  Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης: 780 ευρώ

  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης: 858 ευρώ

  Τεχνολογικής Εκπαίδευσης: 1.037 ευρώ

  Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης: 1.092 ευρώ

  Η πιο δύσκολη παρέμβαση, η οποία έχει ξεκινήσει από φέτος να εφαρμόζεται πιλοτικά, αφορά στην καθιέρωση συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής υπαλλήλων, για την επίτευξη συγκεκριμένων και προσυμφωνημένων στόχων. Σε πρώτη φάση, δικαίωμα για το μπόνους απέκτησαν υπάλληλοι που συνδέονται με την υλοποίηση των Ετήσιων Σχεδίων Δράσης, έως 6.000 εργαζόμενοι που εργάζονται για την υλοποίηση έργων για το NRRP «Greece 2.0», υπάλληλοι των Γενικών Διευθύνσεων Οικονομικών Υπηρεσιών των Υπουργείων και άλλων υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών.

  Το σύστημα αυτό, όπως περιγράφεται στο Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων, που υποβλήθηκε στις Βρυξέλλες μαζί με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, στοχεύει στη μεγιστοποίηση της απόδοσης των δημόσιων οργανισμών και ταυτόχρονα σκοπεύει να βελτιώσει τη διαδικασία αξιολόγησης της απόδοσης των εργαζομένων και τον καθορισμό στόχων, όπως για παράδειγμα έγινε με τους υπαλλήλους που επιφορτίστηκαν με την εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων.

  Αυτό το σύστημα κινήτρων απόδοσης δεν θα είναι οριζόντιο αλλά ούτε και «στεγανό». Είναι ενδεικτικό ότι προγραμματίζεται η αναβάθμιση και ο μετασχηματισμός των δεξιοτήτων (upskilling και reskilling) 250.000 δημοσίων υπαλλήλων, έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνονται περισσότεροι στη “δεξαμενή” αυτών των bonus.

  Πέρα από το νέο σύστημα με τα πριμ παραγωγικότητας, δρομολογούνται και αυξήσεις στα επιδόματα ευθύνης.

  Ειδικά μισθολόγια

  Από μηδενική βάση θα «χτιστούν» και τα αποκαλούμενα Ειδικά Μισθολόγια, για Ένστολους, Πανεπιστημιακούς, Δικαστικούς κλπ, κάτι που σημαίνει ότι οι υπηρεσίες του ΓΛΚ και των συναρμόδιων υπουργείων θα “χτενίσουν” κλιμάκια, μισθολογικές προσαυξήσεις και ειδικά επιδόματα.

  Ως προάγγελος του τι μέλλει γενέσθαι από τη νέα χρονιά στα Ειδικά Μισθολόγια, μπορεί να χαρακτηριστεί η παρέμβαση στους γιατρούς του ΕΣΥ. Ειδικότερα, από την 1η Ιανουαρίου “τρέχει” η αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των 20.000 γιατρών του Ε.Σ.Υ., με αύξηση του βασικού μισθού, του επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης και του επιδόματος θέσης ευθύνης. Η μεσοσταθμική αύξηση εκτιμάται στο 10% και το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 53 εκατ. ευρώ.

  Ενδεικτική είναι και η παρέμβαση με το νέο επίδομα επικίνδυνης- ανθυγιεινής εργασίας, που ξεκίνησε να καταβάλλεται σε Πυροσβέστες και άλλους υπαλλήλους του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με κόστος περίπου 10 εκ ευρώ το χρόνο. Το νέο επίδομα, που προστίθεται κάθε μήνα στις αποδοχές, δεν αφορά μόνο στους μόνιμους αλλά και στους δόκιμους πολιτικούς υπαλλήλους και στους υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου.

  Το επίδομα δεν είναι ενιαίο αλλά διαφοροποιείται ως εξής:  

  Κατηγορία πρώτη (Α’) 200 ευρώ

  Κατηγορία δεύτερη (Β’) 150 ευρώ

  Στην κατηγορία Α’, που παίρνει τα 200 ευρώ, περιλαμβάνονται οι υπάλληλοι που ανήκουν και υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα ως ακολούθως:

  Εποχικοί Υπάλληλοι του Πυροσβεστικού Σώματος με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου που προσλήφθηκαν με την ειδικότητα του Οδηγού πυροσβεστικών οχημάτων.

  Εποχικοί Υπάλληλοι του Πυροσβεστικού Σώματος με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου που προσλήφθηκαν με την ειδικότητα Εργάτη πυρόσβεσης Διάσωσης.

  Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης (Π.Π.Υ.) με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου ορισμένου χρόνου επί πενταετή θητεία που προσλήφθηκαν άνευ ειδικότητας και εκτελούν καθήκοντα οδηγού πυροσβεστικών οχημάτων.

  Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης (Π.Π.Υ.) με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου ορισμένου χρόνου επί πενταετή θητεία που προσλήφθηκαν άνευ ειδικότητας και εκτελούν καθήκοντα μαχίμου πυροσβέστη.

   

  Στην κατηγορία Β’, που παίρνει τα 150 ευρώ, περιλαμβάνεται το προσωπικό που ανήκει στο Πυροσβεστικό Σώμα και υπηρετεί στον κλάδο Υ.Ε. Προσωπικού Καθαριότητας Εσωτερικών Χώρων, ειδικότητα Υ.Ε. Προσωπικού Καθαριότητας Εσωτερικών Χώρων.

  Newsroom
  Newsroomhttp://refreshnews.gr/
  Ενημέρωση | Ψυχαγωγία | Στείλε μας το άρθρο σου στο [email protected]
  Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
  Ακούστε όλες τις νέες κυκλοφορίες αποκλειστικότητες και τις εκπομπής του Μελωδία 102.4
  spot_img

  Το Νο1 Ραδιόφωνο του Νομού Κοζάνης

  Άκου Δυνατά τις επιτυχίες του σήμερα στον Μελωδία 102.4.

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  Πρώτος ακόμα και στη «μέτρια» μέρα του ο Τεντόγλου

  Νικητής στο Diamond League του Παρισιού, με λίγα εκατοστά διαφορά από τον δεύτερο και τον τρίτο, αναδείχθηκε ο Μίλτος Τεντόγλου. Ο Έλληνας πρωταθλητής του μήκους (και κορυφαίος παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια στο αγώνισμα αυτό) είχε καλύτερο άλμα στα 8,13μ.,  με τον...

  Αντιγόνη Κουλουκάκου: Γιατί «έχασα» τον ρόλο σε τρία James Bond και σε ταινία του Γούντι Άλεν

  Η Αντιγόνη Κουλουκάκου σε συνέντευξη της μίλησε για την καριέρα της και τα πρώτα της βήματα ως ηθοποιός. Η ηθοποιός ήταν καλεσμένη στην εκπομπή «Στούντιο 4» αναφέρθηκε στις διακρίσεις που γίνονται εις βάρος των Ελλήνων καλλιτεχνών στον χώρο του κινηματογράφου,...

  Secret Invasion – “Special” Κλιπ

  No backup. Only Fury."Η νέα σειρά των Marvel Studios, 'Secret Invasion', λαμβάνει χώρα στο παρόν του MCU, όπου ο Nick Fury (Samuel L. Jackson) μαθαίνει ότι μια κρυφή εισβολή στην Γη από μια φατρία των Skrulls. Ο Fury συνεργάζεται...

  Έρπης ζωστήρας: Ποιές τροφές πρέπει να αποφεύγετε

  Υπάρχουν τροφές που βοηθούν (υποστηρίζοντας την ανοσολογική λειτουργία του σώματός σας) αλλά και άλλες που καλό θα ήταν να αποφεύγετε σε ό,τι αφορά στον έρπητα ζωστήρα. Η αποφυγή τροφών που βλάπτουν το ανοσοποιητικό σύστημα θα σας βοηθήσει να μειώσετε τη...

  Οίκος Fitch: Αμετάβλητη η αξιολόγηση για την Ελλάδα στο BB+

  Αμετάβλητη στο BB+ με σταθερό outlook άφησε τη βαθμολογία της για το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας ο οίκος αξιολόγησης Fitch. Μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική διατηρεί την Ελλάδα και η S&P η οποία στις 21 Απριλίου είχε αναβαθμίσει τις...

  Enjoy exclusive access to all of our content

  Get an online subscription and you can unlock any article you come across.