Κυριακή, 7 Ιουλίου, 2024
More

    Νέα αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από την S&P

    Νέα αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από την S&P

    Σε αναβάθμιση των αξιολογήσεων των ελληνικών τραπεζών προχώρησε την Πέμπτη η S&P, υπογραμμίζοντας ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αρχίζει να απολαμβάνει τα οφέλη της θετικής οικονομικής δυναμικής στην Ελλάδα.

    Συγκεκριμένα, η S&P αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Alpha Bank από BB- σε BB, διατηρώντας το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο στο B, ενώ το outlook παραμένει θετικό. Παράλληλα, η Eurobank είδε την αναβάθμιση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου της αναβαθμίζεται σε BB+ από BB, με το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο να διατηρείται στο B και το outlook να είναι επίσης θετικό. Ανάλογες αναβαθμίσεις σημειώθηκαν και για την Εθνική Τράπεζα, την Τράπεζα Πειραιώς και την Aegean Baltic Bank.


    Η S&P επισημαίνει ότι η εκκαθάριση των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της, με το τραπεζικό σύστημα να επωφελείται από την οικονομική ανάκαμψη. Η θετική πορεία της αγοράς έχει αμβλύνει τις ανησυχίες σχετικά με τα προφίλ χρηματοδότησης των τραπεζών, οι οποίες διατήρησαν χαμηλό κόστος χρηματοδότησης χάρη στη σταθερή καταθετική βάση και την πρόσβαση σε πιο προσιτή χρηματοδότηση από τις διεθνείς αγορές.

    Οι ελληνικές τράπεζες έχουν καταγράψει σημαντική πρόοδο στη βελτίωση της κερδοφορίας και της ανθεκτικότητας των επιχειρηματικών τους μοντέλων.

    Η βελτιωμένη ανθεκτικότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος επιβεβαιώνεται από τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων περιουσιακών στοιχείων το 2023, χωρίς σημαντικές νέες εισροές αθετημένων δανείων. Τρεις από τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας εμφανίζουν ήδη δείκτες μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) 3%-4% στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2024, με την S&P να αναμένει περαιτέρω βελτίωση μέχρι το 2026.


    Η συνεχόμενη θετική οικονομική δυναμική στην Ελλάδα υποστηρίζει τα βελτιωμένα προφίλ κινδύνου των τραπεζών, με την οικονομία να αναμένεται να αναπτυχθεί κατά μέσο όρο 2,4% την περίοδο 2024-2027, ξεπερνώντας πολλές χώρες της ευρωζώνης. Η ανάκαμψη της επενδυτικής δραστηριότητας, λόγω των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, και η επέκταση του προγράμματος Ηρακλής μέχρι το 2024 θα συνεχίσουν να στηρίζουν τη μεταφορά επισφαλών περιουσιακών στοιχείων από τους τραπεζικούς ισολογισμούς.




    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ