X
Δευτέρα, 30 Ιουνίου, 2025
More

    Νέα επαγγελματική δραστηριότητα με διαφορετικό ΚΑΔ θεμελιώνει δικαίωμα απαλλαγής από το τεκμήριο ελάχιστου εισοδήματος

    Νέα επαγγελματική δραστηριότητα με διαφορετικό ΚΑΔ θεμελιώνει δικαίωμα απαλλαγής από το τεκμήριο ελάχιστου εισοδήματος

    Η φορολογική νομοθεσία προβλέπει την επιβολή τεκμαρτού ελάχιστου εισοδήματος για επιτηδευματίες, επιτρέπει ωστόσο την απαλλαγή υπό προϋποθέσεις.

    Ανεξάρτητη επιχειρηματική αφετηρία συνιστά η έναρξη νέας επαγγελματικής δραστηριότητας όταν αυτή συνοδεύεται από διαφορετικό Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ), γεγονός που θεμελιώνει εκ νέου το δικαίωμα τριετούς απαλλαγής από το τεκμήριο ελάχιστου εισοδήματος. Η κρίσιμη αυτή ερμηνεία, που επιβεβαιώνεται από τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, αποτέλεσε το κεντρικό επιχείρημα ενδικοφανούς προσφυγής η οποία έγινε δεκτή από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών.


    Η προσφεύγουσα αμφισβήτησε την πράξη επιβολής τεκμαρτού φόρου εισοδήματος, υποστηρίζοντας ότι η νέα της δραστηριότητα δεν είχε συμπληρώσει την τριετή περίοδο από την έναρξή της και συνεπώς δεν είχε απολέσει το δικαίωμα απαλλαγής από το τεκμήριο. Αν και στο παρελθόν είχε ασκήσει διαφορετική επαγγελματική δραστηριότητα, η αλλαγή ΚΑΔ κατά τη νέα έναρξη θεωρήθηκε από τη ΔΕΔ ως στοιχείο που θεμελιώνει νέα, αυτοτελή επιχειρηματική δραστηριότητα.

    Η φορολογική νομοθεσία προβλέπει την επιβολή τεκμαρτού ελάχιστου εισοδήματος για επιτηδευματίες, επιτρέπει ωστόσο την απαλλαγή υπό προϋποθέσεις, μία εκ των οποίων είναι η έναρξη νέας δραστηριότητας. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει επανειλημμένως κρίνει ότι η διαφοροποίηση του ΚΑΔ αρκεί για να στοιχειοθετηθεί νέα επαγγελματική αφετηρία και κατά συνέπεια η δυνατότητα έναρξης νέας τριετούς απαλλαγής.

    Βάσει αυτών, η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών αποδέχθηκε την προσφυγή, αναγνωρίζοντας ότι η επιβολή του τεκμαρτού φόρου ήταν εσφαλμένη και επιβεβαιώνοντας το δικαίωμα της φορολογουμένης στην τριετή απαλλαγή λόγω νέας δραστηριότητας με διαφορετικό ΚΑΔ.


    Παραδείγματα

    -Επαγγελματίας είχε στο παρελθόν δραστηριότητα ως λογιστής, την οποία διέκοψε το 2020. Το 2023 ξεκίνησε νέα δραστηριότητα ως σύμβουλος επιχειρήσεων με διαφορετικό Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ). Αν και η φορολογική διοίκηση επέβαλε τεκμαρτό εισόδημα, η έναρξη νέας, αυτοτελούς δραστηριότητας με νέο ΚΑΔ εντός της τριετίας του 2023–2025 δικαιολογεί την απαλλαγή από το τεκμήριο.

    -Επαγγελματίας είχε δραστηριότητα ως ηλεκτρολόγος έως το 2019 και την επανεκκίνησε το 2024 με τον ίδιο ΚΑΔ. Παρότι υπήρξε διακοπή αρκετών ετών, η φύση της δραστηριότητας και ο ίδιος ΚΑΔ καθιστούν τη νέα έναρξη συνέχεια της παλιάς. Συνεπώς, δεν προβλέπεται νέα τριετής απαλλαγή από το τεκμήριο ελάχιστου εισοδήματος.


    -Επιτηδευματίας διατηρούσε δραστηριότητα εμπορίου ειδών δώρων και ξεκίνησε επιπλέον δραστηριότητα παροχής υπηρεσιών διακόσμησης εσωτερικών χώρων με διαφορετικό ΚΑΔ. Εφόσον η νέα δραστηριότητα δεν αποτελεί πλήρως αυτοτελή επιχειρηματική αφετηρία αλλά συμπληρωματική της αρχικής, δεν παρέχεται αυτόματη τριετής απαλλαγή. Απαιτείται εξέταση της αυτονομίας των δραστηριοτήτων.

    -Άτομο ξεκινά για πρώτη φορά επιχειρηματική δραστηριότητα το 2024 ως σχεδιαστής ιστοσελίδων. Καθώς δεν προηγήθηκε άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα, δικαιούται αυτομάτως απαλλαγή από το τεκμαρτό εισόδημα για τα έτη 2024, 2025 και 2026.

    Πηγή

    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    spot_img

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ