Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025
More

    Νέες απάτες με «όχημα» το Gov.gr – «Προσοχή στα παραπλανητικά email»

    Την προσοχή των πολιτών για την προσπάθεια εξαπάτησης των χρηστών του διαδικτύου, μέσω του gov.gr εφιστά ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.

    Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είπε μεταξύ άλλων, ότι, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, στην Ελλάδα δημιουργείται κεντρικό σημείο συντονισμού κι αυτό θα είναι η EETT, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, η οποία θα λαμβάνει και θα διαχειρίζεται αιτήματα βοήθειας για ηλεκτρονικές απάτες ή παραπλάνηση.

    «Η Ελλάδα μέσα στην πρωτοπορία της στην πληροφορική έχει δημιουργήσει ένα πρόβλημα ότι οι πολίτες σήμερα πιστεύουν πραγματικά ότι μέσω του gov.gr γίνονται πάρα πολλά πράγματα, που όντως γίνονται. Δυστυχώς όμως έρχονται πλέον και πάρα πολλά παραπλανητικά email όπως για επιστροφή φόρου», είπε ο κ. Παπαστεργίου και απευθυνόμενος στους πολίτες, τόνισε:

    «Να έχουν κατά νου λοιπόν οι πολίτες ότι ποτέ δεν πρόκειται να δώσουμε, να ζητήσουμε προσωπικά τους στοιχεία κωδικούς τραπεζών. Να προσέχουν πάρα πολύ όταν διαβάζουν ένα email, σε ποια σελίδα τους πηγαίνει αυτό και αν δεν είναι η σελίδα επίσημη του ελληνικού κράτους να μην συνεχίζουν τη διαδικασία».

    Αποκρούστηκαν μισό εκατομμύριο επιθέσεις μόνο σε κυβερνητικές σελίδες

    «Ας είμαστε ρεαλιστές στο κομμάτι της κυβερνοασφάλειας. Φοβάμαι πως όλες οι κυβερνήσεις θα είμαστε ένα βήμα πίσω. Το θέμα είναι να υπάρχει το νομικό πλαίσιο προκειμένου να μπορούμε να αντιδράσουμε. Και στο κομμάτι αυτό είμαστε καλά. Μέχρι σήμερα δεν είχαμε πολύ σοβαρά φαινόμενα ή γεγονότα κυβερνοεπιθέσεων που να προκαλέσουν αποσταθεροποίηση.

    Περίπου 13,3 εκατομμύρια σε μία εβδομάδα ήταν οι επιθέσεις που χτυπάνε μια σελίδα προκειμένου να δημιουργήσουν προβλήματα στην προβολή της. Είχαμε και περίπου μισό εκατομμύριο πιο σοβαρές επιθέσεις σε διάφορες κυβερνητικές σελίδες, οι οποίες αποκρούστηκαν. Δεν σημαίνει πως πάντα αυτές οι επιθέσεις θα μπορούν να αποκρούονται με επιτυχία και πρέπει να οργανωθούμε περισσότερο.
    Γι αυτό και περάσαμε το νέο νομοσχέδιο για την κυβερνοασφάλεια, το οποίο στην ουσία εναρμονίζει πλέον τις πολιτικές μας με αυτές που και η Ευρώπη ζητά να κάνουμε. Δημιουργούμε ένα πλέγμα πολύ πιο ευρύ για την κυβερνοασφάλεια, γιατί πλέον από τον Οκτώβρη και μετά, οι εποπτευόμενοι φορείς και οι κρίσιμες υποδομές που θα πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένες διαδικασίες θα είναι περίπου 2.000», είπε ο Δημήτρης Παπαστεργίου.

    Το νομοσχέδιο για την κυβερνοασφάλεια

    Στην ερώτηση για την ηλεκτρονική παραπλανητική διαφήμιση που χρησιμοποίησε παράνομα και πρόσωπα της ΕΡΤ, ο υπουργός υπενθύμισε ότι αυτό είναι το πρόβλημα με την τεχνητή νοημοσύνη που «μπορεί να φτιάξει πολύ αληθοφανή βίντεο, τέτοια τα οποία θα μπορούσαν έναν καλόπιστο καταναλωτή». Το αδελφό νομοσχέδιο του νόμου κυβερνοασφάλειας , το Digital Servies Act στοχεύει στο συγκεκριμένο πρόβλημα, σύμφωνα με τον υπουργό.
    Το νέο κεντρικό σημείο συντονισμού, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, αναλαμβάνει την ίδια μέρα να ειδοποιήσει τον αντίστοιχο φορέα στη χώρα που έχει έδρα η πλατφόρμα κάθε παραπλανητικής διαφήμισης, ενώ μέχρι τώρα στέλναμε ένα email και περιμέναμε πότε και αν διαβαστεί. Αυτό το πράγμα λοιπόν αυτοματοποιεί και μπαίνουν και καινούργια πλαίσια και δικαιώματα για τους καταναλωτές και.

    Το πρώτο νομοσχέδιο κυβερνοασφάλειας ήδη ψηφίστηκε στη Βουλή και δημιουργεί τα τείχη γύρω από τα συστήματα πληροφορικής για να μην έχουμε εισβολές και το δεύτερο, το οποίο έρχεται στη Βουλή τις επόμενες μέρες, αφορά το περιεχόμενο, δηλαδή αυτό το οποίο είναι πλέον μέσα σε αυτά τα τείχη, είπε ο κ. Παπαστεργίου.

     

     

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ