Ένας στους έξι ανθρώπους εμφανίζει συμπτώματα όταν σταματά τη λήψη αντικαταθλιπτικών – λιγότεροι από ό,τι πιστεύαν προηγουμένως οι επιστήμονες, σύμφωνα με ανασκόπηση προηγούμενων μελετών.
Οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματά τους θα βοηθήσουν στην ενημέρωση των γιατρών και των ασθενών «χωρίς να προκαλούν αδικαιολόγητη ανησυχία».
Η ανασκόπηση του Lancet Psychiatry εξέτασε δεδομένα από 79 μελέτες που αφορούσαν περισσότερους από 20.000 ασθενείς, σύμφωνα με στοιχεία από το BBC.
Πώς βοήθησε εικονικό φάρμακο
Ορισμένοι είχαν λάβει θεραπεία με αντικαταθλιπτικά και άλλοι με ένα εικονικό φάρμακο, γεγονός που βοήθησε τους ερευνητές να εκτιμήσουν την πραγματική επίδραση της απόσυρσης από τα φάρμακα.
Ορισμένοι άνθρωποι έχουν δυσάρεστα συμπτώματα όπως ζάλη, πονοκέφαλο, ναυτία και αϋπνία όταν σταματούν να παίρνουν αντικαταθλιπτικά, τα οποία, όπως λένε οι ερευνητές, μπορεί να προκαλέσουν σημαντική δυσφορία.
Προηγούμενες εκτιμήσεις έδειχναν ότι τα συμπτώματα διακοπής της λήψης αντικαταθλιπτικών (ADS) επηρεάζουν το 56% των ασθενών, με σχεδόν τις μισές περιπτώσεις να χαρακτηρίζονται ως σοβαρές.
Αλλά αυτή η ανασκόπηση, από τα Πανεπιστήμια του Βερολίνου και της Κολωνίας, εκτιμά:
- Ένας στους έξι ή επτά ασθενείς μπορεί να περιμένει συμπτώματα κατά τη διακοπή των αντικαταθλιπτικών
- Ένας στους 35 θα έχει σοβαρά συμπτώματα
Πώς πρέπει να τα σταματήσετε
Οι επίσημες οδηγίες για την υγεία είναι να μειώνεται η δόση των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων σταδιακά με την πάροδο του χρόνου, αντί να διακόπτεται ξαφνικά ή να παραλείπονται δόσεις, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συμπτώματα στέρησης.
Οι περισσότεροι άνθρωποι σταματούν τα αντικαταθλιπτικά με επιτυχία, προσθέτει η καθοδήγηση.
Άλλες έρευνες δείχνουν ότι η ADS διαρκεί μία έως δύο εβδομάδες.
Ποιοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο
Ο συγγραφέας της μελέτης καθηγητής Christopher Baethge, από το τμήμα ψυχιατρικής και ψυχοθεραπείας, στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας, δήλωσε ότι τα ευρήματα είναι «αρκετά ισχυρά».
Αλλά η χαμηλότερη εκτίμηση της ADS στην ανασκόπηση «δεν σημαίνει ότι όλα είναι στο μυαλό τους».
«Επιδείνωση του άγχους»
Διαπιστώθηκε ότι το 17% των ατόμων εμφάνισε συμπτώματα μετά τη διακοπή ενός εικονικού φαρμάκου ή ενός εικονικού φαρμάκου.
«Μια πιθανή εξήγηση είναι η μεγαλύτερη συνειδητοποίηση της επιδείνωσης του άγχους και της κατάθλιψης μετά τη διακοπή ενός φαινομενικά χρήσιμου φαρμάκου», δήλωσε ο καθηγητής Baethge.
Πολλά από τα 40 συμπτώματα που συνδέονται με τη διακοπή των αντικαταθλιπτικών μπορεί επίσης να οφείλονται σε άλλες παθήσεις.
«Δείχνει τη σημασία της σύγκρισης των αντικαταθλιπτικών με το εικονικό φάρμακο όταν μελετάται η διακοπή», δήλωσε ο καθηγητής Glyn Lewis, από το University College του Λονδίνου.
Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα αντικαταθλιπτικά στο Ηνωμένο Βασίλειο – η σιταλοπράμη, η σερτραλίνη και η φλουοξετίνη – είχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο ADS.
Αλλά η βενλαφαξίνη, η οποία χρησιμοποιείται επίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, είχε τον δεύτερο υψηλότερο.
«Υψηλός κίνδυνος»
Ο σύμβουλος ψυχίατρος και μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου Ψυχιάτρων Δρ Paul Keedwell δήλωσε ότι τα άτομα που σχεδιάζουν να διακόψουν τη φαρμακευτική τους αγωγή θα πρέπει πάντα να ζητούν ιατρική συμβουλή.
«Πρώτον, ανάλογα με το ιστορικό ψυχικής υγείας σας, μπορεί να υπάρχει υψηλός κίνδυνος υποτροπής της κατάθλιψής σας», είπε.
Μερικές φορές η υποτροπή της κατάθλιψης μπορεί να συγχέεται με τα συμπτώματα στέρησης.
«Δεύτερον, τα δυσάρεστα συμπτώματα στέρησης μπορούν σε μεγάλο βαθμό να αποφευχθούν με την κατάλληλη ιατρική παρακολούθηση. Είναι σημαντικό να πούμε ότι τα συμπτώματα στέρησης δεν είναι επικίνδυνα και ο κίνδυνος να τα εμφανίσετε σε κάποια μελλοντική ημερομηνία δεν θα πρέπει να αποτελεί λόγο άρνησης της αντικαταθλιπτικής θεραπείας. Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της θεραπείας θα πρέπει πάντα να συζητούνται με το γιατρό σας».
Περισσότεροι από οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι στην Αγγλία λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά, για κατάθλιψη, άγχος, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και άλλες καταστάσεις – ένα εκατομμύριο περισσότεροι από ό,τι πριν από πέντε χρόνια, σύμφωνα με το BBC.