Αυξητικά κινήθηκε το οικονομικό κλίμα στη χώρα τον Μάρτιο, τροχοπέδη όμως παραμένει ο πληθωρισμός που επηρεάζει τη καταναλωτική εμπιστοσύνη.
Αυξητικά κινήθηκε το οικονομικό κλίμα στη χώρα τον Μάρτιο, σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 107,7 μονάδες έναντι 106,9 τον Φεβρουάριο.
Η αύξηση αυτή αποδίδεται κυρίως στην ενδυνάμωση των προσδοκιών στον κλάδο της βιομηχανίας και των κατασκευών, παρά τη μικρή κάμψη που καταγράφεται στις υπηρεσίες, το λιανικό εμπόριο και την καταναλωτική εμπιστοσύνη.
Οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις για την παραγωγή στη βιομηχανία, σε συνδυασμό με τον περιορισμό της απαισιοδοξίας στις προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών στις ιδιωτικές κατασκευές, ενίσχυσαν θετικά τη συνολική εικόνα του δείκτη. Στον αντίποδα, οι καταναλωτές εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί τόσο για την προσωπική οικονομική τους κατάσταση όσο και για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται αρνητικά οι τομείς του λιανικού εμπορίου και των υπηρεσιών.
Αξιοσημείωτο παραμένει το γεγονός ότι τα μακροοικονομικά και δημοσιονομικά δεδομένα της οικονομίας εξακολουθούν να εμφανίζουν σταθερότητα, με τη μείωση της ανεργίας να λειτουργεί θετικά για το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Ωστόσο, η επιμονή του πληθωρισμού σε επίπεδα άνω του 2% συνεχίζει να λειτουργεί ως τροχοπέδη στην ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.
Η διεθνής συγκυρία εξακολουθεί να δημιουργεί αβεβαιότητες, με τον προστατευτισμό στο παγκόσμιο εμπόριο να προκαλεί ανησυχία για τις εξαγωγικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Πάντως, η ενδυνάμωση των ευρωπαϊκών επιχειρηματικών συνεργασιών σε στρατηγικούς τομείς ενδέχεται να λειτουργήσει ως αντιστάθμισμα, προσφέροντας νέα πεδία ευκαιριών για τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Ειδικότερα, στη βιομηχανία σημειώνεται μικρή ενίσχυση του αρνητικού ισοζυγίου για παραγγελίες και ζήτηση, με τα αποθέματα να εξασθενούν και τις θετικές προβλέψεις για την παραγωγή να παρουσιάζουν αισθητή βελτίωση. Στον τομέα των κατασκευών, καταγράφεται σαφής αποκλιμάκωση της απαισιοδοξίας για το πρόγραμμα εργασιών, ενώ οι προβλέψεις για την απασχόληση παραμένουν σταθερές. Στο λιανικό εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις αποδυναμώνονται, ωστόσο οι προσδοκίες για μελλοντική βελτίωση ενισχύονται.
Στις υπηρεσίες, η εικόνα είναι μεικτή, με σταθερές τις εκτιμήσεις για την παρούσα κατάσταση και ήπια ενίσχυση της ζήτησης, αλλά σημαντική αποκλιμάκωση των προσδοκιών για το άμεσο μέλλον. Στο μέτωπο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση και αυτή της χώρας επιδεινώνονται, ενώ η πρόθεση για σημαντικές αγορές μειώνεται, με την αποταμίευση να ενισχύεται οριακά.