Για τα μέτρα τα οποία είναι στο τραπέζι όσον αφορά στους λογαριασμούς ρεύματος ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Τις τελευταίες 10 ημέρες είδαμε μια έξαρση των τιμών στη χονδρική αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος και αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Καθώς ανεβαίνει η τιμή της χονδρικής αυτό θα χτυπήσει τους λογαριασμούς τον Αύγουστο. Απόφαση της κυβέρνησης είναι να επιβάλλει ένα έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας για να ανακουφίσουμε τους πολίτες τον Αύγουστο» ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και τη Σία Κοσιώνη.

Το τέλος αυτό είναι ένας φόρος μια έκτακτη φορολόγηση των κερδών τους επόμενους δυο μήνες. Αύριο θα εξηγηθεί αναλυτικά.

«Εκτιμώ ότι αυτή η διαταραχή θα είναι προσωρινή και ένας μήνας ανακούφισης των τιμολογίων θα βοηθήσει. Και με τα διυλιστήρια που αποφασίσαμε να φορολογήσουμε ένα μεγάλο μέρος θα δοθεί στους χαμηλοσυνταξιούχους» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ο πληθωρισμός δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα»

Ερωτηθείς τι άλλο μπορεί να γίνει για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, είπε: «Ο πληθωρισμός δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα γι αυτό και η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια. Ο πληθωρισμός εκτιμώ ότι θα πέσει και άλλο και έτσι θα δούμε αποκλιμάκωση τιμών. Τα μέτρα δούλεψαν». Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι σίγουρος ότι υπάρχουν ζητήματα καρτελοποίησης στην αγορά και γι αυτό ενισχύεται η Επιτροπή Ανταγωνισμού. «Η πραγματική απάντηση στο πρόβλημα του πληθωρισμού είναι να στηρίζουμε το διαθέσιμο εισόδημα. Τον μισθό. Όσο αυξάνονται οι πραγματικοί μισθοί αυξάνεται το πραγματικό εισόδημα και το ίδιο με τους φόρους που μειώνονται. Ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί 28% από όταν ήρθαμε στην εξουσία» επισήμανε.

Το πρόβλημα, συνέχισε, είναι ότι ξεκινήσαμε από χαμηλή βάση. «Και ναι υπάρχει ευρωπαϊκή διάσταση στο πρόβλημα με πολυεθνικές να πωλούν πιο ακριβά τα προϊόντα τους στην Ελλάδα από ότι σε άλλες χώρες.

Όλες οι παρεμβάσεις μετριάζουν το πρόβλημα και μαγική λύση δεν υπάρχει» είπε.

«Δεν θα μειώσουμε τον ΦΠΑ – Τα χρήματα θα λείψουν από τις αυξήσεις σε μισθούς»

«Δεν θα μειώσουμε τον ΦΠΑ γιατί αυτό έχει προσωρινό όφελος. Θα είναι αναποτελεσματικό ως μέτρο και θα στερήσει έσοδα από τον προϋπολογισμό. Τα χρήματα από τον ΦΠΑ θα λείψουν από τις αυξήσεις σε μισθούς, από τις επενδύσεις» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για το αν θα υπάρξει πακέτο παροχών στη ΔΕΘ είπε «μάλλον θα απογοητεύσω νομίζοντας κάποιοι ότι θα λειτουργήσω ως πρώιμος Άγιος Βασίλης. Ωστόσο, θα προχωρήσουμε στην ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων αλλά και στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα».

Τι είπε για τη δολοφονική επίθεση στον Τραμπ και τη φραστική επίθεση Πολάκη στη Μαρία Συρεγγέλα

«Ήταν ένα πολύ άγριο συμβάν και δεν υπάρχει πολιτικός που να μην προβάλλει αυτή την απόπειρα δολοφονίας και στη δική του πραγματικότητα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κληθείς να σχολιάσει τη δολοφονική επίθεση εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ. «Η πολιτική βία δεν έχει χώρο στις δημοκρατίες. Η μεγάλη επιτυχία της δημοκρατίας είναι να επιλύει τις διαφορές ειρηνικά. Ο τοξικός λόγος σήμερα περισσεύει και οι διχαστικές γραμμές είναι όλο και πιο βαθιές. Όλοι πρέπει να πάρουν ένα μάθημα. Οι λογικές “ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν δεν έχουν θέση στη δημοκρατία”» τόνισε.

Κληθείς να σχολιάσει τη φραστική επίθεση του Παύλου Πολάκη στη Μαρία Συρεγγέλα, ο πρωθυπουργός είπε: «Η επισήμανσή μου είναι γενική και προφανώς υπάρχει τοξικότητα στην πατρίδα μας. Ήταν αδιανόητα όσα ειπώθηκαν από τον κ. Πολάκη και ο ίδιος δεν είχε καν τον θάρρος να ζητήσει συγγνώμη και ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει σα να μη συνέβη τίποτα».

Ο συμπεριφορές αυτές όταν εκπορεύονται από στελέχη της ΝΔ επιφέρουν κυρώσεις είπε αναφορικά με την περίπτωση Αυγενάκη. Όταν ο πολιτικός λόγος καταλήγει να είναι μια αντιδικία φωνασκούντων αυτό αφορά μόνο όσους είναι στα χαρακώματα της πολιτικής», είπε.

Για την υπόθεση Novartis είπε ότι η δικαιοσύνη είναι η μόνη που μπορεί να αφαιρέσει τις κουκούλες και πλέον υπάρχουν προφανή στοιχεία που της επιτρέπουν να κάνει κάτι τέτοιο. Τόνισε ότι «αυτό που έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ό,τι αθλιέστερο έχει γίνει στην πολιτική με 10 πολιτικά πρόσωπα να είναι κατηγορούμενοι σε μια υπόθεση στημένη από την αρχή έως το τέλος».