Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
More

    Νέες ευχάριστες ειδήσεις με τους λογαριασμούς ρεύματος

    Νέες ευχάριστες ειδήσεις με τους λογαριασμούς ρεύματος

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, χθες η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώθηκε στα 49,95 ευρώ/MWh, καταγράφοντας σημαντική πτώση (30,61%) σε σχέση με το Σάββατο, όπου η τιμή είχε φτάσει στα 71,98 ευρώ/MWh. Κατά μέσο όρο από τις 24 Ιανουαρίου έως τις 10 Φεβρουαρίου, η μέση χρηματιστηριακή τιμή ενέργειας κινήθηκε σε επίπεδα από τα 69 ευρώ έως και τα 92 ευρώ/MWh.


    Όπως όλα δείχνουν, η τάση αυτή θα συνεχιστεί με δεδομένο τη μειωμένη ζήτηση και βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί ο καλός καιρός που περιόρισε αισθητά τις ανάγκες για θέρμανση.

    Η είσοδος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα συνδράμει στη συγκράτηση των τιμών. Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), η συνολική συμμετοχή των ΑΠΕ το 2023 ήταν αυξημένη κατά +7% σε σύγκριση με το 2022, ενώ το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών (συμπεριλαμβανομένων και των υδροηλεκτρικών έργων) στην ηλεκτροπαραγωγή είναι πάνω από το 46%.

    Εξάλλου, το 2023 καταγράφηκε ιστορικό υψηλό σε ό,τι αφορά την παραγωγή καθαρής, ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, καθώς το 57% του ενεργειακού μείγματος καλύφθηκε από ανανεώσιμες πηγές (αέρας – ήλιος) και από υδροηλεκτρικές μονάδες, ξεπερνώντας τις 25 TWh. Το 2022 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 50,12%.


    Εκτός της συμβολής των ΑΠΕ, σημαντικό ρόλο στην περαιτέρω αποκλιμάκωση παίζει και η τιμή του συμβολαίου του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ. Ενδεικτικά, την Παρασκευή, στο σημείο αναφοράς του TTF τα συμβόλαια παράδοσης του Μαρτίου έκλεισαν στα 26,8 ευρώ/MWh, καταγράφοντας ημερήσια πτώση κατά 1,17%. Όσον αφορά στα συμβόλαια παράδοσης του Απριλίου, αυτά ήταν ελαφρά πιο αυξημένα, στα 27 ευρώ/MWh.

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ